Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från rekordkross 2019 till påtvingad löppaus 2020 – skadade Nathalie Blomqvist berättar om smärtan i foten och orsaken bakom: "Då gick det inte att springa längre"

Från 2020
Nathalie Blomqvist under Kalevaspelen 2019.
Bildtext Nathalie Blomqvist hoppas på att hinna tävla några gånger under sommaren.
Bild: Friidrottsförbundet / © Anssi Mäkinen

Nathalie Blomqvist saknas på löparbanorna. Nu hoppas hon på ett positivt besked från ortopeden nästa vecka. Klockan tickar snabbt om hon ska hinna bli klar för start i friidrotts-FM i augusti.

Den inhemska friidrottssommaren blommar för fullt. IK Falkens stora löparlöfte Nathalie Blomqvist medger att det har varit lite tufft att titta på när de andra kan springa.

– Det har känts deppigt, men jag kan bara acceptera läget och försöka tänka på något annat. Det har lyckats helt hyfsat, säger hon till Yle Sporten.

Blomqvist är inne i slutskedet av en fem veckor lång löppaus. Hon hade haft känningar i ena foten hela våren och i juni gick det inte längre.

Efter läkarbesök och magnetröntgen visade det sig att 19-åringen har hälsporre.

– Jag har verkligen märkt att det här är en seg sort. Det tog inte heller så ont och det kanske är anledningen till att det tog så länge innan jag gjorde något åt det. Det kom smygande.

"Blev värre och värre"

Hon berättar att det var under ett långt läger i Pajulahti i april som foten till slut sa stopp.

– Det blev värre och värre. Jag sprang ganska mycket på hårt underlag och det utlöste problemen.

Hur ont gjorde det till slut?

– Tre sista lägerdagarna gick det inte att springa alls. I maj var det lite från och till. I juni har det inte gått att springa över huvud taget.

– Men jag känningar redan i februari under inomhussäsongen. Vinterlägret i Portugal i kombination med en intensiv hallsäsong där det blev mycket löpning på hårt underlag var för mycket för foten.

Har inte gett upp FM

Hälsporre innebär att senan som går från hälen till stortån är spänd. Blomqvist säger att det har tagit ont under foten, men efter fyra veckors löppaus känns foten rätt bra igen.

Den 15 juli är inringad med tusch i kalendern. Då ska en ortoped i Vasa undersöka Blomqvist på nytt. Hon hoppas på positiva besked då.

– Jag skulle väldigt gärna vara med i FM om det är möjligt, men det känns lite svårt.

Vid läkarbesöket nästa vecka är det exakt en månad till friidrotts-FM i Åbo. Med andra ord blir det en kamp mot klockan.

– Det är inte så kul att komma dit om man inte har kunnat springa ordentligt. Och jag vill inte få tillbaka de här problemen, så jag måste ta det i en lugn takt i början.

Nathalie Blomqvist.
Bildtext Nathalie Blomqvist säger att träningssäsongen gav besked om att det kunde ha blivit en ny pangsommar.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Hur lång tid uppskattar du att det tar att nå tävlingsformen?

– På tre veckor ska jag kunna vara tillbaka. Det skulle vara kul att kunna springa någon tävling i sommar.

Har cyklat och simmat

Den senaste tiden har Blomqvist ägnat sig åt alternativ träning – cykel, simning och styrketräning. Hon tror att den här träningen kommer att gynna henne i förlängningen.

Hon konstaterar också med ett skratt att morgonens cykelrunda gjorde henne riktigt blöt i regnvädret.

– Det gäller att inte belasta foten. Om det tar ont i foten förlänger jag bara problemen.

Dessutom väljer hon att se det positiva i det negativa.

– Säsongens viktiga tävlingar är inställda. Om man ska vara skadad är det här möjligen bästa tänkbara tidpunkten.

Just den här tisdagen var tanken att junior-VM i friidrott skulle ha startat i Kenya. Coronapandemin strök mästerskapet ur kalendern. I motsats till andra mästerskap kommer inte JVM-chanserna tillbaka på grund av åldersbegränsningarna.

– Det hade varit häftigt att vara med i JVM och jag var ganska revanschsugen efter att ha blivit fyra på junior-EM förra året. Antagligen hade jag fått samma problem i foten och då hade jag varit mer ledsen om JVM hade ordnats.

Krossade sitt rekord

Junior-EM var en av många tävlingar där Blomqvist sprang väldigt bra under 2019. Säsongen var snudd på lysande.

Hon sänkte sina personliga rekord på 800 meter, 1500 meter och 3000 meter med marginal. Nu säger hon att tanken inför säsongen var att satsa mer på 1500 meter – distansen som hon tycker är roligast och där hon krossade sitt rekord med ungefär tio sekunder i fjol.

Säsongens viktiga tävlingar är inställda. Om man ska vara skadad är det här möjligen bästa tänkbara tidpunkten

Blomqvist sprang i mål på 4.15,13 i landskampen mot Sverige på Stockholms stadion.

– Jag kunde inte tro mina ögon när jag gick i mål och såg resultatet. Jag är verkligen nöjd med mitt 2019 – allt gick min väg.

I februari fortsatte hon att visa fin form under inomhussäsongen. Hon tog FM-guld på 800 meter och 1500 meter.

– Jag hade stora förhoppningar på att springa snabbt i sommar.

Diskussion om artikeln