Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästaren KuPS blev Arne Erlandsens första uppdrag efter cancerbeskedet – viftar bort rykten om sina metoder: "Har haft lag som sprungit betydligt mer än KuPS"

Från 2020
Arne Erlandsen leder KuPS 2020.
Bildtext Arne Erlandsen fick en perfekt ligastart i KuPS.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Skilsmässa, sparken och cancer under ett år. Arne Erlandsen har inte haft det så lätt på vägen till Kuopio och regerande mästaren KuPS. Han skrattar lite åt påståendet att spelarna har sprungit sig genom försäsongen.

En tränare av den gamla skolan. Så har bilden av den nye KuPS-tränaren Arne Erlandsen målats upp.

I vintras rapporterades det om missnöje bland spelarna på grund av träningsupplägget. Klubben sköt ner de medieuppgifterna snabbt.

När Yle Sporten frågar Arne Erlandsen om hur det har sett ut i Kuopio skrattar han lite.

– Jag har tidigare i karriären tränat lag som har sprungit betydligt mer på träningarna. Det vi vill ha är hög fart på träningarna. Det avgör i dagens fotboll.

– Det har inte varit speciellt mycket löpträning. Tempot är viktigt och då börjar folk snabbt fokusera på att man löper mycket om det sker någon enstaka gång utan boll.

KuPS rivstartar säsongen - gör tre mål på mindre än en kvart - Spela upp på Arenan

Enligt spelarna vågar Erlandsen ställa höga krav. Norrmannen vill spela en fysisk och direkt fotboll och då behövs kraft i löpsteget. 3–0-segern i ligapremiären mot HIFK gav en första indikation på att det kan fungera riktigt bra.

– Arne har tagit med sig en kultur där vi jobbar mycket, mycket mer. Träningsmängden har ökat väldigt mycket, säger Ilmari Niskanen.

Ligger hårt på motståndarna

Niskanen, som visade varför han knackar på dörren till landslaget mot HIFK, tycker att KuPS till och med är starkare i år än när laget vann ligaguld 2019.

– Arbetsmängden är den största förändringen. Vi var verkligen inte lata under Jani Honkavaaras ledning, men nu driver vi upp tempot så mycket vi kan och har en tydlig spelidé där alla vet vad man ska göra.

– Vi ska inte ge motståndarna någon chans att dra efter andan.

Arne Erlandsen leder Lilleström 2017.
Bildtext Arne Erlandsen är intensiv vid bänken.
Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press

Fyrabarnspappan från Lilleström – en stad som ligger en bit öster om Oslo – anser att ligastarten gav beskedet att KuPS kan bli väldigt tuffa att röra på.

– Vi måste spela som de första tjugo minuterna. Då fungerade presspelet, vi hade ett högt tempo och var aggressiva.

Behandlades för cancer

HIFK-matchen var Arne Erlandsens första ligamatch vid sidlinjen på två år. I juni 2018 fick han sparken från sitt Lilleström.

Att Erlandsen tvingades lämna klubben var bara en del som gjorde 2018 väldigt jobbigt för honom. Samma år skilde han sig och fick dessutom en cancerdiagnos.

Han kände av en knöl vid halsen, och i september 2018 upptäckte läkarna på universitetssjukhuset i Oslo att Erlandsen hade drabbats av cancer.

I en intervju med den norska tidningen VG (bakom betalmur) berättade han förra sommaren om den omvälvande tiden. Han genomgick strålbehandling och fick cellgifter.

– Jag var sjuk, men jag kände mig inte sjuk.

I februari 2019 fick han veta att han är cancerfri.

– Och nu mår jag bra och är frisk, säger Erlandsen.

Hur mycket har du saknat att stå vid sidlinjen?

– Det är klart att det känns bra nu. Att jobba i ett fotbollslag och arbeta med spelarna är det jag trivs med.

Var i Norge under coronapausen

Tidigare i tränarkarriären har Erlandsen tränat flera norska klubbar. Dessutom ledde han IFK Göteborg till ett silver i allsvenskan 2005.

Finland är tredje landet som han arbetar i som tränare, men han ser inga stora skillnader.

– Vi har ett gäng härliga killar.

Arne Erlandsen efter cupsegern 2017.
Bildtext 2017 vann Erlandsen norska cupen med Lilleström.
Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press

Hur är det att ta över ett lag som hade guldyra för ett tag sedan?

– Jag tar det som en positiv utmaning att jag leder ett lag som ska in i Champions League-kvalet. Fram till coronapausen hade våra förberedelser gått bra, men sedan har vi suttit i samma båt som största delen av alla andra fotbollslag i världen.

Det finländska ligaspelet skulle egentligen ha startat i början av april, men starten blev framskjuten med ungefär tre månader. När allt stod stilla i Fotbollsfinland befann sig Erlandsen hemma i Norge i två månader.

– Hela situationen blev ju väldigt speciell. Men vi ser ut att vara i rätt bra form.

KuPS spelar en repris av guldmatchen från i höstas på tisdagskvällen. FC Inter står för motståndet i Kuopio och det är avspark klockan 18.30.

Videobilder från Ruutu.