Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronakrisen kan leda till ökad skuldsättning bland privatpersoner – garantistiftelsen: "Sök hjälp i tid"

Från 2020
En sedel med ett måttband tajt virat runt ligger på en hög med mynt.
Bildtext Coronakrisens konsekvenser gällande skuldsättning kommer synas med dröjsmål.
Bild: Mostphotos

Yle Åboland rapporterade på tisdagen att ansökningar på bostadslån har fått ett uppsving igen trots coronakrisen. Samtidigt är bland annat arbetsmarknadens framtid ostabil på många plan, vilket leder till att folk riskerar att lyfta lån som de inte har kapacitet att återbetala.

Vid garantistiftelsen har man trots allt inte ännu noterat någon märkbar ökning av skuldsättning, som en följd av coronakrisen.

- Det kan bero på att de som har skulder kan ha beviljats en amorteringsfri period, berättar Minna Backman, jurist och chef vid Garantistiftelsen.

På så vis förväntar man sig att konsekvenserna nog kommer att synas, men med dröjsmål. Om permitteringar fortsätter och arbetslösheten ökar, kommer det ha en stor påverkan på hur läget ser ut på hösten.

- Vi tror att läget förvärras ifall situationen inte normaliseras snart, säger Backman.

50 euros sedlar
Bildtext Finns en risk för ökad skuldsättning bland människor ifall läget i landet inte normaliseras.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Allt fler tar kontakt

Mia Markula, ledande skuldrådgivare i Egentliga Finland, påpekar att allt fler börjat ta kontakt med skuldrådgivningen mot sommaren.

- I början av krisen var det väldigt få som kontaktade oss, det kanske beror på att man hade panik över följderna men inte visste vad de skulle innebära i praktiken.

Även Markula förutspår att coronakrisen kan skapa mer problem gällande människors skuldsättning i framtiden.

Räntan har sänkts från tjugo till tio procent, men Minna Backman påpekar att det bara är tillfälligt. Ifall man lyfter lån bör man vara noggrann gällande hur mycket mer lånet kostar per månad och hur lång tid det tar att betala tillbaka lånet.

- Om man nu lyfter ett snabblån eller lån med hög ränta så kan räntan ha fördubblats i januari, förklarar Backman.

Betalkort med möjlighet till kontaktlös betalning.
Bildtext Coronakrisen kan skapa mer problem gällande skuldsättning i framtiden.
Bild: All Over Press

Viktigt med buffert

Minna Backman påpekar att de i sådana här situationer är väldigt viktigt att folk skulle spara ihop en liten buffert.

- Även om man har en liten inkomst skulle det vara viktigt att spara ihop till en liten buffert. Redan en hundring kan hjälpa en på traven. Det är bättre än att vara tvungen att lyfta snabblån.

Trots att folk exempelvis kan lyfta arbetslöshetsförmåner så finns risken att man halkar efter betalningarna ifall man inte har samlat ihop små besparingar.

Backman ger som råd att inte lyfta fler lån för att betala av ett gammalt lån.

Be om råd i tid

Mia Markula påpekar att man direkt ska ta kontakt med skuldrådgivningen ifall man är skuldsatt. Även Minna Backman är viktig med att poängtera samma sak.

- Det är många som inte tar kontakt i tid eftersom de skäms över situationen. Men det är ingenting att skämmas för, det är bättre att kontakta oss för tidigt än för sent, säger Backman.

Ifall man upplever betalningssvårigheter ska man kontakta skuldrådgivningen eller garantistiftelsen via en chattsida eller telefon. Det lönar sig också att vara i kontakt med sin egen bank.

Coronakrisen har fått människor i Åbo att se över sin ekonomi

Mikko Rautiainen har nyligen tagit lån för att renovera ett egnahemshus. Trots coronakrisen valde de att fullfölja sina planer om att renovera huset.

- Vi vågade ta lån eftersom vi upplever att vår arbetssituation är så bra och stabil, förklarar han.

Mikko Rautiainen framför ett gult hus
Bildtext Mikko Rautiainen vågade lyfta lån trots ovissheten coronakrisen fört med sig.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Marcus Lundquist berättar att han aldrig tagit lån, men att han inte heller planerar att göra det. Det har trots allt ingenting med coronakrisen att göra, utan beror på att han inte har ett personligt behov.

- Man har ju nog tänkt på det ekonomiska läget, det är ju mindre stabilt än på vintern. Så jag skulle nog vara lite försiktig om jag hade behov av lån, berättar Lundquist.

Marcus Lundquist framför ett höghus.
Bildtext Marcus Lindquist skulle vara försiktig ifall han hade behov av att ta lån.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Diskussion om artikeln