Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vikarieläget inom vården ser okej ut: "Både personal och befolkning är friskare än normalt"

Från 2020
En hand med kateter håller i en sjukvårdares hand.
Bildtext Vikarieläget inom vården varierar mellan kommunerna.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vikarieläget inom vården i Österbotten verkar vara lika bra, eller till och med något bättre än ifjol. I norr är läget något bättre än i söder, men det finns en hel del skillnader mellan kommunerna.

I Karleby säger resursdirektör Seppo Filppula att vårdsamkommunen Soite när som helst kunde anställa ytterligare 40 vikarier, men att läget ändå är bättre än det var ifjol.

Filppula gissar att det i viss mån är permitteringar inom andra branscher som påverkar.

– Om det går bra för ekonomin har vi färre vårdare, i sämre tider har vi fler. Kanske en del väljer att komma på jobb om deras partner till exempel är permitterad, säger Filppula.

Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS i Karleby.
Bildtext Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby.
Bild: Nathalie Lindvall

Han nämner också att en del väljer att arbeta inom vården då det finns färre andra sommarjobb än normalt.

– Men det finns mycket jobb och att hitta vikarier är utmanande.

Soite har en personalpool som man använder sig av då det snabbt behövs fler händer på någon avdelning, säger Filppula. Inom poolen finns knappt 300 personer.

Brist på närvårdare

I Jakobstadsregionen är också läget aningen bättre än de senaste åren.

– När det gäller läkarna så kom det ganska bra med ansökningar tidigt på året. Det som krånglat till det lite är att en del universitet inte hann med alla kurser, så en del hann inte få de läkarrättigheter de skulle ha i normala fall, säger ledande läkare Pia-Maria Sjöström på social- och hälsovårdsverket.

Regionen har också många som studerar till läkare i Sverige. De måste sitta i karantän i ett par veckor då de kommer till Finland för att jobba, så det har i en del fall också ställt till det.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Bildtext Pia-Maria Sjöström.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Överskötare Marjo Orava som är vikarierande chef inom äldreomsorgen och hemvården säger att det alltid är svårt att hitta tillräckligt med närvårdare.

– Vi har haft dagar då vi måste flytta om våra resurser.

Det kan handla om att öka arbetstid för någon som vanligen jobbar deltid, eller att någon tar flera arbetsturer än planerat.

Tidigare i vår kunde det finnas dagvårdspersonal, med närvårdarutbildning, som permitterats och i stället kunde jobba inom vården, men den möjligheten finns inte längre då läget inom kommunerna normaliserats.

Färre infektioner hos både personal och befolkning

Chefen för vårdarbetet, Lis-Marie Vikman säger att man har de vikarier som behövs för den verksamhet som är igång också sommartid.

– Men några reserver finns inte, fast så har det varit i flera år. Och en del vikarier är studerande, så de kan inte utföra alla sysslor. Men de är också duktiga och vi har lite ändrat i arbetet så att det ska passa dem.

Malmska
Bildtext Malmska sjukhuset i Jakobstad.
Bild: YLE/Chanette Härus

Samtidigt nämner Vikman att coronarestriktionerna gör att knappt några infektionssjukdomar florerar.

– Personalen har överlag hållits rätt frisk liksom övriga befolkningen. Med hygienåtgärderna blir inte lika många förkylda och får inte heller lika många luftvägsinfektioner.

– Överlag är det knappt om vårdpersonal, men vi har det vi behöver så läget är under kontroll, säger Vikman.

Många söker sig utomlands

På Vasa centralsjukhus har man en vikariepool sedan 2017. Poolen består av cirka 160 personer som har fast anställning, men arbetar som vikarier.

Dessa flyttar runt mellan olika avdelningar beroende på var behovet finns.

– Det har fungerat riktigt bra, säger överskötare Satu Hautamäki.

På långt håll syns dörren till infektionsmottagningen i sjukhuset. Bredvid syns byggställningar som hör till bygget av H-huset.
Bildtext Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Förutom de vikarier som finns i huset har centralsjukhuset i år anställt omkring 140 vårdvikarier utifrån, vilket är ungefär samma mängd som förra året.

– Vi har en ganska bra situation. Nu har vi haft lite mer svårigheter att rekrytera vikarier än tidigare, säger Hautamäki.

Hon berättar att ett typiskt problem har varit att unga vårdare hellre söker sig till Åland, eller utomlands till Sverige eller Norge, för att arbeta. Särskilt bland svenskspråkiga vårdare har det här varit vanligt.

Personalen flexibel under våren

Den turbulenta våren gjorde att vissa avdelningar, i synnerhet de för akut- och intensivvård, har haft mer arbete än normalt. Under den här tiden har personalen varit flexibel och bytt arbetsskiften enligt behov.

– Alla vårdare som jobbar här ska ha ett stort tack, säger Hautamäki.

Från sjukhusets lednings sida har man önskat att personalen tar ut sina extra semesterdagar under våren. Enligt Hautamäki har många också gjort just det.

Alla vårdare som jobbar här ska ha ett stort tack

― Satu Hautamäki

Under sommaren är rehabiliteringsavdelningen stängd, och patienterna vårdas i stället på andra avdelningar. Också personalen har fördelats på andra håll i huset.

– Vi har en bra situation just nu, vi får se hur hösten blir, säger Hautamäki.

Läget i Korsholm stabilt

Även på Korsholms hälsovårdscentral har man fått tag på de vikarier man behöver. Av vårdplatserna är några enstaka lediga för tillfället.

– På våren hade vi en lite lugnare period som alla andra i distriktet, men nu under sommaren har läget varit normalt, säger Annika Ahläng som är linjeansvarig för hemsjukvården och närsjukhusvården i Korsholm och Vörå.

Hon säger att vikarieläget inom vården i Korsholm är stabilt. Vanligen får de en hel del ansökningar till de befattningar som är lediga.

– Jag hoppas att det fortsätter på det sättet.

Två sjukskötare rullar en säng med en liggande patient.
Bildtext De senaste åren har det blivit svårare att få tag på vikarier inom vården.
Bild: Vasa centralsjukhus bildbank / Katri Losonen

Ingen svallvågseffekt ännu

På Malax-Korsnäs hälsovårdscentral har man i sommar en vikarierande läkare på avdelningen.

Biträdande överläkare Magdalena Ivars säger att det brukar vara ett problem att läkarvikarierna inte hinner få sina rättigheter från Valvira före slutet av sommaren, vilket gör att de måste ha en handledare med sig i arbetet.

– Det har hänt att läkarna får sina rättigheter en vecka innan de ska sluta hos oss. Men i år fick vår vikarie sina rättigheter redan tidigt på året.

September verkar bli en knepig månad, men vi försöker klara oss

― Magdalena Ivars

På mottagningen har man för tillfället två vikarier. Ivars säger att det brukar finnas ett stort intresse för vikariaten.

Till hösten ställs man inför en del utmaningar, i och med att två ordinarie läkare flyttar till Vasa centralsjukhus för vidareutbildning, och ytterligare två har semester.

Tills vidare har man inte märkt någon "svallvåg" av patienter, men Ivars säger att det möjligen kan finnas ett uppdämt behov av vård efter vårens restriktioner.

– September verkar bli en knepig månad, men vi försöker klara oss.

Svårt att få tag på vikarier i Närpes

På Närpes hälsovårdscentral märks det tydligare att människor höll sig hemma under våren och väntade med att söka vård för sådant som inte var akut tills nu.

– Vanligen brukar det lugna ner sig med patienter sommartid, men man märker inget sådant ännu i år, säger biträdande avdelningsskötare Jessica Molnå.

Hon berättar att våren har varit påfrestande för personalen. Trots att coronaläget har varit förhållandevis lugnt i Österbotten har det funnits många organisatoriska saker att fundera på.

Vi får verksamheten att gå runt, men man märker att det inte är lätt att hitta vårdpersonal. Absolut inte.

― Jessica Molnå

Molnå säger att det inte har varit lätt att få tag på vikarier till sommaren. Vissa veckor har man färre människor i arbete än vad som skulle vara optimalt.

– Vi får verksamheten att gå runt, men man märker att det inte är lätt att hitta vårdpersonal. Absolut inte.

Coronan resulterade i fler vikarier i Kristinestad

Också i Kristinestad har man märkt att det har blivit svårare att få tag på vikarier till sommaren.

I år hade man tur i oturen när många sommarjobb ställdes in på grund av coronan. En del ungdomar som redan hade tackat ja till andra platser fanns därför tillgängliga för sommarvikariat.

– Det blev vår räddning på ett sätt, säger t.f. förvaltningschef Riitta Palmberg.

Till sommaren har man anställt några tiotal vårdvikarier. De flesta arbetar på serviceboendet Kristinahemmet och på servicecentret Åldersro.

– Läget är nog relativt bra i år, säger Palmberg.

händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Bildtext Många vikarier anställs inom äldrevården.
Bild: Mostphotos

Diskussion om artikeln