Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten, Island och New York är hemma för Elin Petersdottir – upplevde osannolik slump under arbetet med succéfilmen The Story of Fire Saga

Från 2020
Blond kvinna i svart tröja ler mot kameran.
Bildtext Skådespelare var det sista Elin Petersdottir skulle bli, för film och teater höll ju alla andra i familjen på med. Det krävdes lite kärleksfull övertalning för att hon skulle hamna på filmfolkhögskola.
Bild: Ivan Weiss

Skådespelaren Elin Petersdottir har sin bas i Reykjavik, men drömhuset fanns länge i en liten by nästan femhundra kilometer bort. En dag landade ett filmmanus i hennes hand och så kom det sig att hon spelar Helka, som bor i just det huset. En cirkel slöt sig för Petersdottir, som också flitigt återvänder till barndomslandskapen i Österbotten.

Yle Österbotten når Elin Petersdottir när hon precis står i beråd att inleda sin semester. Våren har hon spenderat mestadels i hemmet i Reykjavik, och som alla andra väntat ut pandemivågen.

Därför känns det extra roligt att det genast från start står klart att arbetet med komedifilmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga burit frukt.

Publikhav med flaggor som vajar framför ESC-scenen i Portugal 2018.
Bildtext Publikhav under 2018 års Eurovision Song Contest. Filmen The Story of Fire Saga har omtalats som en kärleksfull ersättning för den tävling vi aldrig fick under coronavåren 2020.
Bild: Jörg Carstensen/dpa picture alliance / Alamy / AOP

Bara några veckor efter lanseringen är Netflixproduktionen en succé och defacto strömningstjänstens mest sedda program i flera länder.

- Det är väldigt roligt och glädjande! Just nu då världen har gått igenom en global pandemi känns det härligt att det finns någon slags gemensam glädje också - om än kort, säger Petersdottir.

För ung för sin roll

Filmen handlar om en ung man, Lars, som bestämmer sig för att bli den första islänningen som vinner Eurovisionen. Petersdottir har en biroll i filmen och spelar Helka, mor till unga Sigrit som följer med på jakten efter guld i den folkkära tävlingen.

Mitt ego fick sig en liten törn.

― Elin Petersdottir om att spela mamma till Rachel McAdams rollkaraktär.

Filmens rollista är full av kända namn som Will Ferrell, Graham Norton, Demi Lovato, Pierce Brosnan - och Sigrit spelas av Rachel McAdams. Det är med glimten i ögat som Elin Petersdottir berättar hur hon kände inför att spela Helka.

- Det var samtidigt både en förtjusning och en förolämpning att bli ombedd att spela just Sigrits mamma, eftersom Rachel McAdams är bara sex år yngre än jag. Mitt ego fick sig en liten törn, säger Petersdottir.

I nästa andetag lägger hon till att arbetet med filmen var väldigt, väldigt roligt. Samt att hon på vägen fick vara med om något extraordinärt.

- Helka är en kvinna som väver och bor för sig sig själv i en stuga uppe på ett berg, skrattar Petersdottir.

Men inte vilken stuga på vilket berg som helst.

Var drömhuset i Húsavik

Filmen utspelar sig delvis i byn Húsavik, en plats på norra Island. Petersdottir är född på Island men har inga rötter i landets nordliga trakter, men råkade på byn för ungefär 13 år sedan och har hyrt stuga där varje år sedan dess.

- Och nära stugan vi brukar hyra, uppe på berget, så finns ett hus som jag alltid har sagt att jag en dag skulle vilja bo i.

Islannin jäätikköä
Bildtext Elin Petersdottir känner sig hemma på Island, men också i New York där hon bott i många år och så i Finland. Många barndomsminnen kommer från Österbotten.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Av praktiska skäl var det ändå omöjligt att bosätta sig i Húsavik. Byn ligger nästan 500 kilometer från den isländska huvudstaden, berättar Petersdottir.

Tanken på huset släppte hon ändå aldrig helt.

Och en dag, med filmmanuset till The Story of Fire Saga i sin hand, insåg hon att hon kanske på sätt och vis skulle komma att bo i huset ändå. Som Helka.

- Det var helt otroligt! Det var det första jag frågade av regissören! Jag frågade inget om min karaktär, jag frågade bara om det är det här huset. Och han sa ja.

Åter hör man skrattet i Petersdottirs röst över telefonlinjen från Island. Hon misstänkte nästan att filmteamet trodde att hon hittat på alltihop, storyn var för otrolig för att vara sann. Men Petersdottir fick i alla fall flytta in i huset, om även bara för en kort tid.

- Det kändes som att komma hem.

Bonusdotter till regissören Peter Snickars

Det här med hem är mångfasetterat för Elin Petersdottir. Med isländska föräldrar, en finlandssvensk uppväxt och en amerikansk make så har hon haft och har fortfarande många olika hem i olika länder.

Hon säger sig vara tacksam över att återfinna en känsla av hem på många olika platser.

Det kändes som att komma hem.

― Elin Petersdottir om huset i Húsavik

Österbotten och Vasa är en av dem.

Till Vasa kom hon som en handfull år gammal, och hann gå lågstadiet och början av högstadiet i Vasa övningsskola. Det var också här som det kom sig att hon så småningom skulle heta Petersdottir, enligt den fornnordiska namntraditionen.

- Peter Snickars var min mammas andra man, så han var min bonuspappa. Han gick ju tyvärr bort alldeles för tidigt.

Snickars var skådespelare, dramatiker och regissör och han fick stort inflytande på sin bonusdotter.

- Det var avgörande!

Pollett som trillade ner

Även om Elin Petersdottir var omgiven av familjemedlemmar och släkt som sysslade med film eller teater så kunde hon under sin uppväxt inte själv tänka sig att välja branschen.

- När jag var liten frågade alla om jag ska bli skådespelare när jag blir stor, och mitt svar var alltid: Absolut inte.

Men bonuspappan tänkte annorlunda.

- Han fick mig att översätta ett manus när jag var ganska ung, och han hejade på mig att jag skulle söka in till en filmfolkhögskola i Danmark. Och det gjorde jag, trots att jag redan hade skrivit in mig vid Åbo Akademi för att läsa konsthistoria.

På folkhögskolan i Danmark placerade kurskamraterna raskt Petersdottir framför kameran.

- Då var det en pollett som trillade ner, att det här är ju det roligaste som finns.

Peter Snickars gick bort för några år sedan, men andra nära och kära finns kvar i Österbotten och Elin Petersdottir hälsar regelbundet på.

- Jag har väldigt kära minnen från Vasa och väldigt positiva känslor för Österbotten, men nu är jag en sådan människa som tycker väldigt illa om köld. Det kan låta konstigt eftersom jag bor på Island, men faktum är att Island på vintern är mycket varmare än Vasa.

Lärde sig väva i hotellrum i London

Filmen The Story of Fire Saga börjar alltså vara ett avslutat kapitel för Elin Petersdottir. Arbetet inom det jättemaskineri som är Netflix var enligt henne så smidigt och känslan av komma hem till huset i Húsavik så skön att man lätt får uppfattningen att processen knappt innehöll några utmaningar alls.

Men Petersdottir korrigerar raskt bilden med ännu en dråplig historia.

Just nu då världen har gått igenom en global pandemi känns det härligt att det finns någon slags gemensam glädje också.

― Elin Petersdottir om filmen The Story of Fire Saga

För att kunna spela Helka måste hon först lära sig hantera en vävstol.

- Min mormor var en väldigt bra handarbetare, men det gick inte alls i arv till mig. Jag tror att samtliga av mina handarbetslärare kan intyga att jag absolut hade noll intresse av det i skolan. Jag var väldigt lat och hade ingen böjelse för det överhuvudtaget.

När jag var liten frågade alla om jag ska bli skådespelare när jag blir stor, och mitt svar var alltid: Absolut inte!

Det hela löste sig naturligtvis. Netflix ordnade med en lärare och sommaren 2019 spenderade Petersdottir en vecka på ett hotellrum i London, där hon fick lära sig väva. Det var heller inte första gången som hon fick kliva ur bekvämlighetszonen och lära sig något handarbete.

- Ibland känns det som om varenda roll jag gjort på film har behövt någon form av textilarbete. Och samtliga av mina handarbetslärare och min mormor sitter och skrattar nu när jag måste lära mig det här.

Diskussion om artikeln