Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jean Castex ny fransk premiärminister efter regeringens avgång - president Macron bäddar nu för ett nytt "grönare" team

Från 2020
Uppdaterad 03.07.2020 15:11.
Jean Castex utsågs till Frankrikes nya premiärminister 3.7.2020
Bildtext Den relativt okända byråkraten Jean Castex utsågs till Frankrikes nya premiärminister 3.7.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Jean Castex efterträder Édouard Philippe som premiärminister efter regeringens avgång i Frankrike. President Emmanuel Macron försöker nu visa ett grönt engagemang och vinna tillbaka desillusionerade väljare, och utlovar "en ny väg".

Det var väntat att president Emmanuel Macron skulle möblera om i regeringen, och under den senaste tiden har det spekulerats i att Philippe kommer att lämna premiärministerposten.

 Édouard Philippe på väg till Élyséepalatset 2.7.2020
Bildtext Édouard Philippe på väg till Élyséepalatset 2.7.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

President Emmanuel har utsett Jean Castex till ny premiärminister, och bett honom bilda en ny regering, uppger Élyséepalatset.

Jean Castex - "en social Gaullist" - planerade Frankrikes coronastrategi

Den 55-åriga Jean Castex är en statlig topptjänsteman och lokal borgmästare. Han har planerat och koordinerat åtgärder i Frankrike i samband med coronapandemin.

Castex hör till center-höger-falangen och innehade en hög post i Élyséepalatset i två år under president Nicolas Sarkozys presidentskap.

Castex erfarenhet av lokalpolitik bedöms kunna hjälpa Macron att närma sig också det mer provinsiella Frankrike.

Grönt engagemang inväntas

Macrons beslut att omforma regeringen kommer efter valresultatet efter lokalvalet i Frankrike.

Då visade det sig att entusiasmen för Macrons parti La républiqie en marche (LREM) var liten, och att det var de gröna och andra oppositionspartier som samlade röster.

Macron har haft problem med att närma sig de väljare som ligger mer vänsterut.

Presidenten bedöms nu vilja försöka uppvisa ett grönt engagemang och vinna tillbaka desillusionerade väljare inför presidentvalet 2022.

Édouard Philippe ledde sin regering i tre år och har beskrivits som en populär politiker - populärare än president Macron. Analytiker bedömer att Philippe kan bli aktuell som rival till Macron i valet 2022.

Edouard Philippe och Emmanuel Macron går sida vid sida ute i en trädgård. 29.6.2020
Bildtext Edouard Philippe och Emmanuel Macron 29.6.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Philippe tog i samband med lokalvalet hem segern i borgmästarvalet i den nordfranska hamnstaden Le Havre. Enligt grundlagen kunde han ha utsett en ställföreträdande borgmästare om han hade suttit kvar i regeringen.

President Macron varnar för ekonomiska problem och utlovar "en ny väg"

President Macron, som kom till makten för tre år sedan, har redan hunnit utlova "en ny väg". Han säger i en tidningsintervju att Frankrike måste förbereda sig för en "mycket svår" ekonomisk kris.

Enligt Macron måste det nu satsas på en ny ekonomisk, social, miljöinriktad och kulturell återbyggnad av ekonomin. Och bakom detta ska det ligga ett nytt team, säger han.

Källor: Reuters, BBC, AP, AFP

Diskussion om artikeln