Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vissa svårigheter med säkerhetsavstånden i onsdagens fotbollspremiärer – ligachefen påminner: "Viruset finns ännu här"

Från 2020
HIFK:s hejarklack viftar med flaggor.
Bildtext Så här såg det ut i HIFK:s klack i gårdagens premiär.
Bild: Lehtikuva

När fotbollsligan i går äntligen körde i gång hade de flesta koll på säkerhetsavstånden. Men det fanns också undantag. "Det är viktigt att minnas att coronan ännu finns här och att läget kan bli värre", påminner ligans vd Timo Marjamaa.

När fotbollsligan i går körde i gång hade juni blivit juli och publikrestriktionerna var inte lika stränga som tidigare.

För tillfället får klubbarna ta in över 500 personer på matcherna, om man har tydligt avgränsade läktarsektioner och publiken kan hålla säkerhetsavstånd.

Onsdagens premiärmatcher visade att de flesta tar bestämmelserna på allvar – men inte alla. Till exempel i Helsingfors i matchen mellan HIFK och KuPS såg avstånden ut att vara i hyfsat skick på långsidorna, till skillnad från HIFK:s hejarklack (se huvudbilden).

Publik sitter med säkerhetsavstånd på långsidan av Tölö fotbollsstadion.
Bildtext På långsidan var säkerhetsavstånden i bättre skick i matchen mellan HIFK och KuPS.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I Lahtis fick regnet publiken att röra på sig. När himlen öppnade sig samlades folk under huvudläktarens tak i matchen mellan FC Lahti och HJK.

Lahtispublik ser på match.
Bildtext Publiken i Lahtis.
Bild: Lehtikuva

Fotbollsligans vd Timo Marjamaa tackar klubbarna för arbetet på läktarna. Han vill ändå komma med en påminnelse:

– Man önskar att människor kommer ihåg att det finns en orsak bakom arrangemangen och att man tar hänsyn till dem. Vi kommer säkert att fortsätta att påminna folk om att hålla avstånden, säger Marjamaa till Yle Urheilu.

Bestraffningar aktuella?

Åskådare som bryter mot bestämmelserna är ett problem, men det är inte bara fotbollsligans bekymmer. Folksamlingar förekommer på många ställen, påminner Marjamaa.

– Det är viktigt att minnas att coronan ännu finns här och att läget kan bli värre. För att det ska vara möjligt att ordna evenemang så förväntar man sig att folk följer instruktionerna.

Marjamaa vill inte ta ställning till om det kunde vara aktuellt med bestraffningar, ifall instruktionerna inte följs.

– Vi ska se hur situationen utvecklas. Staten står för bestämmelserna och polisen ger lov för evenemangen.

Hela Yle Urheilus artikel hittas här.