Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sirius Sport Resort skulle öppna sina dörrar i somras – centret hoppas kunna öppna i höst

Från 2020
Den stjärnformade symbolen för ett upplevelsecenter i Pyttis.
Bildtext Upplevelsecentret i Pyttis hoppas kunna öppna igen i höst.
Bild: YLE / Milena Hackman

Aktivitetscentret Sirius Sport Resort i Pyttis skulle öppna sina dörrar igen under sommaren 2020, men coronapandemin tvingar nystarten till hösten.

Sirius Sport Resort lade ner sin verksamhet i juni 2019. Företaget meddelade om stängningen genom en facebook-post.

Innan företaget avslutade sin verksamhet hade centret inte haft öppet på över en månad på grund av el- och vattenskador.

Inomhusbassäng utan vatten.
Bildtext Bassängen tömdes när centret stängde.
Bild: YLE / Milena Hackman

En vecka innan stängningen meddelade företagets dåvarande verkställande direktör, Maxim Schamin till Yle att aktivitetscentret skulle öppna sina dörrar igen under samma vecka.

Men så gick det alltså inte.

Aktivitetcentrets fastighet såldes i december

I december 2019 skrev Kymen Sanomat att aktivitetscentrets fastighet hade sålts via auktion till ett bolag bestående av fyra företag.

Företagen är Eagle Data Ky i Kotka, Paradox Aviation Oy i Pyttis, fastighetsinvesteringsföretaget Confido Management i Helsingfors och konsultfirman Euro Professional Consulting Oy i Rovaniemi.

Inköpspriset var 300 000 euro, där andelen av lösöret var 25 000 euro.

Kryptiska meddelanden på facebook

I början av mars 2020 publicerade Sirius Sport Resort texten New wind blowing (på svenska: det blåser nya vindar) på sin facebooksida.

I inläggets kommentarsfält frågas det om centret ska öppnas igen. Meddelandet hade lagts ut utan någon annan information.

En person i kommentarsfältet skriver “Nå, berätta mera…” (översatt av finska: “Nå, kerro lisää...”) i syftning till postningens hemlighetsfullhet.

Verksamheten står stilla

Nu säger Lauri Piispanen, verkställande direktör för Eagle Data Ky, att verksamheten kring aktivitetscentret står stilla för tillfället.

Det är på grund av coronaviruset som centret inte har kunnat öppna sina dörrar under början av sommaren som planerat. Dessutom har det utförts en del reparationsarbeten i centret.

Vindtunnel i ett upplevelsecenter.
Bildtext Inga vindar har blåst i vindtunneln sedan i juni ifjol.
Bild: YLE / Milena Hackman

– Vindtunneln och bassängerna för inomhussurfing har varit ur bruk under en tid, säger Piispanen.

Piispanen hoppas på att centret kommer kunna börja ta emot kunder i höst.

Förändringar till en mer familjevänlig miljö

Sedan tidigare har centret en vindtunnel, en bassäng för inomhussurfing, en restaurang och även en klätterpark, som används under somrarna.

Enligt Piispanen ska centret bli mera familjevänligt.

Det är fortfarande oklart vilka förändringar kommer göras, men Piispanen nämner att centret möjligtvis utvidgas med ett spa.

I stort sett kommer det ändå att se likadant ut som tidigare och inget av det gamla kommer att tas bort.

Dräkter och hjälmar för vindtunnel upphängda på rad.
Bildtext Dräkterna och hjälmarna för vindtunnelåk väntar på nya gäster.
Bild: YLE / Milena Hackman

Inför framtiden hoppas Piispanen på att personer kommer att ta sig till Pyttis för att besöka centret under sina semestrar .

– Vi hoppas på att folk tillbringar sina semestrar inom Finland efter coronan. Hoppas att de inte åker så långt bort att de inte är intresserade av Sirius Sport Resort.

Inte rädd för missbelåtna kunder

Piispanen verkar inte vara rädd för reaktioner från de kunder som gick miste om pengar efter att ha köpt presentkort under den förra ägrens tid.

Kunderna köpte presentkort på förhand, men fick ingen ersättning då aktivitetscentret plötsligt lade ner sin verksamhet.

– Har de dålig smak i munnen? Jag har inte hört något sådant, utan bara positiva saker och förhoppningar om att centret skulle öppnas.

Piispanen säger att saken kunde diskuteras med missbelåtna kunder. Eventuellt kunde de alltså kunna få någon slags ersättning för sina förlorade pengar.

Diskussion om artikeln