HS: Allvarliga missförhållanden i städbranschen - städare vittnar om omfattande och systematisk exploatering
Det råder omfattande oegentligheter i städarnas arbetsförhållanden, skriver tidningen Helsingin Sanomat.
Tidningen rapporterar bland annat om överlånga arbetsdagar, obefintliga lunchpauser och uteblivna löner.
Enligt Helsingin Sanomat är exploateringen omfattande och ofta systematisk. Som värst har städarnas arbetsförhållanden påmint om människohandel.
Inom städbranschen jobbar många invandrare och asylsökande, och enligt tidningen har arbetsgivare utnyttjat situationen då de anställda inte har varit medvetna om sina rättigheter.
Tidningen har intervjuat tiotals städare och tagit del av flera olika myndigheters dokument och hittat oegentligheter i städningen av bland annat skolor och daghem.
Marin: Situationen helt ohållbar
Statsminister Sanna Marin (SDP) skriver på Twitter att regeringen vill förbättra situationen för personer i svagast ställning på arbetsmarknaden.
- Situationen på den finländska arbetsmarknaden är helt ohållbar då anställda utnyttjas så brett och systematiskt. För att rätta till situationen krävs såväl ändringar i lagstiftning som i myndigheternas resurser, skriver Marin.
Enligt Marin vill regeringen förbättra situationen för dem som är i svagast position på arbetsmarknaden.
- Att utnyttja sina anställda borde vara en så stor ekonomisk risk för arbetsgivaren att det inte lönar sig. Så är det inte nu. Också facken måste ges mer effektiva medel att ingripa i missförhållanden. Rätt att väcka talan vore ett sådant medel, skriver Marin.
Också inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), som ansvarar för migration, skriver på Twitter att man måste ta itu med frågan på bred front.
Facket känner till problemen
På servicefacket Pam är intressebevakningschef Jaana Ylitalos uppskattning att de flesta företag i städbranschen är klanderfria.
- Men det finns så många olika aktörer att den också rymmer en mörkare sida. Det är chockerande att något sådant här kan hända i det finländska samhället. Vi har möjligheten att bli kvitt det här fenomenet, men vi har inte lyckats med det, säger Ylitalo till STT.
Ylitalo harmas av att anställda som felbehandlats så sällan tar kontakt med facket. Hon påminner att facket har många sätt att hjälpa.
- Man måste inte vara medlem. Om man är i en hotande situation eller i en svag ställning så får man hjälp.
Ylitalo säger att Pam har samarbetat med myndigheterna till exempel när det gäller lönefordringar.
Enligt Ylitalo är ett sätt att minska på missförhållandena att ändra på lagen om offentlig upphandling så att man beaktar anställningskriterierna när man bestämmer om upphandlingen. Ett annat sätt är att kriminalisera underbetalning.
- Arbetsskyddsmyndigheterna borde kunna ta till en kännbar administrativ sanktion om missförhållanden uppdagas. Då skulle arbetsgivaren vara tvungen att göra något åt saken. Att ge facken rätt att väcka talan skulle underlätta deras arbete betydligt, säger Ylitalo till STT.
Artikeln uppdaterad klockan 16.06 med servicefacket Pams kommentarer.