Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spansk studie verkar bekräfta tvivlen mot flockimmunitet - bara kring 5 procent verkar ha antikroppar mot nya coronaviruset

Från 2020
Kauppahallin ovien välistä näkyy ihmisiä ostoksilla
Bildtext Flockimmunitet är inget effektivt sätt att få bukt på coronapandemin, slår den spanska studien fast.
Bild: EPA / Alberto Estevez

Trots att Spanien är hårt drabbat verkar bara en mycket liten del av befolkningen ha antikroppar. "Helt otillräcklig andel för att ge någon flockimmunitet", skriver forskarna bakom studien som publicerades i The Lancet.

En spansk studie, den största i sitt slag hittills i Europa, verkar bekräfta att flockimmunitet inte är ett effektivt sätt att bekämpa coronapandemin.

Forskarna bakom studien, som publicerades i den medicinska tidskriften the Lancet, lät testa över 60 000 spanjorer för antikroppar.

Resultaten visar på stora variationer mellan områden, men ingenstans i landet har man uppnått en nivå som skulle komma i närheten av ens de lägsta uppskattningarna om vad som krävs för flockimmunitet.

Stora skillnader, men inte högt nog någonstans

I Madrid-regionen, som är den värst drabbade i landet, uppvisade 10 procent av de testade någon nivå av antikroppar.

I regioner som inte har drabbats hårt var andelen positiva antikroppstest som lägst under 3 procent.

I medeltal hade bara kring 5 procent av de testade antikroppar.

Ett fältsjukhus för coronapatienter
Bildtext Provisoriskt sjukhus i Katalonien som slogs upp efter ett nytt smittokluster i staden Lleida upptäcktes.
Bild: AFP / Lehtikuva

Forskarna bakom studien menar att antalet sampel är stort nog för att kunna ge pålitliga resultat både på nationell- och regional nivå, och för olika ålders- och socioekonomiska grupper.

De slår fast att Spanien trots sina höga antal smittade och döda fortfarande är sårbart mot viruset.

Landet har de senaste dagarna infört flera nya lokala karantänåtgärder efter att nya smittokluster har upptäckts.

Isolering, spårning, hygien, avstånd

Studiens författare anser att kostnaderna i människoliv skulle bli för höga för att flockimmunitet skulle vara ett gångbart sätt att tackla pandemin.

- Flockimmunitet kan inte uppnås utan att man accepterar de skador som kan uppstå. Det innebär många dödsfall både på grund av själva sjukdomen i den sårbara andelen av befolkningen och på grund av en överbelastning av vårdsystemen, skriver forskarna.

Madridilaisen sairaalan henkilökunta tervehtii suosiotaan osoittavia kansalaisia. Espanjalaisille on viime aikoina tullut tavaksi osoittaa iltaisin parvekkeilla suosiotaan koronavirusta vastaan taisteleville sairaaloiden työntekijöille.
Bildtext Vården har varit överbelastad på många håll i landet under epidemin. Överbelastning leder till fler dödsfall också av andra orsaker, då resurserna inte räcker för att ge tillräcklig vård.
Bild: Juanjo Martin / EPA

Istället rekommenderas liknande åtgärder som redan har vidtagits, alltså isolering, avstånd mellan människor och strikta hygienåtgärder.

För att hindra snabb, okontrollerad smitta menar forskarna bakom studien att det är avgörande att snabbt utföra smittspårning då nya fall uppdagas.

- I det här fallet är åtgärder för att uppnå social distansering, isolering av nya fall och identifiering av deras kontakter avgörande för framtida epidemikontroll, skriver forskarna.

Långt från flockimmunitet

Flockimmunitet uppstår då en tillräckligt stor del av befolkningen har en viss immunitet mot ett virus.

Ju lättare viruset sprids, desto fler måste de immuna vara för att skydda dem som inte har antikroppar.

Experternas uppskattningar om hur stor andel av befolkningen som måste antikroppar för en effektiv flockimmunitet varierar.

Medan de flesta studier tyder på att det nya coronaviruset kräver antikroppar hos mellan 60 och 70 procent av befolkningen, uppskattar en brittisk studie att 43 procent skulle räcka.

Även om den lägsta andelen skulle gälla är andelen som uppvisar antikroppar i Spanien, ett av de värst drabbade länderna i världen, långt ifrån det som skulle krävas för flockimmunitet.

Källor: The Lancet, Reuters, BBC, Science Daily