Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Juthbackamarknaden blir knappast av – hetsig debatt har förvånat arrangörerna

Från 2020
Uppdaterad 06.07.2020 18:34.
folk på juthbacka
Bildtext Juthbackamarknaden lockar tiotusentals besökare.
Bild: Yle/ Axel Brink

På onsdag ska arrangörerna för Juthbackamarknaden i Nykarleby fatta ett beslut om evenemanget ordnas eller inte. Beslutet kommer antagligen att vara att evenemanget ställs in.

På grund av coronaepidemin har många av sommarens stora evenemang ställts in. Arrangörerna för Juthbackamarknaden, som är planerad att ordnas 21–22 augusti, har dock avvaktat för att se vad myndigheterna fattar för beslut gällande större sammankomster i augusti.

Förra veckan kom beskedet från myndigheterna och på onsdag ska Jakobstadsnejdens veteranbilsällskap, som arrangerar marknaden, fatta sitt beslut gällande evenemanget.

– Som det ser ut nu så är det inte riktigt enkelt att uppfylla bestämmelserna som myndigheterna kommer med för samlingar med över 500 personer. Bland annat smittspårningen är knepig på en tillställning som Juthbackamarknaden, säger Peter Nyman, styrelseordförande för Jakobstadsnejdens veteranbilsällskap.

Att ordna en marknad i mindre skala kommer inte heller på fråga.

– Vi har diskuterat det, men vi har inte tänkt oss det. Om det blir en marknad så blir det som förut, men med tanke på restriktionerna är det svårt att få en marknad till stånd.

Hetsig debatt på sociala medier

I Nykarleby har det pågått en debatt gällande marknadens vara eller icke vara. Folk som är oroliga för smittorisken har uppmanat myndigheter att agera. Det här ledde till att stadsdirektören Mats Brandt skickade en insändare till Österbottens tidning (bakom betalmur).

I den uppmanar han arrangörerna tillsammans med samarbetspartners att ompröva beslutet att ordna marknaden så att det ligger i linje med Regionförvaltningsverkets senaste beslut.

– Min åsikt är att det med nuvarande restriktioner inte går att genomföra evenemang av storleksordningen som Juthbacka marknad, skriver Brandt i insändaren.

Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby.
Bildtext Enligt stadsdirektören Mats Brandt borde marknaden inte ordnas.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl

Från arrangörernas sida är man förvånad över Brandts insändare och överlag debatten på sociala medier.

– Utan att ha fakta på hand funderar folk hit och dit och ingen frågar oss vad vi har för åsikt och hur vi tänker. Man mal på om det som man tror, konstaterar Peter Nyman.

– Vi är lite bestörta och förvånade att en tjänsteman i Mats Brandts ställning gör en insändare i tidningen utan att ta reda på fakta och hur vi tycker och tänker.

Då Yle Österbotten ringer upp Mats Brandt säger han att han är på semester och vill inte kommentera saken.

Marknaden viktig för hela Nykarlebyområdet

Enligt Nyman är Juthbackamarknaden ett viktigt evenemang för många och därför är det synd ifall man tvingas ställa in tillställningen.

– Det är många, bland andra samarbetspartners och idrottsföreningar, som får sin inkomst från marknaden och lever på marknadspengarna. Företag i Nykarlebynejden säger att det är en bra dag för deras kommers. Så nog är det ett bakslag för nejden.

Styrelsen för Jakobstadsnejdens veteranbilsällskap håller styrelsemöte på onsdag och fattar då ett beslut om evenemanget ställs in.

– Det ser nog mörkt ut, konstaterar Nyman.