Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Städföretag som misstänks för att inte ha betalat lön har haft skolor som kunder - "Kommuner måste granska att avtalsvillkoren följs"

Från 2020
Uppdaterad 06.07.2020 21:03.
En städare, vars händer endast syns, desinficerar ledstången på en rulltrappa vid Helsingfors Järnvägsstation.
Bildtext Helsingin Sanomat har talat med 30 städare på olika håll i landet om dåliga anställningsförhållanden.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kommunerna borde kontinuerligt följa med hur företag som anlitas följer klausulerna i ett kontrakt säger man på Kommunförbundet. Avtalen är ändå massvisa till antalet, vilket gör det svårt att övervaka enskilda företag.

Överlånga arbetsdagar, obefintliga lunchpauser och uteblivna löner - det här är verkligheten för många arbetstagare inom städbranschen avslöjade tidningen Helsingin Sanomat under veckoslutet.

Tidningen har talat med 30 städare som berättar om utnyttjandet av utländska arbetstagare som både är omfattande och satt i system. I de värsta fallen har anställningsförhållandena påmint om människohandel.

Företagen lovar till exempel arbetstagarna hjälp med att få ett uppehållstillstånd - förutsatt att man gör obetald övertid och inte ställer till med problem genom att prata med myndigheter.

På listan över kunder som anlitat företagen finns bland annat Esbo och Vanda stad.

Kommunerna ska se till att kontrakt följs

Ida Sulin, direktör för svenska och internationella ärenden vid Kommunförbundet, säger att kommunerna precis som alla andra, har ett ansvar att reagera.

- Om ett företag ingår i en människohandelshärva är det av sådan kaliber att alla har ett ansvar, alla som ens fått nys om det. Men när man sluter avtal så måste kommunen kontinuerligt granska att företaget håller de avtalsvillkor man satt upp.

När en kommun konkurrensutsätter en tjänst måste kommunen följa EU-lagstiftning som bland annat kräver att anbudsgivare som gjort sig skyldiga till allvarliga fall av misskötsel ska uteslutas.

Ida Sulin
Bildtext Ida Sulin på Kommunförbundet anser att kommunerna har ett ansvar, men poängterar att arbetsmassan är stor.
Bild: yle/Anna Dönsberg

Dessutom kan kommunen ställa egna krav, till exempel att företaget ska vara rökfritt eller att företaget anställer människor ur samhällsgrupper som annars har svårt att få jobb.

Enligt Sulin kan det ändå vara svårt att följa upp hur kraven efterföljs.

- Avtalsmassan som kommunerna har är stor och det går mycket tid och energi till att kontrollera allt. Det bästa är att skriva in i avtalet hur man kontrollerar att företaget gör som man kommit överens om, att kvalitén håller samt om det finns klagomål eller bekymmer, säger Sulin.

Alla skräckscenarier behöver kommunen däremot inte tänka på i förhand.

- Det behöver såklart inte stå i ett avtal att företaget inte får anställa offer för människohandel. Företagen måste följa grundläggande lagstiftning i Finland.

Diskussion om artikeln