Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Störande körning ett återkommande problem i Östnyland - nya trafiklagen kommer inte att ha stor inverkan, tror polisen

Från 2020
Mopedist i regnväder.
Bildtext De flesta mopedister kör som folk, men inte alla. Arkivbild.
Bild: Yle / Moa Mattfolk

Har du vaknat om nätterna av att grannskapets mopedister eller bilister bränner gummi utanför ditt fönster? Då är du inte den enda.

Störande körning är ett återkommande problem om somrarna. Den nya trafiklagen som togs i bruk den första juni förde med sig striktare förbud mot fenomenet, men i praktiken ändras inte så mycket.

- Också enligt den tidigare vägtrafiklagen var onödig och störande körning med fordon förbjudet, men det gällde bara tätorter. I den nya lagen är innehållet detsamma, men förbudet rör också andra områden än tätorter, säger överkommissarie Timo Leppälä från trafikpolisen vid Östra Nylands polisinrättning.

- Onödig och störande körning kan vara till exempel så kallat kvartersrally, eller annan körning med moped eller andra fordon som stör folk, fortsätter han.

Onödig och störande körning kan vara till exempel så kallat kvartersrally

Hur man sedan avgör vad som är störande och vad som är onödigt är inte alldeles lätt.

- Det finns inte någon allmän, strikt definition för vad som är störande. Man kan säga att det går enligt gränsen för vad en genomsnittlig människa står ut med, säger Leppälä.

Att avgöra vad som är onödig körning är lättare, men att köra utan orsak är i sig inte förbjudet.

- Men om körandet också stör genom att man till exempel bränner gummi eller gasar på, eller gör något annat som kan tolkas som att man retas med flit, så är det förbjudet, säger Leppälä.

Han påminner ändå om att man måste vara beredd att stå ut med en del oljud om man bestämt sig för att bosätta sig någonstans där det bor andra människor.

Många anmälningar

Vad ska man då göra om någons onödiga körande stör en?

- Vill man ha polis till platsen så gäller det att ringa nödcentralen. Sedan måste polisens fältchef prioritera uppdragen, fall som gäller liv och hälsa kommer alltid först, säger Leppälä.

En polis lossar en registerskylt från en moped.
Bildtext Mopeder som för mycket oljud är ofta trimmade. Arkivbild.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Om ärendet inte är så brådskande så kan man skicka e-post till adressen liikennepalaute.ita-uusimaa@poliisi.fi.

- Vi reagerar på all feedback, säger Leppälä.

Han säger att polisen ingriper i fall av störande och onödig körning överallt och hela tiden, även om det kanske inte alltid känns så för den som får stå ut med oljudet.

- Vi får in en massa feedback om mopedister och andra. Vi får samtal från alla centrum och tätorter. De kommer varje sommar och varje dag, säger Leppälä.

Han tror inte att den nya väglagen kommer att öka på antalet anmälningar om störande körning. Det är oftast i tätorter som folk blir störda, och det var tätorter som täcktes av den gamla lagen också.

Polisen övervakar

Om polisen får in feedback om störande körning via e-post så kan patruller i området åka ut och övervaka vid sidan av andra uppgifter.

Om situationen är akut och man ringt räddningsverket så kan en patrull åka ut till platsen och reda upp situationen genast, förutsatt att poliserna inte är upptagna med allvarligare brott.

Bil.
Bildtext I vår och i sommar har polisen fått fast ovanligt många fortkörare. Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

För den som beter sig störande i trafiken kan det bli böter, och om man kör med en trimmad moped så blir det att betala för det också.

Om man beter sig störande flera gånger, och särskilt om man kör riktigt vårdslöst, så kan körkortet ryka.

- Om man får de här störningarna att försvinna på det här sättet, det är frågan. Det är nog också frågan om uppfostring och föräldrarnas ansvar för hurdana mopeder deras barn kör med.

Under våren och sommaren har polisen överallt i landet sett en stor ökning av folk, främst bilister, som kör vårdslöst och i så pass höga hastigheter att körkortet ryker för månader, till och med år framåt.

Leppälä tror det kan finnas flera orsaker till det här: ett frihetsbehov efter månader i ett stängt samhälle, mer utrymme på tommare vägar då många jobbar på distans och lust att trycka ner gaspedalen under vackra sommardagar med fint väder.

- Vi har satsat på övervakning under veckosluten, säger Leppälä.

Diskussion om artikeln