Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien tar emot de migranter som är fast på Medelhavet – nödläge utlystes tidigare på räddningsfartyget

Från 2020
Ocean Viking -alus ankkurissa Marseillen satamassa kesäkuussa 2020.
Bildtext Räddningsfartyget Ocean Viking i hamnen i Marseille i juni 2020.
Bild: Shahzad Abdul / AFP

Italien har skickat ut sjukvårdspersonal till räddningsfartyget Ocean Viking som driver omkring på medelhavet med 180 migranter ombord. Migranterna ska sedan evakueras till Sicilien.

Sjukvårdspersonalen testar migranterna för coronavirus, varefter de flyttas till ett karantänfartyg i hamn i Sicilien i två veckor. Sedan får de komma iland och tas omhand av italienska myndigheter.

Organisationen som driver Ocean Viking - SOS Méditerranée - bekräftar under söndag eftermiddag att migranterna får gå i land på Sicilien. Migranterna har varit ombord på Ocean Viking i snart två veckor.

Ocean Viking har i över en vecka försökt få tillstånd att ta i land i både Italien och Malta. SOS Méditerranée säger sig ha sökt om tillstånd sju gånger, utan att hittills ha lyckats.

Desperation ombord

Av 180 migranter är 25 minderåriga. De flesta är från Pakistan, Nordafrika, Eritrea och Nigeria. Ocean Viking räddade dem i fyra omgångar i slutet av juni efter att de flytt från Libyen.

För tillfället är 200 migranter i karantän på karantänfartyget och de ska få komma i land i dag.

Organisationen utlyste nödläge på fartyget i fredags, eftersom personerna ombord betett sig våldsamt och självdestruktivt. Sex migranter försökte begå självmord. En del ska också ha försökt simma i land.

I fjol försökte fler än 100 000 migranter ta sig över Medelhavet, varav åtminstone 1 200 inte överlevde.

Källor: AFP

Diskussion om artikeln