Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kaffepaus eller partykväll under resans lopp – de här 8 kaféerna och klubbarna bär på en berättelse

Från 2020
Langin kauppahuoneen kahvilan työntekijät täydessä touhussa.
Bild: Yle/Jouko Salokorpi

Önskar du en annorlunda kaffepaus under resan genom Finland, eller kanske en ny klubb att besöka? Här är en lista på alternativ som kan överraska: en nattklubb mitt på en åker, ett franskt kafé vid kanalen eller en tidsresa till 1800-talet.

Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

1. Klubben Aslak & The Eskimos, Pälkäne – rock 'n roll mitt på åkern

En egen pub i ladugården? Nej, vi kör på klubb! Efter att länge ha arbetat inom teatervärlden flyttade Aslak Christiansson och Leena Vilenius från Helsingfors till byn Kuohijoki år 2003, och beslutade att förverkliga sin knäppa idé. Och idén har burit, för besökarna är många. Ibland överraskar ladugårdsklubbens artister alla: en gång klev operasångaren Waltteri Torikka upp på scenen med husbandet.

Ladugården i rödtegel i utkanten av byn Kuohijoki är sannerligen inget urbant hak: snarare finns den mitt i ingenstans. Till Tammerfors är det drygt 80 kilometer, och till Tavastehus nästan 60. Men för de cirka 50 byborna och de otaliga sommargästerna har Aslaks klubb blivit centrum för somriga lördagskvällar.

Aslak and the Eskimos-klubben - Spela upp på Arenan

Läs mera: Sommarens bästa party hålls mitt i ingenstans: Aslak & The Eskimos är en populär klubb bland sädesfält och sandvägar

Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

2. After Eight, Jakobstad – jobb åt unga, musik efter åtta

År 1986 kom en 23-årig yngling vid namn Mecki Andersson tillbaka hem till Jakobstad från sin interrailresa, och i bakfickan hade han en idé han fått i Köpenhamn. Han ville grunda ett musikcafé som samtidigt skulle göra ungdomsarbete.
Till en början var verksamheten så heimlaga att om man ville sitta på en spelning fick man ta med sig en egen stol. Numera är After Eight förutom ett populärt lunchställe också en klubb som ger möjlighet åt unga artister att spela sin musik inför publik för första gången. Workshoparna, hostellet, cykelverkstaden och övriga projekt ger unga en fast punkt i livet – till och med 80% av de ungdomar som deltagit i ungdomsarbetet kommer in på arbetsmarknaden.

Musik och god mat i Jakobstad - Spela upp på Arenan

Läs mera: After Eight i Jakobstad är ett kafé där man vet hur ungdomsarbete kombineras med en välbesökt liveklubb – och det funkar

Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

3. Den franska bybutiken, Vääksy – godsaker från Alperna i ett gammalt stadshotell

Förstagångsbesökaren hajar förmodligen till vid åsynen av det här uppseendeväckande huset i Vääksy: på kullen ståtar ett starkt rosafärgat trevåningshus. Innanför dörren möts man av doften av kaffe och lavendel.

För hundra år sedan skulle varje sommarort med självaktning förstås ha ett riktigt fint hotell. Det första våningshuset i Vääksy var till en början ett litet stockhus, som senare utvidgades och vitrappades. På 1930-talet blev huset hotell. Under andra världskriget inkvarterades här flygare som landade på det närliggande flygfältet i Vesivehmaa. Efter kriget var huset förvaring för tyska krigsfångar. Huset har figurerat på film, och kända konstnärer som Olavi Virta övernattade i Vääksy.

Riikka-Maria Lemminki och Stéphane Maytraud rustade upp den nedgångna byggnaden och lät måla den rosa. Den chockrosa färg var ett misstag: målsättningen var en svagt rosenfärgad nyans, men den bjärta kulören fick bli kvar.

I huset driver de en fransk bybutik med kafé. Stéphane lagar största delen av de franska godsakerna själv, som korvar och terriner, och butikshyllorna dignar av specialprodukter.

Gamla Vägsjö - Spela upp på Arenan

Lue lisää: Paradiset som nästan försvann – idyllen i den historiska kanalbyn Vääksy fick en ny chans

Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

4. Dynamo, Åbo – den rivningshotade klubben med bra feelis

För många är Dynamo i Åbo legendariskt, och klubben på Slottsgatan har klarat många motgångar. År 1987 grundade Jussi Lehtinen Dynamo i ett gammalt trähus, som varit rivningshotat flera gånger under årens lopp. Men festen bara fortsätter, och Dynamo är ett vardagsrum för många stadsbor.

I ingen annan stad har jag hittat en liknande kombination av nattklubb och pub där man kan dyka upp klädd hur som helst. Här finns en viss atmosfär, musiken är indie-betonad, men också alternativ, allt från heavy till techno. Här rör sig en massa olika typer.

― Publiktips / Egenland
Generatorn i Åbos nattliv: Dynamo - Spela upp på Arenan
Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

5. Kafé Korppu, Sumiainen – den lilla byns stora själ i Mellersta Finland

Det här lilla kafét ligger i en liten by, och i det lilla kafét finns ett litet skåp. Skåpet i sin tur är Finlands kanske minsta bybutik.

– Päivikki har bra service, hon. Vad vore den här byn utan Päivikki. Nog vore det konstigt om hon slutade.

Så beskriver byborna Kafé Korppus ägare Päivikki Linna. Kaféet i den lilla byn Sumiais i Äänekoski kommun är inte bara ett kafé, utan hela byns själ, berättas det.

Förutom kaffe och bulle lagar Päivikki matportioner för hemleverans till åldringar, och driver dessutom ett campingområde alldeles i byns centrum.

Den här videon berättar både om Kafé Korppu och bredare om Sumiais by, som också är hemvist för Finlands minsta operahus:

Finlands minsta operahus, Sumiais - Spela upp på Arenan

Läs mera: I Sumiais by i Mellersta Finland litar man på Kafé Korppu och Gamla Frun: I det gula huset ordnar sig allting

Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

6. Kerubi, Joensuu – en skrovlig rockklubb i forsens brus

Kerubi hör till samma kategori som Tavastia i Helsingfors, Lutakko i Jyväskylä och Klubi i Tammerfors. Alltså till kategorin legendariska rockklubbar. Till en början var Kerubi en skrovlig och skumt belyst bar vid torget, men på 2010-talet flyttade klubben till Karelarnas hus på ön Ilosaari.

Det är många finska band som startat sin karriär här. Atmosfären är varm, både under lunchserveringen och på kvällen då man samlas framför scenen för att lyssna på livemusik.

Den först så sunkiga lilla rockbaren mitt i staden hittade efter år av letande sin plats i hjärtat av Joensuu, på Ilosaari och Karelska huset. För mig är platsen full av minnen: somriga nattsim, ungdomens knäppa bandkvällar och Ilosaarirock, fortsättningsfester på stranden, den första kärleken… och forfarande styr vi stegen dit när vi vill fira en utekväll tillsammans.

― Publiktips / Egenland
Rockklubben Kerubi, Joensuu - Spela upp på Arenan

Läs mera: Kerubi är berättelsen om en skrovlig rockklubb – hjärtat i Joensuus musikliv är fyllt av minnen

Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

7. Kafé Saha, Kokkola – en personlig miljö för evenemang vid en gammal såg

Intresserad av retroprylar och loppisinredning? Då är Kafé Saha något för dig. Det här personliga sommarkafét i Yxpila i Karleby fungerar i gårdsbyggnaden till ett gammalt sågkontor.

Kafé inrett med olika sorters stolar och bord, trasmattor och färggranna detaljer.
Bildtext Inredningen är en viktig del av Kafé Saha.
Bild: Hannamari Hoikkala / Yle

Allt startade i början av 2000-talet då Outi Airola ordnade en sommarteater på sin egen gård. Kaféet såg dagens ljus år 2012. Numera är evenemang och spelningar vanlig kvällsunderhållning på sommarlördagar, och den som vill kan bada bastu eller ta ett dopp i havsviken intill kafét.

(Videon startar vid stället i programmet som handlar om Kafé Saha.)

Från vandringsstigen till Fiskets natt - Spela upp på Arenan
Grafik, blått streck, till vänster en blå kaffekopp

8. Langs handelshus, Brahestad – tidsenliga spetsar och sockerkakor

Att stiga in i det här över tvåhundra år gamla huset är som att hoppa in i en tidsmaskin; plötsligt har man tagit steget till segelfartygens, köpmännens och hantverkarnas era. Borddukarnas spetsar, tapetmönster och lister, allt ser ut som på 1800-talet. Till och med kassaapparaten är tidsenlig, liksom personalens kläder och också godsakerna.

Langs handelshus ligger vid Brahestads historiska centrum, i handelshuset som grundades år 1811 av Johan Lang. De nya ägarna, Piia Vähäsalo och Pasi Siipola, har restaurerat huset noggrant. Förutom kaféet inrymmer huset också en affär och bed & breakfast-rum.

Langs handelshus, Brahestad - Spela upp på Arenan

Läs mera: Finlands enda kvinnliga räddningskommendör Piia Vähäsalo rustade upp Langs handelshus från 1800-talet i Brahestad – "Båda finns till för att göra något gott för människan"

Här har vi redan varit

Egenland

Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.

På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.

Kolla in våra restips på Yle Arenan:

  • Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland

  • Mer info i form av längre artiklar och temapaket

  • Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.

För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln