Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla självmål av Albin Granlunds Örebro – anmäls till disciplinutskottet efter att laget trotsat coronareglerna: ”Flera spydde”

Från 2020
Albin Granlund i farten mot AIK.
Bildtext Albin Granlund i farten mot AIK för ÖSK. Arkivbild.
Bild: Magnus Liljegren/Stella Pictures/All Over Press

Ett självmål av Albin Granlund kvitterade matchen mot Sirius till 1–1 för ÖSK:s del. Efteråt kom det fram att flera av lagets spelare inte ens ha borde fått komma in på arenan – och nu utreds klubben för regelbrott.

Det var verkligen inte Örebro SK:s dag på söndagen. Allsvenskamötet borta mot Sirius slutade i en 1–2-förlust – efter att Albin Granlund stått för kvitteringen i fel ända.

Granlund försökte stoppa ett lågt och vasst inlägg nära den främre stolpen, men styrde istället in bollen förbi sin egen målvakt i början på den andra halvleken. Sirius satte sedan in 2–1 och fixade full poängpott.

Efteråt kom det fram att flera av ÖSK:s spelare inte borde ha fått vara på plats. Örebros tränare Axel Kjäll berättade nämligen att fyra–fem spelare spydde inför mötet.

– Någon fick det på bussen och någon fick det på arenan. Det var flera som mådde dåligt och flera som spydde. Jättesvårt att säga vad det beror på, vi får utreda det lite mer. Många spelare krigade sig igenom och mådde inte jättebra, några spelade 90 minuter, säger Kjäll enligt Aftonbladet.

Anmäls

På grund av den rådande coronaviruspandemin har Allsvenskan strikta regler i kraft, varav vissa gäller spelarnas mående. Enligt TT är det hemmalagets lagläkare som inför matcher utgående från en självrapportering ska bedöma vem som får spela.

Nu anmälde ÖSK inte att en endaste spelare skulle ha varit illamående innan matchen.

– Va, vad säger du? Det där är absoluta nyheter för mig, det är ingen information som jag har fått utan Örebro har rapporterat till mig, vid tre olika tillfällen, att alla spelare och ledare är friska, säger Sirius lagläkare enligt SVT då TT berättar för honom vad Kjäll sagt.

– Då hade de inte fått komma in på arenan. Om han (Axel Kjäll), som du citerar från tidningen nu, visste om detta… jag kan inte säga vad han har sagt men har man spelare som är sjuka så kommer man inte in på arenan, fortsätter han.

Nu anmäls klubben till disciplinutskottet.

– Det kommer att bli en anmälan för bristande rutin i samband med match. Det är viktigt att klubbarna följer protokollen på grund av smittspridningsrisken. Vi har ju protokollen för att de ska följas, säger Robert Johansson på Svensk Elitfotboll till SVT Sport.

”Så respektlöst att jag fan inte finner ord för det”

Det har inte dröjt länge för kritiken att börja hagla in. Bland andra Aftonbladets Robert Laul efterlyser hårda straff.

– Folkhälsomyndigheten gav svensk fotboll och svensk idrott tillåtelse att komma igång med sin tävlingsverksamhet från 14 juni. Detta efter en hård kamp av många inblandade för att övertyga FHM och politikerna om vikten av och logiken i detta. Inte minst ur ett ekonomiskt överlevnadsperspektiv.

– Att då efter sex omgångar strunta blankt i de regler och det protokoll som förtroendet fortfarande vilar på är så respektlöst att jag finner fan inga fler ord för det, skriver Laul och talar om säsongens hittills största skandal.

Tränaren Kjäll medger också att laget kunde ha hanterat situationen bättre.

– Vi åt en gemensam middag i Örebro och i samband med avresan fyllde vi i självskattningsformuläret och ingen spelare hade då några symptom. När vi kom till arenan och ska börja värma upp uttrycker en spelare att han mår lite dåligt och att han hade gjort det redan i bussen, säger Kjäll till SVT och fortsätter:

– I samband med uppvärmningen är det några spelare till som får sura uppstötningar och efter uppvärmningen så är det någon som kräks. Många visade samma typ av symptom och vår bedömning är att de hade fått en matförgiftning.

– Det som är viktigt att trycka på är att när vi fyllde i formulären så är det ingen som har några symptom utan det är ett väldigt snabbt förlopp. Men det är klart att vi behöver titta på hur vi skulle ha agerat i den här unika situationen och det får vi göra internt och hur kommunikationen var och vilka som skulle ha fått information.

– Men vår bedömning där och då var att det handlade om matförgiftning. Jag lyfte själv upp grejen på presskonferensen för vi har inte någon ambition att mörka.