Göteborgsfamiljen valde karantän i två veckor på semestern: "Vi försöker verkligen göra allt vi kan för att följa restriktionerna"
Cecilia Nygren och hennes sex månader gamla dotter Ethel sitter i en blommande trädgård utanför ett radhus i Korsholm. Lägenheten har familjen hyrt enkom för att kunna leva i karantän i två veckor efter resan från Sverige.
Cecilia Nygren är uppvuxen i Korsholm, men numera bosatt i Göteborg. Då coronapandemin slog till i våras var Cecilia och hennes man mitt uppe i vardagen med en liten bebis.
- I och med att vi fick en bebis i januari har vi ändå levt i en bebisbubbla, som väl påminner ganska mycket om coronakarantänen. Vi har verkligen varit jättenoga med att inte träffa någon, varit hemma mest hela tiden och tänkt på alla kontakter, säger Nygren.
Vi packade en massa grejer innan vi reste iväg och försökte tänka igenom alla scenarier kring vad vi kan tänkas behöva under två veckor
Det var naturligtvis ingen självklarhet att familjen Nygren skulle kunna resa till Österbotten i sommar, och man hann tvivla flera gånger.
- Vi hade länge hoppats att vi skulle kunna ta en lång semester i Österbotten nu när vi äntligen har chansen, eftersom jag är föräldraledig och min man kan jobba på distans. Sen när vi började kolla restriktionerna tänkte vi nog några gånger att kanske vi ändå inte ska komma till Finland.
Till slut ordnade sig allt ändå på bästa sätt.
- Vi höll oss uppdaterade och konstaterade att det går bara vi kan ta en två veckors karantän.
Hyrde radhuslägenhet
Och den två veckor långa karantänen är familjen Nygren just nu mitt uppe i. Allt har gått bra.
- Vi är så lyckligt lottade att vi har kunnat hyra en liten radhuslägenhet av bekanta. Mamma och pappa handlar mat åt oss, och så packade vi en massa grejer innan vi reste iväg och försökte tänka igenom alla scenarier kring vad vi kan tänkas behöva under två veckor.
Familjen har alltså noggrant tänkt igenom hur man skulle göra både resan och perioden i karantän så smidig och riskfri som möjligt.
- Vi behövde förstås tanka på vägen upp från Åbo, så inget är ju hundraprocentigt. Men vi försöker verkligen göra allt vi kan för att följa rekommendationerna.
Är det jobbigt?
- Nej, det är det faktiskt inte. Klart det är tråkigt, jag vill att Ethel ska få krama mommo och moffa varje dag. Men vi anpassar oss, precis som alla andra. Vi är lyckligt lottade och friska och har mycket att vara tacksamma för.
Hätsk debatt
Under den gångna veckan har det återigen flitigt debatterats om riskerna med resor mellan Sverige och Finland.
Det här efter att Vasa sjukvårdsdistrikt påminde om Utrikesministeriets rekommendation att varje person som anländer från Sverige till Finland borde hålla sig i frivillig karantän under två veckors tid. Allt för att undvika att viruset börjar spridas på nytt.
Jag märker att bara det att vi har en svensk registerplåt på bilen fungerar som en slags varningsklocka för folk
Cecilia Nygren är mycket medveten om den stundvis hätska debatten. Hon försöker ta andras oro och misstänksamhet med ro.
- Jag märker att bara det att vi har en svensk registerplåt på bilen fungerar som en slags varningsklocka för folk. Vi ser att många tittar och ryggar undan.
Familjen Nygren tycker att det har underlättat för dem själva att helt enkelt göra som alla råd och regler säger.
- Vi följer de rekommendationer som gäller i det land vi befinner oss i för tillfället, det är så vi har resonerat.
Lite extra hänsyn skadar inte heller, är Cecilia Nygrens coronafilosofi.
- Jag förstår verkligen båda sidor av debatten. Men jag tänker att det här är en tid då man får vara extra försiktig och kärleksfull när vi tolkar varandras ord och handlingar. Jag tror att alla ändå gör sitt bästa.