Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alla tiders babyår på gång i Mellersta Österbotten – över 40 år gammalt rekord kan slås

Från 2020
Spädbarnsfötter i en spjälsäng
Bild: vierdrie/stock.xchng

I början av året steg nativiteten i hela landet för första gången på länge. På MÖCS kan antalet födslar i år landa på över 1 800.

På Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS i Karleby föddes 915 barn under perioden januari–juni. Det är 112 fler än under samma period i fjol.

Det är fråga om en ökning på 14 procent från ett år som redan var det näst bästa i historien.

– Nu ser det ännu bättre ut än vid samma tid i fjol, säger överläkare Charlotta Frostdahl.

Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kan man slå alla tiders rekord på MÖCS. Rekordet är från 70-talet, då det under toppåret föddes drygt 1 750 barn.

– I år kan det komma att födas över 1 800 barn hos oss, vilket skulle vara rekord för sjukhuset. Men situationen förändras naturligtvis från månad till månad, säger Frostdahl.

MÖCS tvåa bland centralsjukhusen i fjol

För ett år sedan uppskattade man att antalet födda skulle plana ut till mellan 1 600 och 1 700, efter att föderskor från de nedlagda förlossningsavdelningarna i Jakobstad och Oulaskangas hade flyttats till Karleby. Men tillväxten fortsätter.

En delorsak torde vara att hela landet för första gången på länge har sett en tillväxt i antalet födda.

– I år har antalet födslar i Finland ökat för första gången på tio år. Jag tror att det syns också här hos oss, säger Frostdahl.

I år har antalet födslar i Finland ökat för första gången på tio år. Jag tror att det syns också här hos oss

MÖCS var redan förra året bland de högsta i landet i fråga om antal födslar. Bland centralsjukhusen steg man till en andra plats. Antalet födslar ökade betydligt på MÖCS, medan de minskade på många andra håll.

Enligt Frostdahl är det svårt att avgöra om goda erfarenheter av att föda i Karleby har fått föderskor, som tidigare skulle ha åkt till Oulaskangas, att allt oftare välja Karleby framför Uleåborg.

De senaste åren har tillväxten till stor del kommit från de nedlagda förlossningsavdelningarna i Jakobstad och Oulaskangas. Antalet föderskor från Mellersta Österbotten har på tio år minskat med en tredjedel.

Den här artikeln är en översättning av Yle Kokkolas artikel Vuosikymmeniä vanha ennätys rikkoutumassa? – Keski-Pohjanmaalla tulossa ehkä kaikkien aikojen vauvavuosi, skriven av Sari Vähäsarja. Översättningen och bearbetningen är gjord av Jakob Lillas.

Varför skaffar vi inte lika många barn som tidigare? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln