Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya stora karantäner i Australien - delstaten Victoria isoleras inför "ohållbart läge" och Melbourne stängs ned

Från 2020
Poliser övervakar ingången till ett bostadskomplex som har isolerats på grund av många coronafall bland invånarna.
Bildtext Poliser övervakar ingången till ett av de nio bostadskomplex i Melbourne som har isolerats på grund av många coronafall bland invånarna.
Bild: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Gränserna till granndelstaten stängs, hela delstaten beläggs med karantänåtgärder och delstatens största stad Melbourne stängs i praktiken helt för att få coronaläget under kontroll. Åtgärderna är i kraft i sex veckor, meddelar delstaten Victorias premiärminister.

- Jag tror att en känsla av självbelåtenhet har tagit fäste bland oss och vår frustration har vunnit över försiktighet. Jag tror att alla känner någon som inte har följt reglerna så väl som de borde ha gjort, sade delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews då han meddelade om nya strikta karantänåtgärder för delstaten.

Delstaten rapporterade 191 nya fall i måndags, tiofaldigt fler än i någon annan delstat i landet.

Daniel Andrews, premiärminister i Victoria.
Bildtext Victorias premiärminister Daniel Andrews beklagade åtgärderna, men sade att de är nödvändiga för att undvika en tragedi.
Bild: AAP IMAGE

Andrews hade redan tidigare meddelat att gränsen mellan Victoria och granndelstaten New South Wales skulle stängas.

Beslutet fattades efter att flera oroande smittokluster uppdagades i delstaten, de flesta i Melbourne.

Andrews varnade redan tidigare om nya karantänåtgärder för hela delstaten, men de åtgärder som nu sätts i verket är ännu striktare än de spekulationer som förekom i medierna.

Sex veckors karantän

Delstaten kommer nu att införa strikta karantänbestämmelser i sex veckor.

Åtgärderna för Melbourne, där nio stora bostadskomplex har varit isolerade på grund av många bekräftade coronafall, är ännu striktare än i resten av Victoria.

Australiens näst största stad stängs i praktiken helt ner. Andrews beskrev de kontroller som ska införas som att slå upp en hård gräns runt hela metropolområdet.

- Vi har nu en ohållbart snabb spridning och måste vidta kraftiga åtgärder för att det här inte ska skena iväg tills vi inte har någon kontroll, sade Andrews.

Förnödenheter levereras till invånare i ett bostadskomplex som har isolerats på grund av stora mängder coronasmittor bland invånarna.
Bildtext Förnödenheter levereras till invånare i ett bostadskomplex som har isolerats på grund av stora mängder coronasmittor bland invånarna.
Bild: EPA-EFE/JAMES ROSS NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

- Läget är mer utmanande nu än det var för några månader sedan då vi första gången stod inför coronahotet.

Andrews beklagade att han var tvungen att ta till så drastiska åtgärder, men försäkrade att de bara vidtogs eftersom de ansågs helt nödvändiga för att undvika en tragedi.

- Den här pandemin kommer att döda tusentals av våra landsmän om vi tappar kontrollen, sade Andrews.

Lovar ekonomisk hjälp

- Vår delstat står inför en ytterst tuff tid. Det här innebär stora svårigheter för delstatens ekonomi, sade Andrews.

Han lovade att delstaten skulle skulle hjälpa företag som drabbas ekonomiskt för att de ska kunna klara karantänperioden.

Trots ekonomiska skadan var han övertygad om att karantänen i långa loppet skulle orsaka mindre ont än alternativet.

- Om vi misslyckas med att vidta åtgärder nu kommer det inte att handla om några hundra fall per dag, utan många, många fler och då kommer vi att nå ett läge där vi helt och hållet saknar all kontroll.

- Vi kan inte återgå till det normala bara för att vi önskar att vi kunde göra det, sade Andrews.

Diskussion om artikeln