Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrotningshotad noshörning njöt av sitt gyttjebad och fångades på film

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt

En unik och utrotningshotad noshörning har fångats på video på ön Java i Indonesien. Noshörningen rullade förtjust omkring i ett gyttjebad.

Den sällsynta noshörningen filmades då den njöt av ett litet gyttjebad i det grumliga vattnet i ett nationalparksområde i de västligaste områdena på ön Java.

Det var Indonesiens miljöminister Siti Nurbaya Bakar som uppmärksammade händelsen. Hon publicerade videon på Twitter.

Videon ger en unik glimt av världens största däggdjur på land.

Just denna noshörningstyp är starkt utrotningshotad. Det här exemplaret hör till de 72 noshörningar som lever kvar i vilt tillstånd. De här 72 exemplaren innefattar 39 hanar och 33 honor, skriver Bakar på Twitter.

Noshörning ( Rhinocerus sondaicus) njuter av gyttjebad på Java i Indonesien
Bildtext Noshörningen (Rhinocerus sondaicus) njuter av gyttjebad på Java i Indonesien
Bild: Reuters TV

Inspelningen av den badande noshörningen gjordes med hjälp av en dold kamera i nationalparken Ujung Kulon. Videon har delats över 12 000 gånger.

Noshörningen bedöms vara en ungefär sju år gammal hane. Den rullar runt i gyttjigt vatten nära ett vattenfall.

Ministern konstaterar i sin tweet att ett gyttjebad hjälper noshörningen att reglera sin kroppstemperatur och skydda skinnet från parasiter och insekter.

Noshörning i nationalpark i Nairobi (Arkivbild) 21.6.2020
Bildtext Noshörning i nationalpark i Nairobi (Arkivbild) 21.6.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Kritiskt läge för noshörningarna - skulle behöva utökat skydd

Noshörningarna på Java levde tidigare i områden som sträckte sig från nordöstra Indien till sydöstra Asien. De hör till de mest hotade av de fem noshörningsarterna.

Indonesiska forskare och naturvårdare säger till nyhetsbyrån Reuters att regeringen nu borde gå mera in för att övervaka nationalparken Ujung Kulon och effektivera satsningar på utvidgade habitat för de arter som befinner sig i ett kritiskt läge och är utrotningshotade.

Populationen av växtätande däggdjur har minskat betydligt, främst på grund av tjuvjakt och en oskälig efterfrågan på noshörningshorn och läkemedel. De här produkterna betingar ett högt pris på den svarta marknaden.