Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hälsporre och allergi gav Jeanine Nygård tuff start på sommaren – är förvånad över långsamma tider och övertygad om att det vänder: "Veckans regn gjorde gott"

Från 2020
Jeanine Nygård i Sibbo.
Bildtext Jeanine Nygård säger att allergiproblem är ett årligt återkommande fenomen för henne.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Jeanine Nygård är besviken på sin start av sommaren, men det finns orsaker bakom de långsamma tiderna. Någon anledning till oro känner hon däremot inte.

Säsongsstarten har fått Jeanine Nygård att skaka på huvudet. Vasa IS-löparens tider har varit långt från rekordnoteringarna.

Efter att ha löpt in på 25,37 på 200 meter i Esbo förra helgen gav hon en förklaring till vad som inte fungerar.

– Kroppen svarar inte just nu. Det kan bero på att jag har problem med allergier den här tiden på året. Dessutom har jag inte kunnat träna som normalt speciellt länge och det tar ett tag att nå tävlingsformen, säger Nygård till Yle Sporten.

Problemen började redan i vintras. Från februari till början av maj kunde hon inte träna riktigt ordentligt. Hälsporre och bekymmer med en vad har inte varit en lyckad kombination.

– Det har inte gått att springa fort och det märks nu. Den där riktigt snabba träningen har uteblivit. I maj kunde jag börja träna mer som vanligt.

Utöver loppet i Esbo tävlade hon också i Sibbo tidigare i juni. Då stannade klockan också på tok för sent.

– Jag är ändå förvånad över att det har gått så långsamt. Träningstiderna på exempelvis tjugo meter flygande säger något annat. Min snabbhet ser riktigt bra ut, men det visar sig inte alls på tävlingar och tekniken stämmer inte riktigt.

"Ingen panik"

Nygård konstaterar att det vore roligt att komma i gång bättre i början av tävlingssäsongen. Men när skadorna och allergiproblemen adderas ihop blir utgångsläget lite tufft.

– Det är ingen panik. Förra säsongen började på nästan samma sätt.

Under 2019 sänkte Nygård sitt personliga rekord på 400 meter rejält. Det gamla rekordet hann bli över tre år gammalt innan hon putsade det i landskampen mot Sverige i Stockholm.

Av bara farten förbättrade hon det lite till och nu lyder rekordet 54,64. Förra sommaren gav dessutom fjärde FM-medaljen i karriären när hon tog ett silver på banvarvet.

– Jag har ganska mycket tid på mig till FM, men det är frustrerande när jag vet hur det ska kännas och det inte känns så.

– Det är en helt annan situation på en tävling och man ska ta i på riktigt. Det gäller att göra det på ett avslappnat sätt. Jag tror att jag har spänt mig för mycket.

Valde att fokusera på träning

I början av sommaren har Nygård bott hos sin mormor och morfar i södra Finland. Där har hon dessutom delar av sin träningsgrupp.

Den ursprungliga tanken var att hon skulle springa 400 meter i en tävling i Tusby på fredag, men så blev det inte.

I stället valde Nygård efter samtal med tränaren Petra Stenman att fokusera på träningen och sedan börja på ny kula.

– Veckans regnväder gjorde ganska gott. Det började kännas bättre i lungorna. Nu känns det som att jag är på väg åt rätt håll, säger Nygård efter fredagens träning.

– Det var rätt att ta en paus – både mentalt och fysiskt. Nu tävlade jag och blev sur, sen en till tävling och ny besvikelse.

Nygårds nästa tävling blir troligen ett 300-meterslopp i Borgå den 12 juli. Sedan kan 400 meter bli aktuellt i GP-tävlingen i Lahtis den 15 juli.

– Om nästa vecka går bra och hon känner att hon har kontroll på läget så blir det nästa start. Nu har hon fått till bra träningar, säger Stenman.

Diskussion om artikeln