Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jussi Jokinen har stött Wilma Murto med anmärkningsvärda summor i flera år: ”Kunde inte fatta att något liknande kan hända”

Från 2020
Wilma Murto jublar efter att ha hoppat över stavribban.
Bildtext Wilma Murto.
Bild: Lehtikuva

Det tidigare NHL-proffset Jussi Jokinen har redan i fyra år stött Wilma Murto med 1000 euro i månaden. Utan några som helst krav. Det känns otroligt viktigt att någon tror på en på det sättet, berättar Murto för Yle Urheilu.

I tältet på Kalevaspelen där inbjudna gäster får mingla fritt lades år 2016 grunden för ett unikt samarbete mellan två finska elitidrottare.

En diskussion ledde då till att Jussi Jokinen, då NHL-spelare, valde att börja stöda den då 18-åriga supertalangen Wilma Murto ekonomiskt under den kommande olympiaden.

Murto var inte själv på plats i Uleåborg då, utan hade strax innan tagit VM-brons i U20-klassen. Det var samma år som hon hade skrivit om världsrekordet i samma åldersklass med sitt hopp på 471.

Men hennes tränare Jarno Koivunen var där. Han berättade entusiastiskt om Murto för friidrottsvännen Jokinen, som blev övertygad. Murto var en exceptionell talang.

Jussi Jokinen.
Bildtext Jussi Jokinen.
Bild: All Over Press

NHL-veteranen hade redan i några års tid tänkt att han kunde stöda någon finsk idrottare som höll på med en individuell gren.

– I ishockey och fotboll är lönen på toppen på en lite annan nivå än om man håller på med individuella grenar. Så jag ville stöda Wilma under den här olympiaden så att hon kunde leva som en elitidrottare dygnet runt, berättar han för Yle Urheilu.

– Det är upp till hennes team att bedöma hur pengarna ska användas.

Friidrottsvännen som älskar stavhopp och häcklöpning

Att valet föll på just en stavhoppare är inte heller någon slump. Jokinen, nu 37, höll själv på med grenen som ung pojke i Kalajoki.

– Vi brukade hoppa stav med brorsan på vår bakgård, dit pappa hade byggt ett ställe där man kunde göra det. Men jag börjar nog inte ge råd gällande teknik till Wilma, säger Jokinen och skrattar.

Jokinen medger ändå att den absoluta favoritgrenen är den korta häcken. Som 14-åring stod Jokinen för sina sista officiella friidrottsresultat. Paradgrenen: 60 meter häck. Som 12-åring satte han ett distriktrekord för åldersklassen på sträckan.

– Jag följer fortfarande med aktivt då det visas friidrott i tv. Att följa med hur damerna har gått framåt på just den korta häcken har varit fint att följa med. Synd att EM ställdes in. Det kändes som att det fanns ett medaljläge i många grenar, säger Jokinen.

Annimari Korte och Nooralotta Neziri springer häck.
Bildtext Annimari Korte och Nooralotta Neziri.
Bild: Lehtikuva

Wilma Murto inledde också säsongen i lovande stil och tangerade sitt utomhusrekord på 460 på midsommaren. Men samma tävling skadade hon knäet och tvingas nu vila i upp till en månad.

Det är inte första gången som Murto har haft problem de senaste åren. Efter genombrottet 2016 har hon inte ens kommit nära att förbättra på sitt personliga rekord.

– Det här stödet har betytt speciellt mycket då jag mött utmaningar. Då man själv har svårt att tro på sig själv betyder det oerhört mycket att en professionell idrottare på Jokinens nivå tror på en så mycket att han stöder mig med sina egna pengar, säger Murto.

– Då vill man kämpa dubbelt hårdare.

Viktig stabilitet

Stödet är 12 000 euro i året – eller 1000 euro per månad. Enligt Murto är det en fjärdedel av hennes årsbudget.

– Jag kunde inte först fatta att något liknande kan hända. Jag var helt tagen av att någon såg så mycket potential i mig och vill stöda mig. Att det just är från en idrottare till en annan gör det ännu mer speciellt, säger Murto.

Att garanterat få 1000 euro i månaden ger en viss stabilitet i en idrottares vardag. Samarbetet är dessutom så till vida exceptionellt att det inte medför någon form av krav på exempelvis marknadsföring eller prestationer på en viss nivå.

– Det har inte varit någon hemlighet, men Jussi sa då vi skrev på kontraktet att vi inte behöver nämna det. Samtidigt har vi nog velat göra det här offentligt. Det är en fantastiskt fin och märkvärdig grej, säger Murto.

Wilma Murto på träning i Kuortane, juni 2019.
Bildtext Wilma Murto.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Till råga på allt har Murto och Jokinen aldrig träffats eller ens talat i telefon. Jokinen medger ändå att han har skickat henne ”lycka till”-meddelanden under stortävlingar.

Sådana blir det inte i år på grund av coronaviruspandemin. EM ställdes in helt och hållet medan OS i Tokyo sköts upp med ett år.

Inte uteslutet att samarbetet fortsätter

Jokinen säger att han tänker stöda Murto ända fram till sommarspelen. Han utesluter inte heller att fortsätta stöda henne efter det – eller att stöda också andra idrottare.

– Jag kan se mig fortsätta göra det här. Jag har inte heller slagit fast att det måste vara en friidrottare, säger Jokinen.

Murto är ändå inte ensam om att få stöd av privata personer. Oskari Mörö har tidigare berättat att en okänd person stött honom med stora donationer. Kristiina Mäkelä har också ett brett stödnätverk bestående av både företag och privatpersoner.

Murto säger att hon har diskuterat situationen med just Mörö och Mäkelä. Men det som gör stavhopparens situation exceptionell är längden på samarbetet. Normalt brukar det handla om en klumpsumma – inte ett kontinuerligt stöd för fyra år.

– Det skulle vara fint om någon annan också hakade på. Jag hade inte ens tänkt på att man kunde stöda idrottare på det här sättet. Summan behöver inte alls vara så här stor, bara tanken räknas, säger Murto.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Jussi Jokinen on tukenut Wilma Murron seiväshyppyuraa merkittävällä summalla jo vuosien ajan: "Ei mennyt ihan heti jakeluun, että tällaista voi tapahtua" skriven av Petra Manner och Emma Hyyppä.

Översättning och bearbetning: Mattias Simonsen.

Diskussion om artikeln