Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mängden cyanobakterier ökade tidigare i år, men tillsvidare ser förekomsten i Östersjön normal ut

Från 2020
Cyanobakterier vid en simstrand.
Bildtext Det finns cyanobakterier i Östersjön varje sommar, säger Kaisa Kraft vid Finlands miljöcentral. Bilden är tagen sommaren 2018.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

På grund av det varma vädret i juni månad ökade cyanobakterierna - det som också brukar kallas för blågröna alger - i Östersjön redan tidigare än normalt i år. Mängden är ändå inte avvikande från tidigare somrar.

– För tillfället verkar det finnas en vanlig mängd cyanobakterier i Östersjön för den här årstiden och den här tiden på sommaren, säger Kaisa Kraft, forskare vid Finlands miljöcentral.

– Säsongen började tidigare i år på grund av det varma vädret i juni månad. Normalt brukar det inte observeras så mycket cyanobakterier före midsommar.

Den varma och snöfria vintern i södra Finland ledde till att högre halter av näringsämnen rann ut i Östersjön. Det här påverkar ändå inte särskilt mycket hur mycket cyanobakterier det finns på sommaren, säger Kraft.

– Näringshalten i Östersjön har under hela 2000-talet varit så hög att cyanobakterier kan bilda till och med kraftig algblomning under sommaren, säger Kraft.

Vädret avgör hur mycket algblomning det blir

Vädret är i slutändan det som avgör hur mycket cyanobakterier och algblomning det finns under sommaren.

– Om det är blåsigt och regnigt samlas cyanobakterierna inte vid vattenytan, medan soligt, varmt och vindstilla väder gynnar cyanobakterierna och då kan det bildas ytansamlingar av bakterier, berättar forskaren Kraft.

Enligt henne är det svårt att på längre sikt förutspå förekomsten av cyanobakterier, eftersom det är så beroende av det rådande vädret.

Hur mycket cyanobakterier det finns kan också variera mycket från ställe till ställe.

– Mängden cyanobakterier kan variera mycket från en vik till en annan, även om vädret skulle gynna förekomsten på båda ställena, säger Kraft.

Simma inte i vatten med mycket cyanobakterier

Man ska aldrig simma i vatten där det finns mycket cyanobakterier, säger Kraft. Det finns giftiga arter av cyanobakterier i Östersjön.

– Speciellt med djur - till exempel hundar - och barn ska man vara försiktig. Hundar kan dricka av vattnet och barn kan få vatten i munnen, säger Kraft.

För fisket spelar förekomsten av cyanobakterier inte en lika stor roll.

– Även vid giftig algblomning borde inte så mycket gifter samlas i fiskarna att man inte skulle våga fiska, säger Kraft.

Diskussion om artikeln