Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokratiaktivisters böcker försvann från Hongkongs bibliotek - "vi måste utreda om de är tillåtna under säkerhetslagen"

Från 2020
Parlamentarikern Tanya Chen håller presskonferens.
Bildtext Ledamot i Hongkongs parlament Tanya Chan hör till författarna som har fått sina böcker borttagna från bibliotekshyllorna. Trots säkerhetslagen borde det ännu råda yttrandefrihet i området, säger Chan.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Några dagar efter att den nya kontroversiella säkerhetslagen trädde i kraft i Hongkong togs åtminstone nio böcker skrivna av demokratiaktivister bort från bibliotekens kataloger. Det borde fortfarande råda uttrycksfrihet, säger aktivisterna.

Nio böcker som har skrivits av kända demokrati- och autonomiaktivister i Hongkong har försvunnit från de lokala biblioteken.

Böckerna är skrivna av demokratiaktivisten Joshua Wong, autonomikämpen Horace Chin Wan-kan och parlamentarikern Tanya Chan.

Böckerna har försvunnit både från hyllor och från bibliotekens kataloger.

Hongkongs ledare Carrie Lam befinner sig under enormt tryck både från Kina och sina egna landsmän
Bildtext Chefsminister Carrie Lam lovade att yttrandefriheten inte skulle hotas under säkerhetslagen och att bara en mycket liten minoritet av invånarna skulle påverkas.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

I katalogerna står nu i stället att böckerna är under granskning.

En talesperson för Hongkongs myndigheter bekräftade att böckerna är otillgängliga på grund av den nya säkerhetslagen som trädde i kraft i veckan.

- En ny lag har trätt i kraft så myndigheterna granskar nu böckerna för att se om de är inom lagens ramar. Under tiden kan de inte lånas.

- Efter att granskningen är slutförd kan det hända att böckerna igen kan lånas av allmänheten, sa talespersonen utan berätta när granskningen skulle vara färdig.

Talespersonen sa inte heller om fler böcker än de som journalister har bekräftat har förlagts med utlåningsförbud.

Hotar yttrandefriheten

Hongkongborna har varit rädda att den nya nationella säkerhetslagen som den kinesiska regeringen drev igenom för det autonoma området skulle inskränka på yttrandefriheten.

Då den trädde i kraft lovade områdets chefsminister Carrie Lam att den bara skulle påverka en liten minoritet av invånarna och att yttrandefriheten inte skulle påverkas.

Demokratiaktivisten omringades av journalister då han lämnade Lai Chi Kok-fängelset i Hongkong på måndagen.
Bildtext Joshua Wong har lett protester och valdes in i, men uteslöts ur områdets parlament. Han hoppade av sitt parti för att skydda medlemmarna från konsekvenser lagen kunde få för honom.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Joshua Wong, som nyligen lämnade sitt parti Demosisto på grund av lagarna, menar att avslöjandet om bibliotekens förfarande visar att det inte stämmer.

- Mina böcker gavs ut år före protestvågen i fjol men nu ska de plötsligt censureras under den här nya lagen? Vi är ett steg ifrån att böcker förbjuds, sa Wong.

Också Tanya Chan, parlamentariker och jurist, är oroad.

- Det är tydligt att det här inte bara påverkar ett litet antal människor, om det betyder att allmänhetens tillgång till böcker tas ifrån dem, sa Chan.

Hongkongs friheter under angrepp?

Hongkongborna har sedan området överräcktes till Kina år 1997 åtnjutit en helt annan nivå av yttrande- och politisk frihet än invånarna på det kinesiska fastlandet.

Många har redan länge befarat att Kina gradvis försöker ta större kontroll över området och att det hotar invånarnas fri- och rättigheter och rättssystemets oberoende.

En demonstrant grips av polisen under protester mot den nya säkerhetslagen den 1 juli 2020.
Bildtext En demonstrant grips under protesterna mot den nya nationella säkerhetslagen för Hongkong.
Bild: EPA-EFE/MIGUEL CANDELA

Den nya säkerhetslagen har ändå tagit ett massivt steg i den riktningen över en natt, befarar demokratiaktivisterna.

- Det råder ännu formellt yttrandefrihet under Hongkongs grundläggande lagar, sa Chan, som menade att det var oroväckande om säkerhetslagen innebar att de övriga lagarna inte har någon betydelse.

Alla förväntas hjälpa med säkerheten

En medlem i Hongkongs exekutiva råd, områdets regering, försvarade ändå förfarandet och ansåg inte att det fanns något konstigt med det.

- Som en myndighet skulle det vara fel och lagstridigt att uppmuntra till läsning som kan uppvigla till brott mot den nya lagen. Därför tycker jag inte att det är fel att ta bort de här böckerna från biblioteken, sa Ronny Tong.

Även om lagen inte nämner böcker och inte borde vara retroaktiv menade Tong att avlägsnandet av böcker stöder lagens anda.

- Alla förväntas hjälpa med att bevara nationens territoriella integritet och säkerhet, sa Tong.

Källor: South China Morning Post, Straits Times, The Guardian, AFP

Diskussion om artikeln