Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Eckerökoncernen lägger ner Birka Cruises - 500 personer berörs, hälften är finländare

Från 2020
Uppdaterad 03.07.2020 16:39.
Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid kaj.
Bild: Yle/Roger Källman

Eckerökoncernen har beslutat att lägga ner dotterbolaget Birka Cruises Ab. Koncernen ser inga möjligheter att få igång en lönsam trafik igen, enligt koncernens vd Björn Blomqvist. Det rapporterar Ålands radio.

Bolaget har bedrivit trafik på linjen Mariehamn-Stockholm i 49 år, senast med fartyget Birka Stockholm.

Nu inleds MBL-förhandlingar (lagen om medbestämmande i arbetslivet), totalt berörs 509 medarbetare. 43 av dem arbetar på huvudkontoret i Stockholm och 466 ombord. Ungefär hälften av personalen är finländare, säger Tomas Karlsson, vd för Birka cruises Ab till Ålands radio.

- Coronapandemin är huvudorsaken. Den här verksamheten har under en längre tid haft svag lönsamhet och nu ser vi ingen annan möjlighet än att lägga ner, säger Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist till Ålands radio.

Birka Cruises vd Tomas Karlsson uppskattar att hälften av den berörda personalen är ålänningar. Beslutet om att lägga ned verksamheten har fattats under denna vecka.

- Vi har sedan fartyget togs ur trafik i mitten av mars fokuserat på att dels minimera kostnaderna då det var omöjligt att veta hur länge pandemin skulle vara, dels har vi under en lång tid fokuserat på att hitta lösningar på vad fartyget kunde göra i stället. Tyvärr kom vi till den slutsatsen att det här tyvärr är den lösningen som måste meddelas, säger han till Ålands radio.

Fartyget har legat still sedan mitten på mars. Nu ska koncernen försöka sälja fartyget alternativt försöka hitta andra lösningar.

Alla inbokade gäster kontaktas personligen.

Åländska politiker beklagar beskedet

Birka Cruises är det första stora stora åländska bolaget som lägger ner i coronakrisens kölvatten. Den åländska landskapsregeringens näringsminister Fredrik Karlsson (Moderat samling på Åland) hoppas ändå att inte fler åländska företag ska samma gå samma öde till mötes.

– Förhoppningsvis är det inte en lavin som kommer, utan något som tvingats fram av pandemin. Det är ingen hemlighet att Birka haft det tufft. Någonstans måste man då dra en gräns, och nu drog de den här, säger Fredrik Karlström till Ålandstidningen (bakom betalvägg).

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar beskedet på Facebook.

- En verkligt tråkig nyhet för hela Åland och för sjöfarten att Birka Cruises lägger ner sin verksamhet. I 49 år har trafiken till Åland och Birkas fartyg i Mariehamn på morgnarna varit en självklar syn. Den epoken verkar nu ta slut, vilket är mycket ledsamt, skriver han.

Ålands sjöfart: Innovativt bolag som försvinner

Hemskt och bedrövligt, så beskriver Ålands sjöfarts publisher Jörgen Pettersson beskedet.

Coronapandemin har omöjliggjort fartygets kryssningar, säger han. Vanligtvis brukade ålänningarna skymta fartyget när det stannade till i Mariehamn på sina turer mellan Stockholm och Åland. Nu har den legat stilla i Mariehamn i fyra månader.

Var det väntat?

- Man kan väl aldrig säga att det var väntat. Det var lite som när man vet att något kan hända, men man är ändå aldrig riktigt förberedd, säger Pettersson.

Även om bolaget har varit innovativt, har det inte heller gått strålande ekonomiskt före coronapandemin.

Det värsta är att arbetstillfällen försvinner, säger Pettersson. Under åren har många ålänningar jobbat på Birka cruises på olika avdelningar. Nu jobbar många svenskar på bolaget, men på till exempel på sjömanssidan finns det ålänningar.

Han tror inte att beslutet kommer att ha en stor inverkan på passagerartrafiken på Östersjön eftersom det har handlat om kryssningstrafik. Han tycker han ändå att det är synd att bolaget går i graven och att en välbekant gestalt försvinner från stadsbilden i Västerhamn.

Artikeln uppdateras

Artikeln baserar sig delvis på Ålands radios text av Malin Henriksson och Viktor Engberg. Jörgen Pettersson intervjuades av Anna Björkqvist på Svenska Yle.

Diskussion om artikeln