Värmeböljan i juni satt fart på myggorna - särskilt i norr
De regionala skillnaderna mellan södra och norra Finland är ovanligt stora i år.
Sommarens myggsituation verkar bli tudelad i år, säger insektforskare Reima Leinonen på NTM-centralen i Kajanaland.
I söder och vid kusten var det en torr och snöfattig vinter, och i de här områdena finns det nu färre myggor än vanligt.
I norra och östra Finland fanns det mycket snö i vintras, och där finns det nu också mycket myggor.
- I regel är den viktigaste grejen för myggor vårens vattenmängd. Om vattenpölarna har tillräckligt med vatten så finns det mycket myggor. Om inte, finns det mindre, säger Leinonen.
Leinonen uppskattar att det i år generellt finns en normal mängd myggor, eller möjligtvis något mer än vanligt.
Värmeböljan ledde till mygginvasion
Det varma vädret i juni har ändå haft en inverkan på myggpopulationerna.
- Värmeböljan satt fart på myggornas utveckling från ägg till vuxen och den ledde till att många myggor kläcktes samtidigt. Det är rejäla mängder myggor som kläckts och därför kan det särskilt i norr kännas som att det finns myggor precis överallt, säger Leinonen.
Myggor flyger runt i genomsnitt i tre veckor. Men även om värmen fick många myggor att kläckas samtidigt, är myggsommaren ännu inte över. Det finns kring 40 myggarter i Finland och en del av dem kläcks senare, säger Leinonen.
Värmeböljan gynnade många insekter
Junivärmen satt också fart på många andra insektarter. En stor mängd knott kläcktes i slutet av juni och de trivs särskilt i närheten av strömmande vatten såsom åar och bäckar.
I sommar har det också funnits rikligt med bromsar före det kallare vädret i juli. I normala fall kläcks bromsarna längs med sommaren, men värmeböljan fick också bromsarna att aktiveras mer synkroniserat än vanligt.
Det är omöjligt att ge något exakt myggantal, men Leinonens försiktiga uppskattning är att det till exempel från myrmarkerna i Norra Österbotten och Kajanaland dyker upp 20 tusen miljarder myggor per år.
Källa: STT
Diskussion om artikeln