Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaviruset har skrämt många till att upprätta testamente: "Flera som inte haft testamente har förlorat nattsömnen"

Från 2020
Gravstenar på en begravningsplats med blommor vid gravarna.
Bildtext Rädsla för att dö i coronaviruset har bidragit till att fler skrivit testamente.
Bild: Mostphotos

Coronavåren har oroat många och rädslan för att insjukna i viruset och dö har bidragit till att ovanligt många upprättat testamente, skriver Yle Uutiset.

Speciellt personer som hör till riskgrupper har upprättat testamente, men också unga personer har tagit tag i ärendet.

– En ökning syns. Ganska många människor är oroliga då de inte har något testamente eller intressebevakningsfullmakt, eller om dokumenten inte är uppdaterade. En del har berättat att de förlorat nattsömnen på grund av det, säger juridisk expert och vice häradshövding Piia Jeremejeff.

– Speciellt i mars kändes det som om människor började tänka på att inrätta testamente, säger ordförande för Finlands Advokatförbund, Hanna Räihä-Mäntyharju.

Andra dokument intresserar också – bland annat äktenskapsförord

Räihä-Mäntyharju säger att största delen av de som upprättat testamente under coronavåren är äldre personer.

– De tänker att de vill ha pappren i skick om de insjuknar och dör i coronaviruset.

– För mig har det varit en överraskning att också 20- och 30-åringar är intresserade av att upprätta testamente – och inte bara testamente, utan andra dokument såsom intressebevakningsfullmakt och äktenskapsförord, säger Jeremejeff.

Arvsskatten kan undvikas genom att utöka arvtagarna

Alla myndiga kan upprätta testamente. Tusentals upprättar testamente varje år – speciellt många som kommer från familjer med mer rikedom.

Med hjälp av ett testamente kan man utöka arvingarna och på så sätt krymper arvsskatten.

– Arvsskatten är progressiv. Det betyder att ju större egendomen är, desto större är arvsskatten. Om arvet delas ut till en större grupp människor, såsom barnbarnen, så kan flera få egendom skattefritt. Arv som är värt 20 000 euro är skattefria, säger Räihä-Mäntyharju.

Det är bra att upprätta testamente speciellt om man är ogift, men bor tillsammans med någon. En sambo har nämligen inte arvsrätt, vilket gifta par har.

Det kan gå riktigt dåligt om man bor i en bostad som ägs av en partner som avlider. Då tvingas man ut ur bostaden.

– Jag har hört att den snabbaste vräkningen från en bostad har skett på åtta timmar från dödsfallet. Barnen har kommit till bostaden och sagt att det är dags att packa sakerna och där är dörren, säger Räihä-Mäntyharju.

Om man har ett testamente kan man skriva in att sambon har rätt att bo i bostaden i några månader – även om egendomen flyttas över till barnen.

Går att upprätta testamente själv

Att skriva ett testamente hos en juridisk expert kostar vanligtvis några hundralappar, men man kan också upprätta testamentet på egen hand.

– Du kan upprätta testamentet själv, men ett gammalt basdokument eller dokument du hittar på nätet motsvarar inte alltid det som är rätt. Du kan inte heller vara säker på att alla saker tas i beaktande, säger Jeremejeff.

Konkret data över de som upprättar testamente finns inte eftersom den här informationen inte syns i offentliga register.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Korona säikäytti ihmiset tekemään testamentteja – "Monet menettäneet yöuniaankin", sanoo lakiasiantuntija skriven av Minna Pantzar. Översättningen gjordes av Märta Nummenmaa.