Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Guvernören i Texas gör en helomvänding och anbefaller ansiktsskydd – smittkurvan stiger brant inför USA:s självständighetsdag

Från 2020
Uppdaterad 03.07.2020 09:02.
Ansiktsmasker till salu i Los Angeles, Kalifornien på onsdagen. Kalifornien är en av de delstater som drabbats värst av den senaste smittvågen i USA.
Bildtext Ansiktsmasker till salu i Los Angeles, Kalifornien på onsdagen. Kalifornien är en av de delstater som drabbats värst av den senaste smittvågen i USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA rapporterade återigen dygnsrekord vad gäller nya virusfall under torsdagen. I Texas blir munskydd obligatoriska, men i Mount Rushmore där presidenten ska fira nationaldag, behövs ingen social distansering.

Den republikanske guvernören i Texas, Greg Abbott har tidigare stoppat lokala förslag om obligatoriska ansiktsskydd. Han har också varit en ivrig förespråkare för att möjligast tidigt lätta på virusrestriktioner.

Under onsdagen hade man bekräftat över 8 000 nya fall av covid-19 i Texas och över 7 300 sjukhusbäddar i delstaten var redan upptagna av coronapatienter, enligt Washington Post. Då gjorde guvernören en helomvändning.

– Medicinska studier har visat att användningen av ansiktsskydd bromsar spridningen av covid-19 och ansiktsskydd skyddar dig och din familj. Därför utfärdar jag en order om ansiktsskydd på allmänna platser i alla kommuner med över 20 sjukdomsfall, sade Abbott i ett tv-sänt tal, samtidigt som han visade upp ett munskydd i tyg med den amerikanska flaggan på.

Texas-guvernören Greg Abbott i Houston i samband med begravningen av George Floyd. Bilden tagen den 8 juni.
Bildtext Texas-guvernören Greg Abbott i Houston i samband med begravningen av George Floyd. Bilden tagen den 8 juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Abbott möjliggör munskydd också, i bästa fall, att affärer och företag kan hålla öppet.

Nattligt utegångsförbud i Miami

Smittkurvan har stigit i 37 av USA:s 50 delstater under de senaste två veckorna. Värst är situationen i västra och södra USA.

USA rapporterade återigen rekordmånga nya coronafall under det senaste dygnet. Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning smittades över 53 000 amerikaner under torsdagen, medan exempelvis Washington Post rapporterar över 55 000 nya smittade.

Arizona, Kalifornien, Florida och Texas rapporterade tillsammans över 25 000 nya fall av covid-19 under det senaste dygnet.

Florida registrerade över 10 000 nya fall under torsdagen. Det är fler än vad något europeiskt land registrerat under ett dygn. Florida har ungefär 21 miljoner invånare.

I Miami utlystes nattligt utegångsförbud för att stävja smittspridningen.

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har USA, i skrivande stund, registrerat över 2 739 000 fall av covid-19 och över 128 700 avlidna i sjukdomen.

Ingen social distansering i Mount Rushmore

President Donald Trump är på fredagen på väg till Mount Rushmore i South Dakota för att fira USA:s nationaldag. Firandet i Mount Rushmore börjar på fredag kväll, inför självständighetsdagen, den 4 juli.

Nedanför de fyra presidentbysten som huggits direkt in i granitklippan, ska Trump hålla tal. Dessutom utlovas ett "sällan skådat" fyrverkeri, enligt Trump själv.

Mount Rushmore, i Keystone, South Dakota. Bilden tagen den 2 juli 2020.
Bildtext Mount Rushmore, i Keystone, South Dakota. Bilden tagen den 2 juli 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungefär 7 500 människor väntas delta i firandet i Mount Rushmore och enligt delstatens republikanske guvernör, Kristi Noem, behövs ingen social distansering där. De som är oroliga kan stanna hemma, enligt henne.

– De som vill komma och fira med oss får ett gratis munskydd av oss om de väljer att använda det. Men vi kommer inte att ha någon social distansering, sade Noem till Fox News.

Källor: AFP, Washington Post, Reuters, AP, Yle

Diskussion om artikeln