Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Vem byggde ett stenmonument som liknar ett tempel på denna ö? 10 inhemska resmål med en häftig historia

Från 2020

Brandstation och stentempel på öde öar

10 inrikes resmål med en häftig och vemodig historia

Vill du bekanta dig med berättelserna bakom de vackra landskapen och söta husen? Här är 10 resmål som vaknar till liv då du hör om deras bakgrund.

Grafik: blått streck, på mitten stiliserade vågor

En tidsresa till en förvildad ödeby: Ön Varjakansaari, Uleåsalo

Stämningen på den här öde ön är drömlik.

Speciellt overkligt är det att titta på brandstationens höga torn: den stolta byggnaden minner om hur det för hundra år sedan bodde hundratals människor här, och en egen brandstation behövdes. Kontrasten till situationen idag kunde inte vara större.

I början av 1900-talet låg Nordens största såg på ön Varjakansaari utanför Uleåborg. Kring sågen byggdes ett helt samhälle upp: huvudkontor, lägenheter för arbetarna, en egen biograf. Ön fick elektricitet före fastlandet.

Sedan inträffade en olycka som ödelade den livliga byn.

Ön Varjakansaari, Uleåsalo - Spela upp på Arenan

Lue lisää: På den här öde ön har tiden stannat i början av 1900-talet – Nordens största såg lämnade efter sig en förvildad ödeby på ön Varjakansaari


Då häxbålen brann i Finland: Galleri Gottorp, Kristinestad

Brita Larsdotter är inte ett känt namn från historieböckerna, men hon är huvudpersonen i det här lilla museet.

– Jag tror att hon var en kvinna som stod på sig och sa emot. Sådana kvinnor kunde det gå illa för, säger Stina Engvall, som äger Galleri Gottorp.

Utställningen berättar om tiden då vidskepelsen fick samhällen över hela västvärlden att drabbas av masshysteri. Det var farligt att vara egensinnig eller egendomlig. Speciellt om man bodde på en liten ort, och dessutom råkade vara kvinna. I Engvalls och Larsdotters hemstad Kristinestad bodde det på 1600-talet bara 200 invånare, då man inom en kort tidsperiod dömde fyra kvinnor till döden för häxeri.

Häxhuset är det enda museet som är tillägnat häxprocesserna i Finland, och är ett resultat av tre systrars samarbete. Stina Engvall har målat och Rose-Marie Engvall skrivit texterna till berättelsen. Sonja Lapveteläinen har tillverkat dockorna.

I Galleri Gottorp kan man också bekanta sig med Engvalls konst. På gården finns ett sommarkafé, lopptorg och Alice i Underlandets lekstuga.

Kristinestads gränder och häxjakter - Spela upp på Arenan

Läs mera: Då häxor brändes på bål i Kristinestad – Galleri Gottorp presenterar småstadens dystra historia


Ett strandlöst hav och råa rövarstråt: Karlö är Bottenhavets största ö

En natt miste hundratals flyktingar livet. På Karlö levde man i stor skräck då 1700-talets värsta blodbad mot civilbefolkning ägde rum just här.

Dagens resenär söker sinnesro i horisonten, men i tiderna har blickarna som riktats mot havet varit fyllda av oro: syns det några okända fartyg, är det fienden som åter stiger i land?

Bottenhavets största ö kan nås med färja och erbjuder både lugna stunder och möjligheten att fundera på olika, tragiska människoöden.

Egenland tog färjan över till ett vårvintrigt Karlö och bekantade sig med ett lokalt bryggeri, lokala handarbeten och ett konstverk som garanterar världens bästa eko.

Historier och konstiga ljud på Karlö - Spela upp på Arenan

I det här avsnittet av serien Mörk historia berättar Teemu Keskisarja och Marko Kämäräinen om händelserna på Karlö under Stora ofreden (på finska).

På den sista stranden - Spela upp på Arenan

Den bortglömda trädgården vaknar upp igen: Hörtsänä arboretum, Orivesi

"Dunkla skuggor får en att sjunka i egna tankar."
– Hortonom Esa Kallio, som rustat upp trädgården

"Den finländska bondens fantastiska trädgård” förekom ofta i tidningspressen på 1920- och 30-talen. Hugo Hörtsänä, Orivesis starke man och sin tids kulturpåverkare hade på sina ägor grundat ett arboretum som fick ära och berömmelse och beundrades av många. Vilka arter som skulle överleva, det skulle man få veta om hundra år, funderade husbonden i intervjuer.

Hugo Hörtsänä började vara till åren kommen, och planen var att sonen skulle ta över arboretumet. Allt var klart för övergången; men så var det redan de sista åren av 1930-året. Kriget kom och händelserna både i Orivesi och i resten av världen tog andra vändningar än planerat.

Men den fantastiska trädgårdens saga var inte all.

Hörtsänä arboretum, Orivesi - Spela upp på Arenan

Läs mera: En bortglömd trädgård vaknar till liv i Orivesi – Hörtsänä arboretum har en trollbindande historia


Det kontroversiella minnet av en naturskyddsföregångare: Hytermä, Kerimäki

En originell syn möter den som ror omkring på sjön Puruvesi: vad är det för ett tempel som höjer sig mot åsens krön på den skogsbeklädda ön?

Heikki Häyrynen var en närmast legendarisk länsman i Kerimäki, en så pass imponerande figur att han fortfarande talas om på byn. I folkmun kallades han för Romu-Heikki, alltså “Skrot-Heikki”, och han var en stor personlighet: ful i mun och tvär i sina åsikter. Heikkis och hans fru Lillis stora passion var naturskydd, och Hytermäöarna är deras livsverk.

Länsmannen hade många projekt på gång, och något han också hann med var museiverksamhet. Han samlade på folkkonst och var speciellt förtjust i kvarnstenar. Han förknippade dem med arbete, något han hyste höga tankar om. Det tempelaktiga bygget som speglas i sjön är Arbetets minnesmärke från 1937, ett monument som består av 99 kvarnstenar, tillägnat de hårt arbetande bönderna som röjt sten för åkrar i Savolax.

Byggnadsarbetet var även det ett stort projekt, och det ena och det andra har sipprat fram om bakgrunden till företaget. Ibland drog Romu-Heikki nämligen nytta av den auktoritet hans ställning förde med sig på sätt som inte skulle tåla granskning i dag. Kriminella som inte utfört brott mot liv eller hälsa sågs slita på Hytermä. Fångarbetskraft användes också ibland.

100 kvarnstenar fraktades till ön. Men vad hände med den där ena? Den, och många andra berättelser, i Egenlands video eller artikel:

Hytermäöarna i Kerimäki - Spela upp på Arenan

Läs mera: Romu-Heikki jagade spritlangare, samlade på skrot och drog fräckisar men lämnade efter sig ett naturskyddsområde utan like


De visar sig inte för vem som helst: herrgårdsspökena i Urajärvi

"En stund var den där, och svisch! Så var den borta." – Satu Tala, skådespelare och manusförfattare

Släkten von Heideman levde på Urajärvi herrgård från 1600-talet till och med början på 1900-talet. Släktens personligheter lever kvar i form av spännande berättelser och originella anekdoter. Den händelserika historien har förlänat herrgården titeln officiell spökgård.

Det spökar i Urajärvi herrgård - Spela upp på Arenan

En intensiv strid om takmålningar: Toivakka kyrka

Hur ser en ängel ut? Eller Jesus? Eller Adam och Eva? En konstnär har anlitats för att restaurera takmålningarna i kyrkan i hans hemby, och de här frågorna upptar hans tankar.

Jesus trumpetbyxor och de exceptionella änglarna orsakade en unik konstskandal om kyrkomålningar i Finland. Då dispyten var som hetast låste kyrkoherden kyrkdörrarna, men då klättrade konstnärens hjälpreda över taket och in genom ett fönster för att släppa in konstnären, som kunde fortskrida med sitt arbete.

Takmålningarna i Toivakka kyrka - Spela upp på Arenan

Läs mera: När änglarna blev skandal – de här fördomsfria kyrkomålningarna från 1970-talet blev den lilla kommunen Toivakkas största sevärdhet


Ett museum för ett folk vars land togs ifrån dem: Ä’vv, Neiden, Norge

Det här museet ligger i Norge, alldeles intill finska gränsen, men egentligen är det här Skoltelandet.

Det finns cirka 1000 skoltsamer idag. Områdets ursprungsbefolkning lever i Finland, Norge och Ryssland: historiens gång och statsgränserna har skilt åt både släkter och vänner.

Museet som grundades år 2017 har som uppgift att berätta om skoltsamernas liv och historia, som delvis förblivit odokumenterad. Ä’vv är skoltsamiska och betyder solblänk.

– Man kunde säga att det här är den norska statens ursäkt till skoltsamerna, som på 1800-talet och i början på 1900-talet var föremål för en stark förnorskningspolitik, konstaterade museets dåvarande kurator Honna Havas år 2018.

Skoltsamemuseet Ä'vv, Neiden, Norge - Spela upp på Arenan

Läs mera: De här samernas museum ligger i Norge – skoltsamernas traditionella område delades av ett gränsstängsel


Isande kalla polarfärder och inuitvardag: Det arktiska museet Nanoq, Jakobstad

Expeditionen år -76 var nära att sluta dåligt. Vi gick cirka 300 kilometer längre än tänkt. Vi hade nästan slut på mat och skorna frös fast i fötterna, och då minns jag att jag tänkte att jag lika gärna kunde sätta mig ner och förfrysa här och nu...

Nanoq betyder isbjörn på inuitspråk. Det arktiska rovdjuret är speciellt betydelsefullt för museets grundare, polarfararen Pentti Kronqvist. Tillsammans med en talkogrupp grundade han museet för att öka på vetskapen och intresset för arktiska områden. I Kronqvist barndomslandskap i Fäboda, Jakobstad, får man bekanta sig med Grönland och andra arktiska områden, kulturen, och polarexpeditionernas häftiga historia.

I sitt museum är Kronqvist noga med att inte stärka persondyrkan, som är typiskt för historieskrivningen.

I utställningen lyfter han fram berättelser från utkanten av expeditionerna, och berättar bland annat om hur inuiter och eskimåer möjliggjorde västerlänningarnas våghalsiga färder, men förblev själva i skuggan av hjältesagorna.

Arktiska äventyr i Jakobstad - Spela upp på Arenan

Läs mera: Från Jakobstad till Grönland: Pentti Kronqvists skidexpeditioner inspirerade till museet Nanoq som handlar om arktiska äventyr och inuiternas vardag


Efter explosionerna kom tystnaden: vinterkrigets minnesmärke på Raatteentie i Suomussalmi

I Kajanaland, i Suomussalmi kommuns östligaste del, ligger korsningen vid Raatteentie. Här bekämpades ett av vinterkrigets största och mest kända slag. Nu finns här vinterkrigets monument. Talvisodan Monumentti.

Till minne av de explosioner som ljöd här har man placerat ut 17 000 tysta stenar, en för varje soldat som stupade i vinterkriget, oberoende av nationalitet. Då vinden blåser över stenblocken ljuder 105 klockor, en för varje dag som vinterkriget räckte.

Egenland gästade minnesmärket i början på det här avsnittet:

En sjungande skog och ett stilla folk - Spela upp på Arenan

Extra: Spetsgardinerna gömmer otyg: Gamla Malmen, Pargas

Stuggästerna lagrar ofta på sig förfriskningar i Pargas innan de kör ut mot skärgården. Här har man erfarenhet av att stå till tjänst för törstiga resenärer..

Tar man varv över kanalen möts man av Gamla Malmen. Det historiska Pargas är en härlig idyll med pittoreska trähus, ringlande gränder och grönskande trädgårdar. Men låt er inte vilseledas av de söta spetsgardinerna: här har man minsann sysslat med både det ena och det andra!

På kullen reser sig en kyrka i gråsten, och många kyrkgäster reste långa vägar för att delta i gudstjänsten. Då predikan var slut var gommen torr. Hjälpen var nära.

Den täta bebyggelsen i sluttningen vållade ständig huvudbry för ordningsmakten: den fick ständiga klagomål över att det i skydd av trähusen förekom lönnkrogsverksamhet för kyrkresenärerna.

Då kyrkfolket försvunnit var det vardag, så de flesta dagar var det snickare, skräddare och andra hantverkare som uträttade sina bestyr här.

Gamla Malmen är ett intressant men lite okänt nationellt byggnadsarv och trähusområde som behållit sin 1800-talsskrud. Ta en sväng hit på väg ut till sommarstället. Fast förfriskningarna är numera till salu inne i byn.


Gamla Malmen, Pargas - Spela upp på Arenan

Läs mera: Få känner till trähusområdet i Pargas – "I Borgå har man byggt ett varumärke av motsvarande stadsdel"

Översättning: Eva Pursiainen

Här har vi redan varit

Egenland

Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.

På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.

Kolla in våra restips på Yle Arenan:

  • Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland

  • Mer info i form av längre artiklar och temapaket

  • Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.

För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln