Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tallink Silja säger upp nästan 300 personer - 69 finländare drabbas

Från 2020
Uppdaterad 03.07.2020 20:28.
Silja Serenades skorsten.
Bildtext Personal på Silja Symphony hör till de som sägs upp.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Tallink Silja har drabbats hårt av coronapandemin och säger nu upp 299 anställda. De sägs upp från det svenska bolaget Tallink Silja och 69 finländare berörs.

Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja i Sverige, bekräftar för Svenska Yle att 69 finländare sägs upp på grund av arbetsbrist. De sägs upp den 18 juli.

Många av dem är för tillfället permitterade.

Janson betonar att personalen som sägs upp har återanställningsrätt i nio månader. Det betyder att när företaget igen behöver anställa personal så står de tidigare anställda först i ledet att bli anställda.

Drabbats hårt av coronakrisen

Coronapandemin har lett till att fartygen i princip har stått stilla sedan mitten av mars. Rutterna mellan Finland och Sverige är viktiga för företaget som har drabbats hårt av de finska restriktionerna, förklarar Janson.

Det är främst frågan om personal som arbetar ombord på fartygen Silja Galaxy och Silja Symphony som sägs upp. Båtarna trafikerar vanligtvis mellan Finland och Sverige.

Silja Galaxy har fortsättningsvis åkt mellan Stockholm och Åbo, men ombord har bara funnits varutransporter och passagerarna har åkt mellan länderna i arbetssyfte.

Silja Symphony byter rutt och börjar istället trafikera till Visby. Rutten går via Mariehamn.

Enligt kommunikationschef Marika Nöjd på Tallink Silja i Finland sägs personalen på det finska bolaget inte upp.

Artikeln uppdaterades klockan 14.55 med att 69 finländare sägs upp på från Tallink Silja i Sverige - tidigare stod det felaktigt att finsk personal inte berörs baserat på att det finska bolaget inte säger upp personal.