Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vid Mount Rushmore inför USA:s självständighetsdag: USA är belägrat av radikala vänsterfascister

Från 2020
Uppdaterad 04.07.2020 14:32.
Trump i kostym gör en knytnävsgest med ena handen framför Mount Rushmore.
Bildtext - Jag är här för att proklamera inför hela landet och hela världen att det här monumentet aldrig kommer att vanhelgas, de här hjältarna aldrig vanställas, sa Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

De vill förinta USA, sa Trump om Black Lives Matter-demonstranter som har krävt att statyer på sydstatsrebeller och slavägare tas ner. Presidenten har fortsatt att angripa protesterna trots att en majoritet av amerikanerna uppger sig stödja demonstranternas krav.

Inför kring 7500 åskådare vid monumentet Mount Rushmore i Keystone, South Dakota, lät Trump bli att ta till den enande ton många av hans anhängare i kongressen har efterlyst.

I stället gick han till hårt angrepp mot Black Lives Matter-protesterna, som kräver ett slut på polisvåld mot svarta och andra minoriteter i USA.

Mielenosoittajien joukko seisoo mellakkavarusteissa olevan poliisiketjun edessä ja pitää käsiään ylhäällä. Taustalla näkyy Valkoinen talo ja Andrew Jacksonin patsas.
Bildtext Statyn på president Andrew Jackson framför Vita huset är en av de statyer demonstranter vill se nedtagen.
Bild: Michael Reynolds / EPA

Demonstranter har fällt flera statyer på soldater som stred för sydstaterna för att hålla kvar slaveriet under amerikanska inbördeskriget. Demonstranterna har krävt att andra liknande statyer som hedrar sydstatsrebeller, slavägare eller kolonisatörer ska tas ner.

Trump kallade det ett försök att förinta hela USA.

- Vi kommer inte att låta oss skrämmas av dåliga, onda människor. Det kommer inte att ske, sa Trump.

"Belägrade av radikala vänsterfascister"

Trump sa att USA är belägrat av radikala vänsterfascister som är fast beslutna att inte bara riva ner statyer, utan förinta hela USA.

- Arga folkhopar försöker riva ner statyer på våra grundare, vandalisera våra heligaste minnesmärken och släppa loss en våg av våldsam brottslighet i våra städer.

Trumps angrepp mot protesterna går stick i stäv mot hur en majoritet av amerikanerna ser på dem.

Enligt Pew Research uppger 60 procent att de stöder demonstranterna.

Trump-anhängare samlas vid ingången till Mount Rushmore inför presidentens tal.
Bildtext Trump-anhängare samlas vid ingången till Mount Rushmore inför presidentens tal.
Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY

En majoritet har också ansett att Trump har sänt fel budskap till folket under protesterna, även om svaren i den mätningen påverkades mer av partitillhörighet.

Trump målade ändå upp en bild av en liten grupp radikala som är ute efter att förstöra hela landet.

- Missta er inte, den här vänstervridna kulturrevolutionen är uttänkt för att kullkasta den amerikanska revolutionen. Det skulle förstöra hela den civilisation som har lyft miljarder ur fattigdom, sjukdom, våld och hunger, sa Trump.

- För att möjliggöra det är de fast beslutna att riva ner varje staty, varje symbol och varje minne tillägnat vårt nationella arv.

Fyrverkerier över Mount Rushmore i South Dakota i USA.
Bildtext Trumps tal avslutades med fyrverkerier över Mount Rushmore.
Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Symbolisk arena

Platsen där talet hölls, Mount Rushmore, var också noga utvald för dess symboliska betydelse.

Presidenterna George Washingtons, Thomas Jeffersons, Abraham Lincolns och Theodore Roosevelts ansikten är huggna i berget.

Monumentet har ändå redan i flera år kritiserats, dels för att två av presidenterna var slavägare och dels för att monumentet är ristat i vad den lokala ursprungsbefolkningen Lakota Sioux ser som en helgedom.

Området tillhörde enligt ett avtal från 1868 Lakotastammen, men ursprungsbefolkningen fördrevs från området efter att guld hade hittats.

Monumentet Mount Rushmore i South Dakota, USA.
Bildtext Mount Rushmore kallades De sex förfäderna av Lakota-stammen, som ser hela området som helig mark. Lakota fördrevs från området efter att guld hade hittats i området.
Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Flera grupper som representerar ursprungsbefolkningen har krävt att monumentet ska rivas, eftersom det symboliserar ett öppet sår för Lakota Sioux.

Tiotals demonstranter från ursprungsbefolkningen protesterade också före talet mot att Trump skulle tala vid vad de ser som helig mark.

Trump använde platsen för att lova sina anhängare att skydda monument till kontroversiella historiska personer.

- Jag är här för att proklamera inför hela landet och hela världen att det här monumentet aldrig kommer att vanhelgas, de här hjältarna aldrig vanställas, sa Trump.

- Mount Rushmore kommer att stå som en evig hyllning till våra förfäder och vår frihet.

Trump lovade också inrätta en nationalpark med monument till vad han kallade forna tiders amerikanska jättar, som svar på kraven att statyer ska avlägsnas.

Kritik mot coronarisken inför mötet

Kring 7500 människor hade enligt Trumps valkampanj samlats för att höra presidenten tala.

South Dakotas hälsomyndigheter hade inför mötet varnat för att smittorisken kan vara hög.

En skylt vid ett testningscenter i Huston, Texas uppger att maximala antalet tester som kan utföras på en dag redan har uppnåtts.
Bildtext En skylt vid ett testningscenter i Houston, Texas uppger att det maximala antalet tester som kan utföras på en dag redan har uppnåtts. Houston är en av de orter där spridningstakten är mycket snabb.
Bild: EPA-EFE/AARON M. SPRECHER

USA har de senaste dagarna flera gånger rapporterat nya rekordsiffror för nya bekräftade coronafall, senast i fredags över 53 000 nya fall.

Trots det har delstatens guvernör inte krävt åtgärder för att minimera smittorisken, såsom säkerhetsavstånd mellan åskådarna eller ansiktsskydd.

Enligt journalister på plats hade få åskådare ansiktsskydd, medan stolarna som placerats ut hade bundits fast i varandra för att göra det omöjligt att sprida ut åskådarna.

Trump hade inte heller själv på sig något ansiktsskydd, trots att han hade sagt att han kunde tänka sig att ha det efter att hans egna anhängare i senaten hade vädjat till presidenten att föregå med gott exempel.

Källor: Reuters, AP, CBS News, BBC, ABC News, Pew Research, New York Times

Diskussion om artikeln