Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Furirbostället i Oravais har inlett sommarsäsongen – ”Varje onsdag kommer det hända något speciellt här”

Från 2020
Uppdaterad 06.07.2020 07:54.
kvinna klädd i grön tröja och svarta byxor framför ett rödmyllat hus.
Bildtext Lilian Pettersson-Smeds, verksamhetsplanerare och projektledare på Oravais historiska förening.
Bild: Cecilia Skinnars

Nu kan man spendera ett dygn som en soldat på slagfält eller åka på spionäventyr och avslöja förrädare, när Furirbostället drar igång sommarverksamheten.

Det är Oravais historiska förening som ordnar evenemang vid Furirbostället, där man inledde sommarsäsongen första juli. Fokus har man satt på att förmedla platsens historia till såväl ung som gammal.

Verksamhetsplaneraren och projektledaren Lilian Pettersson-Smeds berättar att alla onsdagar i juli är fyllda med familjeevenemang. Nytt för i år vid bostället är evenemanget Ruff-Camp. Det är ett läger där familjen får leva som soldater under ett dygn.

- Det här är ett evenemang för den mer äventyrliga familjen som vill uppleva att övernatta i tält och olika utmaningar som man kan stöta på under ett dygn på slagfältet, säger Pettersson-Smeds.

Evenemang kända sedan tidigare är rågbrödsbakningen i kursform och spionäventyret. Första och sista onsdagen i juli värms stenugnen upp och deltagarna får lära sig baka traditionellt rågbröd.

Bakbord i trä ligger på en gräsmatta.
Bildtext På de här borden bakas rågbröden.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars

Tre onsdagar i mitten av juni är det dags för spionäventyr vid Furirbostället. Under Spionäventyret förflyttas man tillbaka till 1808 och ska avslöja en förrädare genom att ta sig mellan olika stationer och lösa ledtrådar.

- Det passar bra i dessa tider eftersom man rör sig på hela området och bara i den egna gruppen, säger Pettersson-Smeds.

Det kommer att finnas handdesinfektionsmedel, möjligheter till att tvätta händerna samt en se-men-inte-röra policy i museet under sommaren. Pettersson-Smeds påpekar även att gräsmattan vid bostället är stor vilket gör det lättare att hålla avstånd.

Under hela sommarsäsongen kan man utöver evenemangen även hälsa på får, höns och kanin, leka med leksaker från förr i tiden och besöka caféet.

Två vita får som tittar mot kameran. Ett står och ett ligger. Marken är täckt av halm och ett rött trästaket syns bakom fåren.
Bildtext Fåren kan man hälsa på under hela juli.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Bakom alla evenemang finns en tanke att levandegöra platsens historia, det som hände där under kriget 1808-1809 och det samhälle som då fanns där.

- Är det barn försöker vi smyga in det på ett skojigt och spännande sätt och är det vuxna så har vi guidningar, säger Pettersson-Smeds.

Det här händer på Furirbostället i sommar

1.7 och 29.7 Lär dig baka rågbröd
11.7 Auktion på Furirbostället
8.7, 15.7 och 22.7 Spionäventyret
28 - 29.7 Ruff Camp – soldatläger
1.7 - 2.8. Djur och lekar

Furirbostället finns vid platsen där ett stort slag i Finska kriget ägde rum 14 december 1808 mellan Sverige och Ryssland. Slaget vid Oravais - som Ryssland vann - blev en vändpunkt i kriget.

- Det blev konsekvenser för Finlands, Sveriges och Rysslands framtid, det är mycket som har hänt här, man kunde nästan säga att Oravais är det historiska centret för all framtida utveckling, säger Pettersson-Smeds och skrattar.

En glasmoter med en modell över Slaget vid Oravais innuti.
Bildtext En modell över slaget vid Oravais finns i muséet vid Furirbostället.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Diskussion om artikeln