Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fotbollsproffset Fredrik Jensen förenar goodwill och semester i sin hemstad Borgå: "Det var här jag började älska fotboll"

Från 2020
Fotbollsspelaren Fredrik Jensen
Bildtext Fredrik Jensen har inte glömt fotbollsföreningen som gav honom stadig fotbollsgrund.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fotbollsproffset Fredrik Jensen är i stan. Borgå är platsen där grunden till hans fotbollskarriär lades. Det är också där han nu under sommaren ger både kropp och knopp behövlig vila.

På tisdag var Jensen på plats i fotbollshallen i Kokon för att berätta om den donation han gjort till fotbollsföreningen Futura - föreningen där allting för hans del började.

- Jag känner mig väldigt glad och samtidigt väldigt stolt att vi fick det gjort. Vi hittade ett koncept som alla kunde vara glada över, säger Jensen.

På konstgräset i fotbollshallen står elektroniska testinstrument på några stativ.

Det var några av mina viktigaste år. Här började jag älska fotboll och ville på allvar gå in för att göra karriär

― Fredrik Jensen

Några Futura-juniorer springer mellan stativen och en tavla visar hur snabbt de tar sig igenom de tre portarna med testinstrument.

Normalt brukar föreningens spelare ett par gånger om året åka till Eerikkilä idrottsinstitut söder om Forssa för att göra motsvarande test.

De testerna blir rätt så kostsamma för både föreningen och spelarna. Nu kan spelarna göra testerna i den egna fotbollshallen och i princip hur ofta de vill. Tack vare Fredrik Jensen.

- Det var nog många som blev lyckliga för det här och jag är tacksam till klubben och min före detta tränare att jag ännu får vara med på ett hörn för att stöda och hjälpa min gamla klubb åtminstone lite, säger Jensen.

Elektroniskt mätinstrument
Bildtext De elektroniska testinstrumenten är dyrbara.
Bild: Yle/Stefan Härus

Allt började i Futura

Jensen menar att han står i tacksamhetsskuld till FC Futura. Utan Futura skulle han inte ha haft sin karriär.

- Det var några av mina viktigaste år. Här började jag älska fotboll och ville på allvar gå in för att göra karriär, säger Jensen.

Och visst pekar kurvan uppåt. Efter Futura blev det spel i större finska klubbar som FC Honka och HJK.

Sen följde FC Twente i Nederländerna och nu är det FC Augsburg i tyska Bundesligan som gäller.

Du använder ofta ordet karriär och förvisso klättrar du på stegen just nu. Hur önskar du att de följande stegen skulle se ut?

- I en fotbollskarriär vet man aldrig vad som händer eller hur det kommer att gå, men visst drömmer jag om att få spela i engelska Premier League. För att nå dit krävs mycket arbete men också lite tur, säger Jensen.

Fredrik Jensen och Futura-juniorer
Bildtext Fredrik Jensen och några Futura-juniorer i fotbollshallen i Kokon.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fotbollslivet är inte alltid lätt

Någonting som också hägrar vid horisonten är fotbolls-EM nästa år - ett EM som borde ha spelats i sommar men som på grund av coronaepidemin förflyttats till sommaren 2021.

- Jag kommer att jobba hårt och göra mitt bästa för att få vara med i truppen, säger Jensen.

Att det är hårt arbete som ligger både i det förflutna och i framtiden blir tydligt när man pratar med Fredrik Jensen.

Han sticker inte heller under stolen med att fotbollslivet inte alltid är lätt trots att det är det bästa arbete han kan tänka sig.

- Visst finns det svårigheter att kämpa med. Ibland går det inte som jag vill, ibland är jag mycket ensam. Det dyker upp motgångar och det finns kanske tränare och spelare som det är svårt att dra jämnt med. Allt det här testar mig som fotbollsspelare.

Futura-fotbollsspelare springer förbi en elektronisk avläsare
Bildtext En fotbollsjunior springer och mätinstrumentet registrerar snabbheten.
Bild: Yle/Stefan Härus

Donationen skapar en varm känsla

Ändå tycker Jensen att det är det bästa jobbet i världen. Det beror på att han älskar fotboll.

Det är också av kärleken till fotboll som donationen till FC Futura blev av. Jensen vill se den yngre generationen inom Futura lyckas.

- Jag har länge funderat på hur jag kunde hjälpa Futura, hur jag kunde inspirera spelare att fortsätta spela och att försöka nå nya nivåer. Kan jag det, så är det ju fantastiskt, säger Jensen.

Futuras ordförande Markus Broman blev både glad och överraskad över Fredrik Jensens initiativ.

- Det skapade nog en varm känsla inom mig när jag tänker på att Fredrik Jensen vill ge något tillbaka av det han fått här. Det är ett fint initiativ och viktigt för föreningen, säger Broman.

Hur stor donationen är eller vad de elektroniska testinstrumenten kostat vill inte Broman svara på.

- De är värdefulla. Vi har funderat länge på att investera i instrumenten, men föreningen har nog inte sådana pengar, säger Broman.

Fotbollsföreningen Futuras ordförande Markus Broman
Bildtext Futuras ordförande Markus Broman blev varm om hjärtat av Fredrik Jensens donation.
Bild: Yle/Stefan Härus

Avkoppling i Borgå för både kropp och knopp

Att testerna nu kan göras i den egna fotbollshallen betyder bland annat att Futuras 15-talet lag inte behöver åka till Eerikkilä idrottsinstitut två gånger om året för att göra testerna.

- Vi kan nu till och med göra testerna oftare. Vi kan också hyra ut dem och i vår tur hjälpa andra föreningar. Jag kan tänka mig att till exempel Akilles kunde vara intresserade, säger Broman.

Fredrik Jensens initiativ till att bekosta de elektroniska testinstrumenten är med andra ord en stor gärning.

Visst finns det svårigheter att kämpa med. Ibland går det inte som jag vill, ibland är jag mycket ensam

― Fredrik Jensen

Inte enbart för Futura utan också möjligen för övriga idrottsföreningar i Borgå - hemstaden där Jensen just nu firar åtminstone en del av sommaren.

- Det är alltid lika skönt att komma hem till Borgå. Jag har aldrig gillat storstäder. Borgå är lagom stort och det går lätt att ta sig ut i skog och mark eller ut på havet, säger Jensen.

Speciellt efter coronaepidemin känns det nu skönt för Fredrik Jensen att få vara i sin hemstad.

Under några månader har det varit ensamt i Tyskland. Han har inte kunnat flyga hem och familjen har inte kunnat flyga till Tyskland.

- Det har varit helt super att kunna komma hem, träffa vänner och tillbringa tid i både på stugan och i Borgå. Det har gjort gott för både kropp och huvud, säger Jensen.

Diskussion om artikeln