Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brottsutredningen vid sjukhuset i Salo exceptionell - sjukhusdirektör: Patientsäkerheten har hög prioritet hos oss

Från 2020
Patient och skötare håller hand.
Bildtext Arkivbild. Det är mycket ovanligt att grova brott utreds på våra sjukhus, säger Valvira.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Polisens mordutredning vid Salo sjukhus är exceptionell. Det konstaterar både Valvira och Åbo universitetscentralsjukhus.

En ung kvinna dog på sjukhuset 2017. Dödsorsaken utreddes och år 2018 fick polisen antydningar om att det var frågan om ett brott, berättar vikarierande utredningsledare kriminalkommissarie Veli-Matti Soikkeli till Yle.

Enligt Soikkeli har de misstänkta jobbat på sjukhuset då kvinnan dog. Utredningen beskrivs som svår och ingen har medgett att den skulle vara skyldig till brottet.

Enligt Kirsi Liukkonen, som är enhetschef vid Valvira, är utredningar av den här typen mycket ovanliga.

- Under de senaste 10-15 åren har vi haft endast några misstankar och enstaka fall där någon dömts i domstol, säger Liukkonen.

Valvira kopplas in i de grövsta fallen

Enligt Liukkonen är det främst organisationerna inom social- och hälsovården som bär ansvaret för patientsäkerheten och övervakningen av vården.

Information om de grövsta fallen kommer också till Valvira, exempelvis om en patient har dött av ett vårdfel eller om myndigheterna måste ingripa och begränsa vårdpersonalens rätt att utöva sitt yrke.

- Chefen har ansvaret för att verksamheten på enheten är trygg för patienten. Men om de här åtgärderna inte räcker till, så kan de övervakande myndigheterna ingripa, säger Liukkonen.

Sjukhusdirektör: "Någon liknande utredning har inte pågått vid ÅUCS tidigare"

Salo sjukhus är en del av Åbo universitetscentralsjukhus. Enligt Petri Virolainen, sjukhusdirektör vid ÅUCS, har inte liknande fall utretts tidigare vid sjukhuset.

Virolainen konstaterar att han inte kan kommentera brottsutredningen i det här skedet. Han bekräftar att personal på sjukhuset har hörts i samband med utredningen och i flera roller.

- Men jag börjar inte specificera på ett individuellt plan vem som har hörts som misstänkt, vittne eller expert, säger Virolainen.

Patientsäkerheten är en mycket viktig fråga för Åbo universitetscentralsjukhus, säger Virolainen.

- Vi har noggranna processer och föreskrifter för hur vi agerar i olika situationer. Det gäller speciellt i de fall då det händer något avvikande, säger Virolainen.

"Användningen av mediciner övervakas kontinuerligt"

Om några avvikelser kommer fram, så ingriper man, säger Virolainen. Det här gäller också användningen av läkemedel.

- Det övervakas kontinuerligt. Vi följer med konsumtionen av mediciner och det här övervakas av våra farmaceuter.

Valvira har rätt att ta del av information om de misstänker att patientens säkerhet har äventyrats. Vid behov kan Valvira ingripa i en persons rätt att utöva sitt yrke.

- Naturligtvis ska alla beslut av den här typen grunda sig på omfattande utredningar. Om utredningen sedan visar att personens agerande försätter patientsäkerheten i fara, så kan Valvira begränsa eller ta bort personens rättigheter att utöva sitt yrke, konstaterar Liukkonen.

"Fortfarande tryggt att vårdas på ÅUCS"

Mordutredningen i Salo är alltså exceptionell och därför ska man inte dra några slutsatser om tryggheten på sjukhusen, säger både Liukkonen och Virolainen.

- Med tanke på hur mycket hälsovårdspersonal vi har i Finland och hur många patienter som vårdas dagligen, så anser vi vid Valvira att vår hälsovård fungerar. Det behöver man inte oroa sig för, säger Liukkonen.

Även Virolainen konstaterar att det fortsättningsvis är tryggt att vårdas på Åbo universitetscentralsjukhus och att patientsäkerheten har en hög prioritet.

- Utredningen är på gång och i det här skedet vet vi inte alla detaljer kring fallet. Det här fallet har presenterats i medierna som något mycket dramatiskt och det är det förstås. Men man har inte tagit i beaktande allt som är förknippat med det här fallet, säger Virolainen.

Diskussion om artikeln