Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sebastian Vettel tror inte att han kan stjäla Bottas Mercedesplats: "Deras stall mår väldigt bra just nu"

Från 2020
Sebastian Vettel pysslar med sin hjälm.
Bildtext Sebastian Vettel hade en tuff säsongsstart.
Bild: FIA Pool Image for Editorial Use

Lewis Hamilton får förstås stanna hos Mercedes om han vill – och efter söndagens seger gäller samma sak för Valtteri Bottas. Så analyserar Sebastian Vettel, som säger att han har tre alternativ för nästa säsong.

Förra veckan medgav Vettel att Ferraris ointresse av honom kom som en överraskning.

– Det kom som en överraskning då Mattia (Binotto, stallchef) ringde och meddelade att det inte fanns någon vilja att fortsätta tillsammans, sade Vettel då.

I en intervju med Servus TV förklarar han sin reaktion ytterligare.

– Jag tror inte att de senaste fem åren har uppfyllt någondera partens målsättningar. Ändå tror jag att det kunde ha varit ett alternativ att fortsätta samarbeta och jaga våra målsättningar, säger 33-åringen enligt Motorsport.

Den fyrfaldige världsmästaren intygar ändå att han försöker vara bättre än någonsin, trots stallets beslut. Hans säsong fick ändå en motig start, då han landade på en blygsam tionde plats i söndags.

Tre alternativ

Vilka alternativ har Vettel då för nästa säsong? Allt är öppet, menar tysken.

Han räknar upp tre alternativ i intervjun: Hitta en plats hos ett annat stall, ta ett mellanår eller lägga av.

– Om man beslutar att stänga dörren ska man inte göra det på ett sätt som får en att hoppas på att den öppnas igen, säger tysken diplomatiskt.

– Jag tycker att man då måste vara beredd på att dörren hålls stängd. Med andra ord ska man inte ångra sig om dörren inte öppnas.

Tror sig inte kunna hota Bottas

Vettel har kopplats ihop med en rad olika stall sedan det stod klart att Carlos Sainz tar hans Ferrariplats nästa säsong. Också Mercedes har funnits med i diskussionerna; både Lewis Hamiltons och Valtteri Bottas går ut efter pågående säsong.

Men Vettel räknar med att han inte kan utmana om en plats i deras stall.

– Jag tror att det stallet, som de kör just nu, mår väldigt bra. Det har de bevisat de senaste åren. Jag kan förstå att de vill fortsätta ha det så.

– Inga beslut har gjorts och i praktiken är båda platserna lediga, men det är klart att Lewis får stanna om han vill. Och efter gårdagens (läs: söndagens) tävling gäller samma sak för Valtteri.

Diskussion om artikeln