Nordjobb klarar finanskriser och IT-krascher men coronaviruset gör läget svårt – många tveksamma till att sommarjobba i Sverige
Kanske har du själv rensat fisk på Grönland eller jobbat på ett hotell i Norge via Nordjobb? Nordjobb brukar vara ett annorlunda alternativ till ett vanligt sommarjobb men under coronakrisen har Nordjobb blivit ett konkret exempel på hur viruset påverkar det nordiska samarbetet negativt.

Nordjobbs tanke om ett “nordiskt äventyr” utmanas av coronaviruset
Nordjobb är ett program som erbjuder unga en möjlighet att säsongsjobba i ett annat nordiskt land. Nordjobb erbjuder också boende och fritidsaktiviteter. Programchefen Fredrik Jakobsen kallar det ett "nordiskt äventyrspaket".
Nordjobb grundades 1985 och har i år verkat i 35 år, men det här är första gången som konceptet slutade fungera.
– Oavsett finanskriser och IT-krascher har Nordjobb fungerat, fram till den här våren, säger Jakobsen.
När coronaviruset slog till i Norden ville arbetsgivare inte längre ha nordjobbare och många nordjobbare ville inte längre resa till ett annat land.
Också när både parterna ville mötas gick det inte på grund av inreseförbund och karantänsregler.
– Nordjobb är ett konkret exempel på effekten av coronakrisen på den nordiska arbetsmarknaden och vad som händer när geografisk mobilitet slutar att fungera.
Oavsett finanskriser och IT-krascher har Nordjobb fungerat, fram till den här våren
Fredrik Jakobsen, programchef för Nordjobb
Coronapandemin har gjort att färre haft möjlighet att nordjobba i sommar.
– Ett vanligt år brukar Nordjobb ha ungefär 600 nordjobbare vid sommarens slut men i år tror vi att vi kanske kommer upp till ungefär hälften.
Tveksamhet till Sverige
I vår stod verksamheten nästan stilla och av dem som nordjobbar i sommar har många redan varit på plats i länderna de jobbar i. Men nu märker man en förbättring.
– Vi ser en skillnad jämfört med hur det var för bara tre veckor sedan. Runtom i Norden vill man att samhället ska komma igång igen och nu söker man allt flera nordjobbare.
De nordiska länderna öppnar upp sig inför varandra men Sverige är ett undantag och det är något som man märkt på Nordjobb.
– Många har varit väldigt tveksamma till att arbeta i Sverige och vi har människor som fått ett jobb i Sverige men sedan tackat nej till det på grund av coronasituationen.
Känner sig trygg i Stockholm trots coronaviruset
En som trots allt nordjobbar i Sverige är finska Terhi Nurminen. Hon kommer från Jyväskylä men har i år studerat i Sverige.
Hon bestämde sig trots coronapandemin att stanna i Sverige och nordjobba. Hon jobbar i sommar på ett finsk-svenskt äldreboende i Stockholm.
Det har gått bra att jobba även om det svenska språket ibland varit en utmaning. Nurminen är van att titta på nyheter på svenska men mera vardagligt språk har ibland varit svårt.
– Jag visste inte namnen på olika kroppsdelar eller vissa ord på kökssaker när jag kom hit. Ordet gaffel är något som jag lärt mig!
Min mormor har varit orolig och vi har ringt varandra mycket
Terhi Nurminen
Coronaläget i Sverige är väldigt annorlunda än i Finland. På Nurminens jobb har coronaviruset funnits bland både personal och klienter men själv har hon inte blivit smittad.
Nurminen säger att det är intressant hur länder har hanterat coronakrisen så olika och hon tycker att livet på Stockholms gator fortsätter ganska normalt. Men hon känner sig ändå trygg i Stockholm.
– Jag känner mig inte orolig men man behöver vara försiktig. Jag håller avstånd och rör mig inte ute så mycket.
Vad tyckte din familj om att du sommarjobbar i Sverige?
– Min mormor har varit orolig och vi har ringt varandra mycket. Men mina föräldrar var glada över att jag hittade jobb och de är vana vid att jag är självständig och litar på att jag är försiktig.
På äldreboendet där Nurminen arbetar finns det flera från personalen och bland dem som bor på boendet som har rötter i Finland. Hon säger att flera tycker det är tråkigt att de inte kan besöka Finland i sommar.
– Många hade hoppats på att besöka sina släktingar i sommar men nu kommer det inte hända.
Nordjobb vill finnas där för arbetslösa unga
På grund av gränsrestriktionerna har Nordjobb i år ett nytt koncept som innebär att unga kan söka nordjobb i eget land. Men programchefen Fredrik Jakobsen säger att intresset inte har varit så stort och beräknar att ungefär 100 personer kommer ha nordjobbat i eget land vid slutet av 2020.
De som söker till Nordjobb gör det i första hand för att uppleva ett annat nordiskt land.
– Om man jobbar i eget land känner många att äventyrsaspekten försvinner, men det är positivt att unga som inte fått jobb kan få det via Nordjobb även om det är ens hemland.
En prognos som vi hör från alla nordiska länder är att det kommer att finnas en hög ungdomsarbetslöshet efter coronakrisen
Fredrik Jakobsen, programchef för Nordjobb
Jakobsen hoppas läget ska bli som vanligt igen och att Nordjobb ska kunna fortsätta att erbjuda unga jobb runtom i Norden. Nordjobb vill i framtiden finnas till för att hjälpa arbetslösa.
– En prognos som vi hör från alla nordiska länder är att det kommer att finnas en hög ungdomsarbetslöshet efter coronakrisen. När ungdomar märker att det är svårt att hitta jobb på hemmaplan öppnar man kanske ögonen för att röra sig mellan de nordiska länderna. Och där vill Nordjobb vara med och hjälpa arbetslösa unga att få jobb.