Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det kom som en överraskning" – telefonen ringde och Sebastian Vettel fick veta att Ferrari inte tänker förhandla om en förlängning

Från 2020
På torsdagen svarade Sebastian Vettel på frågor i Österrike.
Bildtext På torsdagen svarade Sebastian Vettel på frågor i Österrike.
Bild: xpbimages.com / All Over Press

Formel 1-föraren Sebastian Vettel, som kör för Ferrari, gör sin sista säsong i stallet. Ferrari var ens inte intresserat av att behålla tysken, utan stallchefen Mattia Binotto meddelade att man satsar på andra förare i fortsättningen. Vettel är intresserad av att fortsätta köra formel 1 förutsatt att rätt tillfälle dyker upp. Annars sätter han kanske lapp på luckan.

I maj stod det klart att Sebastian Vettel lämnar formel 1-stallet Ferrari efter säsongen 2020. Tysken, som vann fyra titlar med Red Bull, har under sin tid i Ferrari fått stå i skuggan av Mercedes stjärnor. Vettel inleder nu sin sjätte säsong i det italienska stallet och det mesta pekar på att sejouren i Ferrari blir titellös.

Ferrari har redan meddelat att Charles Leclerc och Carlos Sainz kör stallets bilar säsongen 2021. Vettel uppger att han blev häpen då Ferraris stallchef Mattia Binotto hörde av sig och talade om att stallet inte ens vill förhandla om en förlängning.

– Det kom som en överraskning då Mattia ringde och meddelade att det inte fanns någon vilja att fortsätta tillsammans, säger Vettel som fyller 33 år på fredag.

"Rätt paket och rätt människor"

De flesta förarplatserna för säsongen 2021 är redan fyllda och alternativen få. Mest har det spekulerats om att Vettel kunde flytta till Renault, som tappar Daniel Ricciardo till McLaren, men även toppstallet Mercedes har nämnts i spekulationerna.

Vettel är inte bara ute efter ett kontrakt, utan han vill i fortsättningen även kunna konkurrera.

– För att lyckas med det behöver jag rätt paket och rätt människor omkring mig. Det är jag nu ute efter. Om rätt möjlighet dyker upp så känns det självklart. Om inte måste jag förmodligen hitta på något annat.

Sebastian Vettel (i svarta byxor) inspekterar banan i Österrike tillsammans med Ferraris personal.
Bildtext Sebastian Vettel (i svarta byxor) inspekterar banan i Österrike tillsammans med Ferraris personal.
Bild: xpbimages.com / All Over Press

Ett alternativ är att helt enkelt avsluta formel 1-kapitlet. Bestämmer sig Vettel för det säger han att det är ett beslut som han inte kan tänka sig att ompröva.

– Om man är beredd att stänga dörren så ska man också göra det. Inte utgå från att man öppnar den igen.

– Man måste vara medveten om beslutet man fattar och därför vill jag inte göra något förhastat. De kommande veckorna och månaderna kommer förmodligen att bli avgörande.

Överväger att följa stallorder

Säsongens första lopp körs på söndag och det är givet att Charles Leclerc är föraren som Ferrari i första hand satsar på. Vettel säger att han kan tänka sig att följa stallorder.

– Om det visar sig vara förnuftigt så är det vettigt om förarna hjälper varandra. Jag tror inte att mitt kontrakt, som löper ut, påverkar det.

– Samtidigt så tävlar man individuellt. Jag tänker inte göra Charles liv lättare genom att vinka förbi honom.

Källa: AP

Diskussion om artikeln