Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt klubbyte väntar för Richard Jensen – utesluter inget, men Finland blir det knappast: ”Försöker undvika allt för impulsiva beslut”

Från 2020
Richard Jensen i farten mot PSV.
Bildtext Richard Jensen i farten mot PSV:s Mauro jr.
Bild: imago/Pro Shots/All Over Press

Efter åtta år i Holland har Richard Jensen riktat in siktet på en nystart på annat håll. Inte ens en flytt från Twente till Roda hjälpte honom att ta nästa steg i karriären. Det viktigaste är att hitta ett ställe där jag kan utvecklas, säger han till Yle Sporten.

– Vänta bara så ska jag kliva ner från stegen, säger Richard Jensen då Yle Sporten når honom per telefon.

Efter att fotbollssäsongen i Holland blåstes av på grund av coronaviruspandemin återvände Jensen snabbt hem till Finland och Borgå, där han håller på att jobba med renoveringsarbete på stugan.

Orsaken till samtalet är att Jensen några dager tidigare i en intervju på Bollförbundets webbplats medgav att han ställt in sig på att byta klubb. Två säsonger i Roda JC som spelar i den holländska fotbollens division 1 Eerste divisie verkar ha varit nog.

– Nå, allt är ganska öppet, säger Jensen.

– Jag utesluter ingenting och har alla dörrar öppna. Men det finns en ganska stor sannolikhet att jag kommer att lämna både Roda och Holland.

Åtta år i Holland verkar ha varit nog

Jensen flyttade till Holland sommaren 2012 och tillbringade sedan sex säsonger i Twentes organisation. Men det blev aldrig något genombrott i klubben.

Sommaren 2018 sadlade han därför om och flyttade till Roda. Den första säsongen spelade Jensen 19 matcher för klubben – men den gångna säsongen fick mittbacken nöja sig med åtta.

– Så klart så gick det inte helt som man hade planerat, säger Jensen och skrattar försiktigt.

– Jag hade lite otur med fysiken, men sådant händer ibland. Jag skulle självklart ha velat spela mycket mera. Men de gånger jag kunde spela så presterade jag på en nivå som jag kan vara nöjd med, tillägger han.

Richard Jensen firar.
Bildtext Richard Jensen firar säsongens första av totalt två mål. Det andra kom i säsongens näst sista match.
Bild: imago images / Pro Shots / All Over Press

Jensen åkte på en smärre knäskada på hösten och missade på grund av den och andra ”små skador” så gott som hela säsongen. På alla hjärtans dag spelade han för första gången efter skadorna från start – och inte ens en månad senare hade det holländska bollförbundet ställt in allt.

– Det är förstås synd att det gick så, speciellt med tanke på att jag ändå satt på ett utgående kontrakt och ville visa upp mig. Om jag hade fått spela på en sådan nivå som jag hade tänkt mig så kunde jag ha tagit klivet uppåt i karriären igen, analyserar Jensen.

Träning, träning, träning

Nu är det tvärtom ytterst oklart var karriären kommer att fortsätta. Roda var förvisso ”åtminstone tidigare” intresserade av att förlänga med mittbacken.

– Men jag har inte varit i kontakt med dem den senaste tiden så jag vet inte hur de tänker nu, medger Jensen.

Richard Jensen tackar supportrar efter en match.
Bildtext Richard Jensen tackar Roda-supportrar efter en match.
Bild: imago/Pro Shots/All Over Press

Under coronauppehållet har Jensen ändå kunnat träna på ett sätt som man vanligtvis inte kan under en säsong.

– Som spelare vill man ju alltid spela, men jag har sett det som en möjlighet att utveckla mig själv, säger han.

– Jag har jobbat på min explosivitet, snabbhet och styrka. Det har jag jobbat på riktigt ordentligt. Och det är roligt att man börjar se konkreta resultat. Det är oerhört motiverande speciellt med tanke på de kommande utmaningarna – vad de än må vara.

Drömtransfern "inte realistisk just nu"

Samtidigt som ”Rickes” Roda avslutade säsongen har lillebror Fredrik ”Pikku” Jensens säsong fortsatt i Bundesliga. Men han avundas inte sin lillebror.

– Jag vet att de har haft det väldigt svårt. Mycket karantän och ensamhet och så där. Jag hade turen på min sida och kunde flyga tillbaka till Finland och har fått träna i lugn och ro här, samtidigt som han har suttit instängd i sitt hus i Tyskland, säger Jensen, men tillägger ändå:

– Samtidigt skulle jag ju nog gärna ha visat upp mig lite mer ... men så blev det inte och man får nöja sig med läget.

Fredrik Jensen driver med bollen framför Axel Witsel.
Bildtext Fredrik Jensen i farten för sitt Augsburg.
Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Vem är det då som Jensen hoppades att få visa upp sig för? Han skrattar nervöst.

– Så klart har man målsättningar och vill gärna till specifika länder. Men det är kanske inte sådana som är realistiska just nu. Jag kan inte heller säga vad som skulle vara bäst för mig. Jag tror att det är något man inser sen – att det känns rätt då alternativet visar sig, funderar Jensen.

Har du konkreta alternativ på bordet just nu?

– Det har kommit in lite från olika håll ... men vi lever ännu i ganska tidiga stunder av transferfönstret. Så jag försöker undvika allt för impulsiva beslut. Vi får se. Marknaden börjar nog sakta men säkert vakna upp nu. Jag förväntar mig att få lite mer klarhet ännu i juli. Kanske till och med konkreta alternativ.

Är ett alternativ att återvända till Finland? Många tunga namn som Rasmus Schüller, Eero Markkanen och Kari Arkivuo har ju återvänt till fotbollsligan den här säsongen – är det aktuellt också för dig?

Jensen pausar.

– Jag försöker nog stanna utomlands. Det är mitt utgångsläge. Det är kanske inte en omöjlighet, men jag har spelat utomlands i åtta år redan och det har känts bra.

Diskussion om artikeln