Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Huntingtons säsongsdebut en kamp mot vinden – fick det inte att stämma i häck: "Liknande mitt VM-lopp"

Från 2020
Maria Huntington vid en tävling 2019.
Bildtext Maria Huntington satsar på personliga rekord den här sommaren när de internationella mästerskapen är inställda.
Bild: All Over Press

Vädret blev en utmaning när Maria Huntington tävlade för första gången i sommar. Hon visade ändå att kapaciteten är intakt.

Sjukampsspecialisten Maria Huntington öppnade sin friidrottssommar med att försöka bemästra kraftiga vindar i Uleåborg.

6,33 i längdhopp och 13,36 på 100 meter häck var hennes resultat i godkända vindförhållanden. Längdnoteringen är inhemskt årsbästa.

– Det var onekligen en svår tävling – premiär och så hård medvind, säger hon på friidrottsförbundets webbplats.

Huntington fick till fem godkända hopp i längdgropen. Hennes längsta medvindsresultat var 6,41 (+4,1 meter/sekund i ryggen). Det personliga rekord i längd ligger på 6,44 från en tävling på hemmaplan i Tammerfors förra sommaren.

I häcktävlingen förlorade hon med två hundradelar mot klubbkamraten Lotta Harala.

– Den insatsen liknade mitt VM-lopp i Doha. Jag tappade i starten och touchade häckarna rätt mycket. Dessutom rörde jag och Lotta varandra med händerna, säger Huntington.

"Batterierna tog slut i vindmätaren"

Hon hoppas på bättre tider nästa vecka när den inhemska GP-serien startar i Jyväskylä. Då ska mångkamparen ställa upp i tre grenar – 100 meter häck, 200 meter och höjd.

Sjukamp blir det under FM i Åbo i mitten av augusti.

– I övrigt blir det tävlingar i enskilda grenar och jag satsar på personliga rekord. Jag har karriärens bästa träningssäsong bakom mig.

I damernas stavhopp bjöd Elina Lampela på en till stabil insats. För tredje gången i sommar var hon över 4,40. Lampela stannade på 4,41 i fredagens tävling. Hon testade också på rekordhöjden 4,51.

På herrsidan vann Samuel Purola 200 meter på 21,04. Purola var inte speciellt nöjd med förhållandena.

– Batterierna tog slut i vindmätaren och vi fick vänta i kylan före starten. Vi stelnade till. Det här blev en träning, säger Purola till Yle.

Se alla resultat från tävlingen i Uleåborg här!

Diskussion om artikeln