Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stadsstyrelsen vill spara ännu mer i Lovisa - Stadsdirektören Jan D. Oker- Blom: "Jag var lite mjuk i förhandlingarna"

Från 2020
Uppdaterad 03.07.2020 14:19.
Jan D. Oker-Blom
Bildtext Stadsdirektören Jan D. Oker-Blom säger att staden måste spara.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Stadsstyrelsen beslutade på sitt möte i torsdags att nya samarbetsförhandlingar behövs. Naturliga avgångar genom pensionering räcker inte. Stadsdirektören säger att det svider att hans skonsammare linje inte räckte till för styrelsen.

Stadsstyrelsen vill ha ytterligare personalminskningar. Det framgick på styrelsemötet torsdag kväll.

20 årsverken ska bort och det krävs ytterligare samarbetsförhandlingar.

Med andra ord vill styrelsen spara ännu mer än vad som framlades i förslaget för att balansera stadens ekonomi.

Stadsdirektören Jan D. Oker-Blom hade hoppats att förslaget räckt till så att det inte skulle gå till uppsägningar.

- Jag var kanske lite mjuk. Jag strävade efter en lösning där vi inte skulle ha behövt uppsägningar. Med andra åtgärder hade vi kommit upp till en summa som jag visste inte skulle räcka, men jag ville börja med att föreslå det.

Stadsdirektören ville försöka gå lite försiktigare fram, och ändå få till stånd betydande inbesparingar. Tanken var att minska på personalen genom pensioneringar.

Enligt stadsstyrelsen är det för lite och för långsamt.

- Folk meddelar i allmänhet på kort varsel eller ändrar sig angående att gå i pension. Då tyckte styrelsen att vi måste ta i hårdare.

Vi är inte en så rik kommun att vi i all evighet kan ha en kostnad per person som är betydligt högre än landets medeltal

Stadsdirektören Jan D. Oker-Blom

Uppsägningarna kommer sannolikt att gälla samtliga centraler. Oker-Blom säger att det handlar om tråkiga saker, men att man inte sparar tillräckligt genom endast permitteringar.

- En arbetsmarknadsuppgörelse ledde till ökade löneutgifter. De kan inte helt och hållet kompenseras med permitteringar.

- Det är klart att stämningen bland personalen aldrig är bra om man permitterar folk och hotar med uppsägningar.

Däremot förkortade stadsstyrelsen permitteringarna. Enligt förslaget skulle personalen permitteras i tre veckor, nu blir det två.

- Fullt möjligt och kanske helt bra. Vi har ett behov av att spara mer än det ursprungliga på grund av det strukturella underskottet. Är det två eller tre veckor är inte avgörande.

Den stora frågan är i vilken takt, och hur hårt, man åtgärdar personalminskningen.

Bildningen kostar för mycket per person

Lovisa har problem med befolkningsstrukturen. Oker-Blom säger att bildningen helt enkelt kostar för mycket per invånare.

- Bildningen har kostat över tre hundra euro mera per invånare per år, och det kräver nu åtgärder. Det handlar om skolstängningar, gruppstolekar, skolhandledare och material.

Oker-Blom säger att Lovisa inte är en så rik kommun att staden inte hur länge som helst kan ha en kostnad per person som är betydligt högre än landets medeltal.

haddom skola i Lovisa
Bildtext Stängningen av Haddom skola hör till sparåtgärderna.
Bild: YLE/Stefan Härus

För att spara föreslås en hel del olika åtgärder. Bland annat ska Haddom skola samt Lappträsk hälsogård och Tessjö bibliotek stängas. Medborgarinstitutet och uteidrottsplatser får mindre resurser.

Staden sparar fem miljoner euro i helhet enligt det som styrelsen gick in för. Fullmäktige tar itu med saken nästa veckas torsdag.

Bostadsmässan är bara en detalj - hänger inte ihop med resten, säger styrelseordförande och stadsdirektören

Många invånare är upprörda över att staden satsar på bostadsmässan men sparar så kraftigt inom basservicen.

Ett invånarintiativ har samlat hundratals underskrifter för att stoppa förberedandet av bostadsmässan.

- Bostadsmässan är bara en liten grej, säger Oker-Blom. Man måste investera och utveckla. Bygger vi inte till så kan vi inte hålla vårt invånarantal, vilket är i nyckelposition.

- Bostadsmässan i sig är inte en ekonomisk belastning. På sikt ger det mer än det tar att utveckla området.

Stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) håller med stadsdirektören i frågan om bostadsmässan - den frågan är skild från inbesparningarna.

- Det är ingen idé att sätta äppel och päron i samma korg, säger hon.

Heijnsbroek-Wirén uppger att tomtförsäljningen ska inbringa 3 miljoner euro.

- Först räknade vi med 2,1 miljoner, men efter närmare beräkningar tror vi att tomtförsäljningen hämtar in 3 miljoner, säger Heinjsbroek-Wirén.

Enligt medlemmar i stadsstyrelsen är det endast styrelsens ordförande och statsdirektören som uttalar sig i fråga om bostadsmässan. Det här gäller ända fram till nästa veckas torsdag, då stadsfullmäktige har möte.

Diskussion om artikeln