Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finansminister Vanhanen: Nästa år får ekonomin återhämta sig – tidigast år 2022 dags för åtstramningar

Från 2020
Matti Vanhanen sitter på en soffa. Han tittar lite uppåt och åt sidan.
Bildtext Vi lever i en återupplivningsfas, säger finansminister Matti Vanhanen (C).
Bild: Silja Viitala / Yle

Finansminister Matti Vanhanen (C) oroar sig över Finlands skuldsättning på grund av coronapandemin, men säger att Finland inte hör till de länder som kommer behöva hjälp för att klara sig ur krisen, skriver Yle Uutiset.

Finansministern intervjuades i Yles Ykkösaamu under fredagen. Där fick han frågan hur orolig man borde vara för Finlands skuldsättning.

– Alla länder är i skuld. I något skede kommer det här också att påverka investerarnas beteende. Finland hör till den grupp av länder som inte behöver tas hand om. Alla skulder måste betalas tillbaka, säger han.

Enligt internationella kreditvärderingar är Finland fortfarande en god ekonomisk operatör.

– Vi har upprätthållit ramdisciplin i 15 år och samlat in förtroendekapital. Finland kännetecknas som ett land som hanterar sina angelägenheter väl, säger Vanhanen.

"Vi lever i en återupplivningsfas"

Han påpekar att regeringen ledd av Sanna Marin (SDP) har hanterat coronaepidemin på ett lugnt och kontrollerat sätt.

– Det ökade förtroendet för att Finland är ett samhälle som bryr sig. Detsamma behövs för att upprätthålla den ekonomiska politiken.

Han påpekar för sin egen del att stimulansens psykologiska intressen inte får kränkas och finanspolitiken får inte skärpas.

– Vi lever i en återupplivningsfas. Vi måste se till att ekonomin rullar på så bra som möjligt. År 2021 är en bra tid för återhämtning. Vi följer ramverket, men vi stramar inte åt. Det tidigaste skedet för sådana åtgärder är år 2022.

"Skatter och utgifter måste justeras"

Finlands befolkning åldras och det betyder att de offentliga utgifterna ökar. För att vända skuldkvoten krävs en justering på 5 miljarder euro under en period på 10 år. Den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen måste förbättras.

Vanhanen säger att man bland annat måste öka produktiviteten i den offentliga sektorn för att uppnå de här siffrorna.

– Skatter och utgifter måste också justeras i en riktning och en annan under det här decenniet.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Valtiovarainministeri Vanhanen Ykkösaamussa: Talouspolitiikkaan kiristyksiä aikaisintaan vuonna 2022 skriven av Varpu Kiviranta. Översättning: Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln