Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen och fem andra F1-förare knäböjde inte inför GP-loppet i Österrike – Lewis Hamilton: ”Ingen ska känna ett tvång”

Från 2020
Manifestation mot rasism inför Österrikes GP.
Bildtext Kimi Räikkönen knäböjde inte under den österrikiska nationalsången.
Bild: AOP

Fjorton av tjugo F1-förare knäböjde i samband med en manifestation mot rasism inför Österrikes GP. Kimi Räikkönen, Max Verstappen och Charles Leclerc hörde till dem som avstod. Jag är inte mindre hängiven än andra i kampen mot rasism, skriver Leclerc på sociala medier.

Samtliga 20 förare var klädda i t-skjortor med texten ”End Racism” under manifestationen. Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton, VM-seriens enda svarta förare, hade dessutom orden ”Black Lives Matter” på sin tröja.

Då den österrikiska nationalsången spelades gick 14 förare ned på knä. Räikkönen, Verstappen och Leclerc avstod, liksom Daniil Kvyat, Carlos Sainz och Antonio Giovinazzi.

De flesta F1-förare knäböjde inför Österrikes GP.
Bildtext Valtteri Bottas, som vann loppet, hörde till de förare som knäböjde inför tävlingen.
Bild: AOP

Leclerc bedyrar: Jag är hängiven i kampen mot rasism

Verstappen och Leclerc hade redan tidigare i veckan meddelat att de kände sig obekväma med tanken att knäböja. De förklarade sig på sociala medier

– Jag tror att det som spelar roll är fakta och hur vi beter oss i vardagen snarare än formella gester som kan uppfattas som kontroversiella i vissa länder, skriver Leclerc på Twitter och fortsätter:

– Jag kommer inte att gå ned på knä, men det betyder inte att jag är mindre hängiven än andra i kampen mot rasism.

Ferrari-föraren slutade tvåa i loppet och klädde sig efter loppet igen i t-skjortan med texten ”End Racism”.

Max Verstappen, som avbröt tävlingen, uttryckte sig snarlikt.

– Jag kämpar hängivet för jämlikhet och mot rasism. Men jag tror att alla har rätten att uttrycka sig själva på ett sätt som passar dem, skriver Verstappen på Twitter.

Hamilton: En kraftfull gest

Lewis Hamilton, som deltagit i Black Lives Matter-demonstrationer i London, har efterlyst ställningstaganden mot rasism från F1-världen men vill inte att de sker med tvång.

– Ingen ska känna ett tvång att knäböja. Jag har aldrig bett om eller krävt det, sade Hamilton efter loppet.

Den sexfaldiga världsmästaren var tacksam över att tretton av hans förarkollegor knäböjde med honom.

– Jag tycker att det är en kraftfull gest. Men hur man än gör så kommer det inte att förändra världen. Problemet är större än så.

Lewis Hamilton i Black Lives Matter-tröja inför Österrikes GP.
Bildtext Lewis Hamilton i Black Lives Matter-tröja.
Bild: AOP

Hamilton hoppas att den stora allmänheten inspireras att få till stånd en förändring.

– Jag hoppas att det finns människor som inser att de kan skatta sig lyckliga över att inte ha upplevt rasism. Då kan de förstå hur det känns och jobba för en förändring, som leder till att våra barn kan leva i en bättre värld.

Diskussion om artikeln