Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisakaplanen Karl af Hällström: "Jag är lite onödigt skämtsam ibland"

Från 2020
Karl af Hällström framför ett rött lider och gröna buskar. Han småler.
Bildtext Karl af Hällström tar tag i vardagen igen med gudstjänster och förrättningar som dop, vigslar och jordfästningar.
Bild: Yle/Lone Widestam

Den skämtsamma kaplanen Karl af Hällström är tillbaka på jobb efter semester. En coronavår är bakom som fört med sig både nya succeér och en del tråkigheter.

Juli är en relativt lugn månad och då har af Hällström tid att blicka framåt mot hösten.

Karl af Hällström är musikalisk, pratsam, morgontrött och lär ska bli igenkänd på gatorna i Lovisa. Han beskriver också sig själv som “lite onödigt skämtsam ibland.”

- Oftast är det en bra sak, ibland går det åt skogen. Överlag så tror jag att folk har lätt att komma överens med mig.

Han engagerar sig i frågor som berör papperslösa, asylsökande, sexuella minoriteter och deras rättigheter - särskilt inom kyrkan.

- Det är ett utslag av min kristna tro, att jag försöker engagera mig för dem som är i kläm, fallit mellan stolarna, de som är svagast i samhället och i världen.

Då flyktingvågen kom till Finland kom en nya grupp människor som behövde hjälp. Då ville Karl af Hällström också vara involverad.

- Det är en naturlig följd av det jag vill stå för.

En annorlunda höst

Först på agendan nu då af Hällström är tillbaka på jobb är sensommarens skriftskolor. Utmaningarna där har så klart med coronasituationen att göra.

- Vi vet situationen just nu, men inte vilka instruktionerna är om någon vecka.

af Hällström tar hand om skriftskolan som hålls under dagtid. Då kan man lättare hålla avstånd men på ett läger är det omöjligt. Församlingen räknar ändå med att hålla läger i början av augusti.

Vanligtvis bjuder församlingen på läsmöten runtom i byarna och i skärgården under sommaren men inte den här sommaren då det blir för svårt att hålla avstånd.

Det överraskade mig att det blev så populärt

― Kaplan Karl af Hällström om vårens populära nätgudstjänster

Man har också flyttat gudstjänster och förrättningar från kapell till kyrkor då de är större och där det är lättare att beakta säkerhetsavstånden.

Det som församlingen däremot erbjuder, mer än vanligt nu i sommar, är friluftsgudstjänster.

- I juli har vi varje onsdagskväll en friluftsgudstjänst någonstans i församlingen. Till exempel hade vi en utomhusgudstjänst på byagården i Sarvsalö istället för att ha i den i Sarvsalö kapell.

Vårens succé

Under våren har församlingarna varje söndag anordnat gudstjänst på nätet, vilket varit uppskattat.

- Om vi normalt har 30 personer i kyrkbänkarna kunde det vara upp till 400 personer som lyssnade via nätet.

Gudstjänsterna via nätet har varit en succé. Det har varit ett större utbud den här våren och församlingarna i Svenskfinland kom lite närmare varandra.

- Det överraskade mig att det blev så populärt. Många var kanske inte från vår församling, men det fanns en trend i landet där folk undrade "vad har de i Lovisa idag? Vad har de i Hitis? Och månne de har något trevlig i Jakobstad i dag?"

Som präst och kaplan har det tråkiga under våren utan vidare varit att inte få vara med på minnesstunder och dopkaffe.

- Det känns konstigt eftersom det är en viktig del - att bara få vara med på förrättningen och sedan säga “tack och hej”.

Men det är något vi får leva med, konstaterar af Hällström.

- Det är ändå öppnare nu och jag ser fram emot att få öppna upp mer i augusti. Vi får se tiden an, situationen lever hela tiden.

Diskussion om artikeln