Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slutligt nej för distansförsäljning av öl som coronaåtgärd - regeringen överväger andra sätt att stödja småbryggerier

Från 2020
Ölflaskor av glas.
Bildtext Småbryggeriernas dröm om distansförsäljning har gått i kras.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Förslaget om att tillåta distansförsäljning av öl för att hjälpa småbryggerier i coronakrisen har nu gått i graven, rapporterar STT.

Regeringskällor uppger till STT att regeringen behandlade frågan i torsdags, men kom till slutsatsen att man inte kommer att driva frågan vidare eftersom en legalisering av distansförsäljning inte är möjlig som en tillfällig coronaåtgärd.

Regeringens partiledare beslutade i maj att man inleder en beredning av distansförsäljningen, men regeringen hittade aldrig någon gemensam linje i frågan och man kom aldrig till skott med ett lagutkast.

Utreder andra sätt att hjälpa

Justitieministeriet har redan tidigare konstaterat att man inte kan godkänna distansförsäljningen som brådskande coronaåtgärd.

Att tillåta distansförsäljning genom normal lagstiftning skulle däremot vara en lång process. Förnyelsen skulle bland annat kräva en anmälan till EU-kommissionen, vilket skulle innebära ett dröjsmål på flera månader.

I stället för distansförsäljningen är målet nu att komma på andra mer permanenta sätt att hjälpa småbryggerierna, uppger en regeringskälla till STT.

Det här kunde ske till exempel genom alkoholbeskattningen, eller genom att förbättra tillgången till småbryggeriprodukter.

För tillfället är distansförsäljning av alkoholprodukter inte tillåten i Finland. Däremot kan utländska aktörer sälja alkoholprodukter till Finland.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten om att distansförsäljningsförslaget slopas.

Diskussion om artikeln