Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina tänker hindra Storbritannien från att erbjuda Hongkongbor medborgarskap - Merkel: "Alla har rätt att få asyl i Tyskland"

Från 2020
Uppdaterad 02.07.2020 20:34.
Invånare med Hongkong i bakgrunder som håller upp en kinesisk flagga.
Bildtext Hongkong uppmärksammade 23-årsdagen för överlämningen till Kina på tisdag, samtidigt som den kontroversiella säkerhetslagen trädde i kraft.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kinas ambassad i Storbritannien meddelar att Kina tänker sätta stopp för britternas erbjudande till Hongkongbor om medborgarskap.

Britterna har i och med Kinas omstridda nya säkerhetslag för Hongkong erbjudit omkring 3 miljoner Hongkongbor möjligheten att flytta till Storbritannien.

Erbjudandet gäller alla som har ett så kallat BNO-pass, som Hongkongbor födda innan territoriet överlämnades till Kina år 1997 har rätt att ansöka om.

Den kinesiska ambassaden i Storbritannien meddelar att Storbritannien inte har någon rätt att garantera Hongkongborna uppehållstillstånd, och Kina kommer att vidta "lämpliga åtgärder" för att förhindra det.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har medgett att det inte finns mycket som Storbritannien kan göra om Kina inte tillåter Hongkongbor att flytta till Storbritannien.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa på onsdagen att Kina brutit ländernas avtal om Hongkong i och med sin nya säkerhetslag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Säkerhetslagen hotar Hongkongs yttrandefrihet

Kinas nya säkerhetslag, som trädde i kraft på tisdag kväll klockan 23 lokal tid, inskränker Hongkongbornas yttrandefrihet och gör det farligt att kritisera den kinesiska regimen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har kallat säkerhetslagen för ett "tydligt och allvarligt brott".

Då britterna överlämnade Hongkong till Kina år 1997 kom parterna överens om att Hongkong skulle garanteras en hög grad av autonomi i minst 50 år framåt.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel har uttalat sig om den kinesiska säkerhetslagen och sagt att man fortsättningsvis håller en öppen dialog med Kina i många frågor.

- Utan Kina kan vi inte bromsa klimatförändringen, säger Merkel.

Merkel påpekade också att "alla har rätt att få asyl i Tyskland" och menar att Tyskland inte behöver tillämpa några extra åtgärder om människor flyr från Hongkong.

Källor: The Guardian, BBC

Artikeln uppdaterades klockan 20:34 med kommentarer av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Diskussion om artikeln