Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hyra en sommarstuga eller satsa på en stuga utan bekvämligheter? Nya sommarstugetrender i Österbotten efter coronavåren

Från 2020
En röd stuga på en klippa med gräs i solnedgång.
Bildtext I år tummar flera köpare på bekvämligheterna för att få tag på en sommarstuga.
Bild: Finmiki / Pixabay

I Finland har coronasituationen lugnat ner sig, men runtom i världen ökar antalet coronafall. Då är det inte tid för att åka utomlands – istället satsar finländarna på att köpa sommarstugor. Åtminstone om man får tro fastighetsförmedlare i Österbotten.

Vi ringde runt till fyra olika fastighetsförmedlare runtom i Österbotten för att höra hur efterfrågan på sommarstugor ser ut i år. Samtliga säger att efterfrågan är stor.

I Jakobstad berättar Jan Riska att försäljningen ökat med 35 procent i juni jämfört med samma period förra året.

Kaj Björndahl, som säljer stugor över hela Österbotten, säger att de redan sålt dubbelt fler stugor i år än jämfört med förra året under samma period.

Dessutom verkar årets säsong vara lite annorlunda än tidigare säsonger. Följande fyra trender kunde urskiljas efter samtalet med fastighetsförmedlarna:

Trend 1: Ökat intresse för sommarstugor

Som redan nämndes är viljan att köpa sommarstuga större än tidigare år. Ann-Sofi Renvaktar i Vasa säger att efterfrågan är mycket större än vad den var i fjol.

Dan Becker i Närpes säger i sin tur att efterfrågan är betydligt större än de senaste tre åren.

Beror det då på den exceptionella våren eller på det fina vädret i juni?

Kanske lite både och, svarar fastighetsförmedlarna.

– Nog är det corona, när folk inte kommer åt att resa någonstans. Då är de hemma och vill ha villor. Men fint väder hjälper ju jättemycket, det är pricken på i:et, den sista kryddan, säger Björndahl.

– Vädret påverkar, så är det för alla. Om solen skiner och det är vackert väder är vi på bättre humör och ser fler möjligheter och drömmer framåt. Är det regn och mulet tänker man ogärna på villor och uteliv och båt, säger Riska.

Fastighetsmäklare Jan Riska i Jakobstad
Bildtext Jan Riska tycker att det varit en intressant vår och sommar på fastighetsmarknaden.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Dessutom berättar Riska att den ökade efterfrågan också märks på antalet besökare på visningarna.

– När man har en villa kan det vara fyra, fem som är med och ser på den och det är faktiskt ovanligt. Det brukar inte vara sådär bra, men det är bra förstås, säger Riska.

Trend 2: En stuga på en holme utan bekvämligheter? Ja, tack!

Priset håller sig ganska stadigt, konstaterar alla fastighetsförmedlare. Däremot säljs stugorna ganska snabbt i år, vilket gör att också andra stugor än de vanliga – med bilväg, el och vatten – efterfrågas på fler orter.

– Vi har sålt många olika sommarstugor. Folk vill gärna ha bilväg och el, men vi har också sålt sådana som varit på en holme, säger Renvaktar.

Björndahl säger att årets efterfrågan lett till att företaget faktiskt har brist på sommarstugor just nu. Den höga efterfrågan har lett till att förmedlare skaffat båtar, för att också kunna ta sig till stugor utan bilväg.

– Vi har tre båtar nu, en i Karleby, en i Jakobstad och en i Vasa. Med dem kör de ut till till stugorna som inte har bilväg, som finns på holmarna och som efterfrågas. Nu har vi sålt flera sådana stugor, vilket är ovanligt. De har tidigare varit svårsålda, säger Björndahl.

en man i sidovy i vit skjorta och klocka
Bildtext Kaj Björndahl säger att det gärna skulle få finnas lite fler av de lite billigare sommarstugor, som efterfrågas också av yngre.
Bild: Kaj Björndahl

Trend 3: Också yngre vill köpa sommarstugor

Som rubriken säger är det också många unga som vill köpa sig en sommarstuga i år.

Oftast är det de äldre som köper sommarstugor, eftersom de, vilket till exempel Becker förklarar, har barnen utflugna och har betalat av huslånet.

– Unga tror jag nog är intresserade, men då har man kanske egnahemshus, har just fått barn och ska satsa på karriär och sådant. Då är det ganska naturligt att köparna är lite högre upp i åldern, säger Becker.

Enligt Björndahl är det ändå någoting som vänt, eftersom också unga med barn och familj nu väljer att skaffa sig en sommarstuga.

Den här trenden syns över hela landet, säger Björndahl och även Jan Riska i Jakobstad har märkt av trenden.

– Förr pratade vi om att villaintresset har minskat bland den yngre generationen, att man hellre reser ut i Europa med husbilar och sådant. Men faktiskt, bland de stugor som nu blivit sålda så finns också yngre generationens köpare med, så det är trevligt. Det märks att den yngre generationen nu också vill köpa en villa, säger Riska.

Trend 4: Varför köpa när man kan hyra?

I Närpes har Dan Becker också märkt en annan ovanligare trend: folk efterfrågar hyresstugor för sommaren.

– Vi har fått ovanligt många förfrågningar om att få hyra sommarbostäder, vilket inte är vanligt i Närpes. Det märks i år att det finns folk som inte har någon sommarstuga, men som gärna vill prova på och hyra en säsong och se om det är något som faller i smaken. Det hör säkert ihop med coronavåren, funderar Becker.

en man i grå skjorta och kort brunt hårt
Bildtext I Närpes gäller den lokala marknaden berättar Dan Becker, som säger att de flesta som ringer till honom bor i Närpes eller i kranskommunerna.
Bild: Salinka Tomas

Även Kaj Björndahl berättar att han märkt den här trenden att folk gärna skulle vilja hyra en sommarstuga i år.

Extra trend: Renoveringsobjekt på landet sökes

Ann-Sofi Renvaktar i Vasa nämner också att folk i år inte bara velat köpa en sommarstuga.

Många har efterfrågat ett billigare hus på landet, vilket hon tycker är trevligt.

– Det har kommit många förfrågningar på hus som vi har till salu på landet, renoveringsobjekt och kanske lite billigare hus. Det är mycket mera rörelse på landet än vad det varit tidigare år, och det är väldigt roligt tycker jag. Att någon tar tillvara de där gamla husen som finns på landsbygden, säger Renvaktar.

Porträtt av Ann-Sofie Renvaktar.
Bildtext Ann-Sofi Renvaktar tycker att det är roligt med uppsvinget på marknaden i år, både gällande sommarstugor och stugor på landet.
Bild: Yle/Sebu Björklund

Stuga till salu? Klipp gräsmattan och satsa på utedasset!

Vad ska man tänka på om man vill sälja sin sommarstuga?

Alla fastighetsförmedlare vi talat med nämner åtminstone en sak som är väsentlig: Klipp gräsmattan och snygga till runt stugan.

– Har man hållit det fint runt sin sommarstuga är det enklare att få det sålt till det pris man vill ha. Och det är ju inte någonting som är så dyrt att fixa heller, men det lönar sig, säger Renvaktar.

Tuppen, eller utedasset, ska vara bra!

― Kaj Björndahl

Underhållet är viktigt och där håller också Jan Riska med.

– Som stugägare borde man gå med penseln hela tiden, men det är inte en så dum idé – det som är bra i skick, det säljer och tilltalar, säger Riska.

Dan Becker nämner också hur viktigt det här blir, eftersom det första intrycket kan vara avgörande.

– Alla ställen har sina styrkor och svagheter, men om man inte kan ändra på väster-österläge, så kan man man åtminstone se till att gräset är klippt. Det första intrycket är avgörande för att göra tomten så attraktivt som möjligt, säger Becker.

Björndahl däremot säger att det finns ett ställe som är viktigare än allt annat då det gäller att sälja en sommarstuga.

– Tuppen, eller utedasset, ska vara bra! Om någon lägger ut en stuga till salu så är det jätteviktigt att satsa på utedasset, det är det många som tycker. Det är kanske till och med viktigare än köket, säger Björndahl.

Diskussion om artikeln