Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gun-Britt Eriksson har troget läst varje nummer av Sipoon Sanomat som nu fyller 40 år: “Jag läser den från pärm till pärm varje gång”

Från 2020
En dam i röd skjorta sitter vid ett bord i ett bibliotek och läser en tidning.
Bildtext Gun-Britt Eriksson har prenumererat på Sipoon Sanomat sedan tidningen började.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Tidningen Sipoon Sanomat har rapporterat om Sibborelaterade nyheter i 40 år. Och i minst lika många år till ska tidningen fortsätta att göra det, säger chefredaktören.

Det första numret av tidningen utkom den 3 juli 1980. Det här innebär att tidningen på fredagen fyller 40 år.

- Visst är 40 år en ganska lång tid så det här är en stor sak för oss på redaktionen och förhoppningsvis också för alla våra läsare, säger tidningens chefredaktör Ulla Yliherne.

Tidningen, som utkommer i pappersformat en gång per vecka, på torsdagar, fokuserar på nyheter, fenomen och människor som är Sibborelaterade.

- Att tidningen funnits i så här många år tycker jag säger att det finns en efterfrågan på sådant här innehåll också i dag.

Fyra journalister på en tidningsredaktion poserar för kameran.
Bildtext Sipoon Sanomats redaktion. Nere till vänster chefredaktör Ulla Yliherne och bredvid henne Crista Lassfolk-Feodoroff. Stående Jouni Lampinen och Pia Laakkonen
Bild: Etelä-Suomen Media

Hur mår den nu 40 år gamla tidningen?

- Tack den mår bra. Vi tror starkt på att viljan att läsa en papperstidning fortfarande finns kvar. Samtidigt utvecklar vi aktivt också vår rapportering på vår webbsida.

Yliherne påpekar att världen i dag är så hektisk att också nyhetsrapportering på webbplatsen är viktig och att läsarna utgår från att tidningen rapporter då något stort händer.

- Tidningen och webben är enligt mig ett bra par som kompletterar varandra. På det här sättet kan vi vara med i vardagen varje dag.

“Vi tror starkt på att viljan att läsa en papperstidning fortfarande finns kvar” - Sipoon Sanomat fyller 40 år

3:55

Tidningen är viktigt för Sibboborna

Yliherne berättar att tidningen än i dag har kvar många läsare som prenumererat på tidningen i alla dessa 40 år.

- Vi når regelbundet 16 000 läsare. Enligt mig kan vi vara mycket nöjda med den här siffran när man tar i beaktande att det bor ungefär 21 000 invånare i Sibbo.

En kvinna i röd skjorta sitter vid ett bord i ett bibliotek och läser en tidning.
Bildtext Gun-Britt Eriksson väntar varje vecka på att tidningen ska utkomma.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

En av dessa trogna läsare är Gun-Britt Eriksson som prenumererat på tidningen sedan den startade.

- Jag läser tidningen från pärm till pärm varje gång den kommer. Jag tycker om att här finns så mycket som berör Sibbo. Dödsannonserna intresserar mig också.

Hon berättar att hon varje vecka väntar på att tidningen ska droppa ner i postlådan. Nyheterna och artiklarna som publiceras på nätet är inget hon brukar gå in och läsa.

- Jag är den som tycker om att bläddra i pappersversionen.

Jubileumstidning i höst

Enligt Yliherne ser också tidningens framtid bra och positiv ut.

- Vi tror på att det finns läsare för högklassig och kritisk journalistik ännu i åtminstone 40 år framåt, förhoppningsvis också längre än så. Vår uppgift är att se till att vi når våra läsare på ett sätt som de upplever är viktigt för dem.

Tidningen har sin redaktion på Stora Byvägen i Nickby. Förutom Yliherne jobbar där två reportrar. Till teamet hör också en annonsförsäljare.

En tidningsredaktion på utsidan.
Bildtext Sipoon Sanomat har sin redaktion på Stora Byvägen i Nickby.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Sedan mitten av mars har alla jobbat på distans. Nu har reportrarna dessutom semester, så något födelsedagskalas blir det inte på fredag.

- Födelsedagen kommer nog att ganska långt gå i jobbets tecken. För att ändå lite fira kommer kanske jag och vår sommarreporter att fira med ett virtuellt födelsedagskaffe, säger Yliherne.

Helt obemärkt ska födelsedagen ändå inte gå förbi. Någon stor fest blir det inte, istället utkommer en större jubileumstidning den 10 september.

- I den kommer vi att titta tillbaka på historien men också reflektera kring nuet och förstås också blicka lite framåt.

Diskussion om artikeln