Allt vanligare med vattenskoterförare i sjönöd: "Det är ett under att vi klarat oss utan allvarligare olyckor"
Att åka vattenskoter har blivit allt populärare, men samtidigt har också antalet vattenskoterolyckor ökat i antal.
I sommar har Finska vikens sjöbevakningssektion haft nästan 40 uppdrag där vattenskotrar varit inblandade.
Det handlar om allt från att vattenskoterförare kört för fort eller på ett störande sätt till att de varit berusade eller hamnat i sjönöd.
Många vattenskoterförare har inte känt till sjötrafiklagen och vissa har inte kunnat handskas på korrekt sätt med fordonet.
Förra veckan fick sjöbevakningen rycka ut för att rädda två personer som hamnat i vattnet utanför Sköldvik i Borgå efter att deras hyrda vattenskoter stjälpt omkull. De misstänks för fylleri i sjötrafik.
- De klarade inte av att ta sig tillbaka upp på skotern och då patrullen kom till platsen var båda personerna redan ganska trötta. Vattnet är så pass kallt att den som faller i nog drabbas av hypotermi också mitt i sommaren, säger sjöbevakningsmästare Jukka Lepistö som jobbar vid sjöbevakningsstationen i Borgå.
Hyrskoter kräver också sjövett
Lepistö har märkt att det blivit mycket vanligare att hyra vattenskoter.
- I och med det rör sig också sådana personer till sjöss som inte har så mycket erfarenhet och som därmed inte kan läsa vädret så bra leder det till att de lättare råkar illa ut, säger Lepistö.
Havsvattnet alltid är kallt, och ute till havs är det alltid vågor
Att hyra vattenskotrar har varit möjligt också tidigare, men hyrverksamheten överlag verkar ha ökat rejält efter att den nya sjötrafiklagen gjorde det lättare att hyra ut båtar.
Det här i samband med det varma och vackra sommarvädret kan vara en orsak till att så många fler nu susar omkring på vattenskotrar, enligt Lepistö.
Han tror att det kanske lite glömts bort vilken utbildning det behövs för att ge sig ut på vattnet, samtidigt som tröskeln för att åka ut på sjön blivit lägre.
- Som en påminnelse kan man säga att havsvattnet alltid är kallt, och ute till havs är det alltid vågor, säger Lepistö.
Håll dig nära land
Att röra sig nära land och i skärgården är relativt tryggt, men att ge sig ut på öppet hav är alltid en risk.
Särskilt om man är oerfaren så händer det lätt att man råkar illa ut om vinden plötsligt tilltar och stora vågor överraskar.
Om vattenskotern kantrar så kan det vara närapå omöjligt att få det tunga fordonet vänt upprätt igen.
Det var just vad som hände nyligen söder om Emsalö.
- Det var för några arbetsturer sedan, två unga personer hade kantrat med vattenskoter ute på öppet hav och kunde inte ta sig tillbaka upp på skotern. Där ute bland vågorna kan situationen snabbt bli farlig, säger Lepistö.
Han påminner om att man alltid ska ha telefonen med sig i en vattentät påse så att man kan ringa efter hjälp vid behov.
- Det är ett under att vi klarat oss utan allvarligare olyckor, säger Lepistö.
Mest vattenskoterförare hittar man på havet utanför Borgå och västerut mot Sibbo och Helsingfors.
- Särskilt utanför Helsingfors går det vilt till på veckosluten, och folk följer nog inte god sed eller föreskrifter. Det här svalare och blåsigare vädret är det effektivaste sättet för att lugna ner situationen, säger Lepistö.