Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Problemen med polisens datasystem nu lösta – fortkörningsfall kan behandlas som vanligt, bekräftar polis

Från 2020
Trafikövervakningskamera.
Bildtext Hastighetskamerorna blinkar inte alltid till fast man kör för fort.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Polisen har nu lyckats lösa problemen med det datasystem som används för att behandla fortkörningsfall, rapporterar Yle Uutiset. Enligt polisen kan man nu återgå till att behandla fortkörningarna som vanligt.

– Vi har fått en ny version av systemet. Vi testade det på måndagen och konstaterade att det fungerar bra och att allt nu borde vara okej med systemet, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen.

I går rapporterades det att polisens nya datasystem för behandling av fortkörning har fungerat så dåligt att en stor del av fallen hotar bli obehandlade på grund av en tidsfristparagraf i lagen.

På grund av problemen kunde polisen endast skicka iväg en bråkdel av de beslut om avgift för trafikförseelse som skulle skickas ut i juni. Dessutom var avgifterna märkta med fel klockslag för när felet begicks.

Tidsfristen nära

Problemen gjorde att det blev svårt för polisen att hinna behandla fortkörningarna inom 30 dagar som lagen kräver.

Enligt lagen ska beslut om avgift för trafikförseelse skickas ut senast 30 dagar efter att trafikfelet har begåtts. Det innebär att tidsfristen för den första veckan av juni redan i praktiken har gått ut och många slipper betala den administrativa avgiften.

– Om 30 dagar har gått, så skickas ärendet som en bevislig delgivning som mottagaren ska kvittera eller så ska polisen delge den till polisinrättningen (som i det här fallet är målsägande). Det här är så klart jobbigare, men vi är inte där nu och det ser inte ut som att vi sätts i den situationen, säger Ihalainen.

Enligt Ihalainen finns det fortfarande tusentals fortkörningsfall som väntar på att behandlas, men han tror att man hinner gå igenom dem snabbt.

Ihalainen säger att man också måste betala trafikförseelserna som innehåller fel tid för när felet begåtts. Man kan också överklaga besluten om avgifterna.

Kamerorna blinkar inte alltid till fast man kör för fort

Den nya vägtrafiklagen togs i bruk 1 juni och enligt den ersätts en gammal ordningsbot av en avgift för trafikförseelse. Den är i storleksklassen 70–200 euro, vanligtvis mellan 140–170 euro.

På grund av problemen med datasystemet ändrades kamerastolparna så att tröskeln för när de blinkar till höjdes. I juni blinkade kamerorna alltså inte om man körde lite för fort.

Ihalainen säger att man låter kamerorna vara så som de är tillsvidare, även om problemen med datasystemet nu är lösta.

– Det kan bli en permanent lösning. Vi följer med situationen.

Ihalainen vill inte avslöja den exakta hastigheten som gör att kameran blinkar. Han vill inte egga bilister att köra för fort.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Automaattisen nopeusvalvonnan ongelmat korjattiin – ylinopeuksien käsittelyjono puretaan" skriven av Pekka Pantsu. Översättningen gjordes av Saga Mannila.