Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sommargästen Maria Romantschuk: ”Mina föräldrar satte mig i flickskola men jag var för busig och passade inte in”

Från 2020
En medelålders kvinna sitter på en stor stubbe på en gräsplan och ler lite. Solen skiner. I Bakgrunden syns gräsmatta, gamla trähus och delar av en klocka samt pelarna som håller upp vajern där klockan hänger.
Bildtext Maria Romantschuk vid den Schjerfbeckska klockan i Skepparträdgården i Ekenäs
Bild: Yle / Kjell Ekholm

Maria Romantschuk tillbringar somrarna i en stuga i Ekenäs skärgård. Hon beskriver sig som ett busigt barn som växte upp med tre äldre bröder.

Flickskolan passade henne inte alls.

Det slutade med att Maria Romantschuk slutade mitt i en termin. Skolgången fortsatte sedan i en steinerskola.

Som vuxen har Romantschuk jobbat bland annat som journalist, som pressråd på ambassaden i Stockholm och som presschef för president Tarja Halonen.

I Halonen mötte Maria Romantschuk en kvinna med stark vilja och stor portion envishet.

De fula handväskorna och håret som låg fel

Det är med respekt Maria Romantschuk beskriver sin tidigare chef, president Tarja Halonen. Men helt lätt var det inte ändå att ge goda råd till den ibland lätt bångstyriga presidenten.

- Hon var den folkliga, hon ville gå ut bland folk, hon ville delta i allt mellan himmel och jord och man var tvungen att dra i bromsarna. Jag brukade säga att gränsen går vid Nyhetsläckan (frågesport och satirprogram på tv) och så länge jag jobbade gick gränsen där, säger Maria Romantschuk med ett litet skratt.

Maria Romantschuk jobbade sju år som presschef för president Tarja Halonen.

Halonen fick under sin tid som president utstå en hel del kritik för sina handväskor som ansågs fula och håret som alltid låg fel.

Det här är något Maria Romantschuk har funderat en hel del kring, det vill säga hur man bemöter kvinnor i politiken jämfört med männen.

- Hon levde kanske i tron att journalisterna var vänner eller åtminstone bekanta. Det var ju fruktansvärt orättvist, hårt, sårande och kränkande. Hon hade sin stil och ville inte ändra på den.

Maria Romantschuk drar också paralleller till dagens ministrar, de yngre kvinnorna, deras utseende och klädsel som också lyfts fram.

- Men jag tycker de har klarat det ganska snyggt.

Politiker och deras image

Romantschuk funderar på hur presidenter och politiker kan bygga sig en egen image.

- Nog kommer jag ihåg att vi hade våra diskussioner. Halonen hade sin image, liksom Niinistö och också Koivisto med håret och sitt sätt att tala. En del har skapat den mera aktivt.

Om Halonen var den folkliga presidenten så är Niinistö helt annorlunda, resonerar Romantschuk.

- Han deltar inte på det sättet i folkliga evenemang oberoende om det är corona eller inte. Han har en helt annan stil.

I intervjun med Kjell Ekholm berättar Maria Romantschuk också hur hon har uppfattat president Putin som blyg och avslöjar vilket statsöverhuvud hon är mest hedrad över att ha fått träffa.

Du kan också lyssna vidare hur mycket information om privatlivet och det relativt färska äktenskapet med Sixten Korkman Kjell lyckas pumpa ur den västnyländska sommargästen Maria Romantschuk.

Sommargästen Maria Romantschuk: Mina föräldrar satte mig i flickskola men jag var för busig och passade inte in

27:18

Diskussion om artikeln